chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:81/261)

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 193

można eksperymentować z uwzględnieniem różnych ziaren, płatków i otrąb. Mój eksperyment polegał na zamianie drożdży, czy też typowego zaczynu drożdżowego, na rzecz naszego polskiego zakwasu żytniego razowego - takiego, który świetnie nadaje się i na chleb i na żurek :) Przyznam się jednak szczerze, że trochę obawiałem się, iż chleb nie wyrośnie tak puszysty, jak we wzorcowych przepisach, więc cichcem dodałem(...)maslanki 200 g rodzynek roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem

Grahamka, weka i kajzerka
Przepis na domowy chleb na zakwasie 37

Przepis na prawdziwy chleb na zakwasie jest bardzo prosty, składa się tylko z trzech składników: wody, mąki i soli. Sekretem idealnego wypieku jest jednak proporcja tych składników, ich jakość oraz sposób wykonania chleba. Zapraszam do pieczenia! Łączny czas przygotowania: ok. 6 godz.   Składniki: (na jeden średni bochenek) 400 g mąki pszennej chlebowej typ ok. 720 230 ml letniej wody(...)aktywnego zakwasu 10 g soli Dodatkowo będą potrzebne: koszyczek do wyrastania chleba lub miska wyłożona ściereczką mąka ryżowa do podsypania ciasta garnek do pieczenia chleba żaroodporne naczynie na wodę sztywna podkładka arkusz papieru do pieczenia ostry nóź lub nożyczki Przygotowanie: Wyrabianie i formowanie ciasta: Wszystkie składniki na chleb połącz w misce i wyrabiaj do powstania jednolitego ciasta

Słodki Blog
Zupa gulaszowa na chlebie 114

robiliśmy na nich różne dodatki do pieczywa, ale powstała też zupa chlebowa, która wyglądem zupełnie nie zachęcała do spróbowania,ale smak...zaskakująco dobry. Zupa zrobiona musi być na chlebie na zakwasie inaczej nie będzie miała tak wyrazistego smaku. Jest bardzo gęsta i sycąca, spokojnie można ją podać zamiast gulaszu. ZUPA CHLEBOWA  (gulaszowa) Składniki: 4-5 kromek chleba razowego (może(...)ważne żeby był na zakwasie) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 połówek pomidorów suszonych 4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej) 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i papryka do smaku   Przygotowanie: Chleb kroimy w kostkę

Bon appetit mon amie
Chleb z garnka-pytlowy 95

składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Wieczorem przed pójściem spać trzeba przygotować zaczyn, który przez noc nabierze mocy. Następnego ranka będziemy mogli przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. 🥘 Składniki Składniki na zaczyn 100 g aktywnego zakwasu 160 g mąki żytniej pytlowej 200 g wody(...)Chleb z garnka pytlowy Sprawdź ten przepis Chleb z orzechami Sprawdź ten przepis Print Chleb z garnka pytlowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Chleb przygotowany na zakwasie żytnim, mało wymagający szybki przepis. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia, zakwas Prep Time 30 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 25 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 336

Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki

Podróż w kulinaria
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 146

Tradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :) Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać(...)przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
ZAKWAS NA BARSZCZ BIAŁY + FILMIK 28

Domowy zakwas na barszcz biały, z mąki pszennej pełnoziarnistej jest mocno kawśny, wyrazisty i smaczny. SKŁADNIKI :  około 2-3 szklanki wody  1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ; 1850  3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarnka ziela angielskiego  1-2 łyżki majeranku PRZYGOTOWANIE :   Uszykowałam sobie duży słój oraz mąkę pszenną pełnoziarnistą, jedną szklankę(...)Zakwas mamy gotowy i teraz on musi stać około 7 dni najlepiej jest dać gazę, ja robię taki uchył na słoiku.   Tak więc powietrze będzie swobodnie uciekało i dochodziło.Codziennie mieszamy zakwas, czekamy aż porządnie się ukwasi. Aby uzyskać szybszy proces ukwaszenia można dodać 2-3 łyżki już gotowego zakwasu na żurek lub jedną łyżkę zakwasu na chleb

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami 134

odparuje a zostaje sam smak. Tym razem suszone wiśnie użyłam do wypieku pysznego bochna chleba o głębokim smaku, polecam do wypróbowania. Chleb według J.Hamelmana z bloga Kuchnia Gucia . Chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jak smakuje Paryż w weekend 168

tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak do skonsumowania w bistro

Słodki Kompromis
Chleb z koperkiem i serkiem wiejskim (na drożdżach)… 136

prawda od dłuższego już czasu preferuję chleby na zakwasie (zwłaszcza nasz ulubiony super prosty chleb z ziarnami), ale od … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 150

Facebooku  o Światowym Dniu Chleba sama nie miałam pojęcia co upiekę. Po raz pierwszy biorę udział w tej akcji -  http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition  . Myślałam o jakimś chlebie na zakwasie, ale z drugiej strony nie każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie

Plate of Joy
Pszenny chleb nocny 131

cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pszenny-chleb-nocny/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('c73ee33d40d150e8fb2124dde3aa2109').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: chleb pszenny na zakwasie żytnim nocny chleb pszenny The post Pszenny chleb nocny appeared first

dom-agi.pl
Chleb orkiszowy na drożdżach 297

ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim  tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia

Stare Gary
Chleb typu tartin 72

przyda, gdyż od momentu nakarmienia zakwasu do pierwszego kęsa mija ok 40 godzin. Z czego większość to tylko oczekiwanie... Ale warto poświecić mu każdą minutę:) Tartin to pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką i charakterystycznymi dużymi dziurami w środku. Przygotowywany jest poprzez kilkakrotne składanie ciasta, które następnie poddawane jest zimnej fermentacji, co dobrze wpływa na smak i strukturę miękiszu(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb typu tartin Składniki: 450g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 50g maki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 350 (+25) ml wody 10g soli 100g zakwasu pszennego Zakwas dokarmić ok 6-8h przed wyrabianiem ciasta: 30g zakwasu pszennego wymieszać z 50ml wody, wsypać

Obiad gotowy
Chleb z jaglanką 113

Prosty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny! Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny. Polecam! Składniki: Na jeden duży bochenek 50 dag  mąki pszennej luksusowej(...)płatków jaglanych 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis Sposób wykonania: Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.  Po tym czasie

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania