chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:81/261)

Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 301

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki . Teraz za sprawą Amber , która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych(...)się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo . Składniki : 50 g otrąb pszennych 80 g płatków owsianych 120 g pestek dyni 100 g mąki żytniej razowej 120 g ziarna słonecznika 70 g nasion siemienia lnianego 70 g ziaren sezamu 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia) 12 g soli 700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce

Grahamka, weka i kajzerka
Książka na niedzielę – nowe książki kulinarne i nie tylko 100

dzieje się na Ukrainie. Wśród przepisów znajdziemy przepisy na : kiszony przecier pomidorowy, tosty pomidorowe z masłem z palonego bakłażana, rosół z zakwasem z otrębów, makaronem, grzybami i lubczykiem. Chleb na zakwasie, wraz z przepisem na zakwas, Tatarski makaron kokardki z jogurtem czosnkowym i orzechami włoskimi czy pomidory smażone z czosnkiem i serem. Ach, każdy z tych przepisów otoczony jest wstępem(...)każdy dokładnie opisany i opatrzony zdjęciem. Chciałoby się je zjeść już od razu :) Książka wydana została przez Wydawnictwo Znak, cena z okładki 54,99, stron 288 Tartine Bread – chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson Kto chociaż trochę interesuje się wypiekiem chleba zapewne słyszał o tej książce, książce na którą w Polsce czekaliśmy kilka dobrych lat. Pojawiła się

Kuchnia na wzgórzu
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 210

danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym(...)wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca, pełnią ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku.   Składniki: Bliny : 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki gryczanej 1 łyżka miodu 2 jajka 100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia 200 ml mleka 250 g tartych buraków 1 łyżeczka soli Majonez chrzanowy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb żytni sitkowy z siemieniem lnianym 191

sitkowej typ 1400 ze sporym udziałem siemienia lnianego. Robiony na płynnym zakwasie i zaczynie żytnim . Przepis znalazłem na blogu ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na jeden chleb o wadze ok. 800 g): Faza 1 Zakwas (zostawić na noc, u mnie 10 godzin, w temperaturze pokojowej): nawodnienie 243% 10 g – zakwas żytni nawodnienie 100%; 32 g - mąka żytnia(...)woda. Faza 2 Zaczyn (zostawić na 4 godziny w temperaturze 28-30С): nawodnienie 240% 128 g – Faza 1 Zakwas  (cały); 38 g – mąka żytnia typ 1400; 90 g – woda. W tym samym czasie, co zaczyn:  45 g – siemię lniane, namoczyć w 150 g wody. Ciasto (fermentacja 90 minut w temperaturze 28-30С): nawodnienie

Przepisy na domowy ser i chleb
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 200

poleconą przez Amber stronę ( Link ) gdzie można zobaczyć jak formować Pane Ibleo. przepis kopiuję ze strony  Amber PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI  składniki 200   g   ( 100% hydracji)  zakwasu  pszennego , do karmionego i   bardzo aktywnego (dałam żytni) 1 kg   mąki z   pszenicy   durum - dałam  semolinę(...)zakwas i  stopniowo   dodawać wodę  do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi.  Dodawać   wodę   równocześnie zagarniając   mąkę   do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól  aż wszystkie składniki po łączą się w jednolitą masę.   Wyrabiać tak długo  aż ciasto będzie gładkie i miękkie

Stare Gary
Zakwas żytni na żur 75

Zakwas żytni na żurek. Prosty przepis na zakwas. Zakwas żytni na żur Robicie zakwas żytni na żur, nie tylko na Święta, ale i w ciągu roku? My bardzo często. Żur smakuje o każdej porze roku, szczególnie wtedy, kiedy jest szaro i smutno na dworze. Taki żur z jajem potrafi zdziałać cuda. Zresztą jest nie tylko zdrowy(...)smaczny! Na takie nie wiadomo jakie dni będzie idealny.  Zakwas żytni na żur Składniki na zakwas: - 500 ml przegotowanej wody - 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 - 5 ząbków czosnku - 4 listki laurowe - 10 ziaren ziela angielskiego Zakwas żytni na żur Zakwas żytni na żur Jak zrobić zakwas na żurek? Do czystego i wyparzonego najlepiej litrowego słoika wsyp mąkę. Dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Ruisleipa bułki z fińskim rodowodem na żytnim zakwasie 134

wyjścia. W sklepie występują pod nazwą Owsiane bułki BIO, a oryginalny przepis na nie pochodzi z Finlandii i nazywają się Ruisleipa.  To rodzaj płaskiego  pieczywa na żytnim zakwasie z dodatkiem drożdży,  mają charakterystyczne dziurki, mięsiste wnętrze, chrupiąca skórkę i bardzo bogaty smak.   Ruisleipa przypominają nasze polskie podpłomyki, jednak wymagają trochę więcej pracy, są tego warte(...)sycące i smakują ze wszystkim, na słodko jak i wytrawnych wersjach. Lubię je bardzo w wersji burgerów. Dokładny przepis na zakwas znajdziecie tu:  Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie , przygotowanie zakwasu trwa 4 dni, później wystarczy go tylko codziennie karmić Składniki na około 10 bułek: 300 g żytniego zakwasu 300 g mąki owsianej 300 g mąki pszennej białej

greenscarf
Chleb na zakwasie żytnio-orkiszowy 210

Dziś obchodzimy światowy dzień chleba, nie mogło być inaczej i pojawił się na blogu przepis na chleba na zakwasie żytnio-orkiszowy. Zapach świeżo upieczonego chleba unosi się w całym domu. Najlepszy cieplutki ze świeżym masełkiem. Chleb jest wyjątkowy smakuje obłędnie :) Składniki Zakwaszenie · 400g mąki żytniej pełnoziarnistej

Kulinarne pyszności Molki
Schrzaniony chleb 262

dwóch mniejszych (18x10x7). Trzeba pamiętać, że mniejsze foremki należy parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw(...)grzałkę, aby spody chlebków ładnie się podpiekły. Upieczony chleb (pukanie w jego spód daje głuchy odgłos) wyjmij go z foremki i całkowicie ostudź na kratce. Jeden większy i dwa mniejsze Chlebowa perspektywa z krzakami i niebem w tle Kromki w artystycznym nieładzie A to schrzaniony miękisz   inspirował przepis Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem

Grahamka, weka i kajzerka
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 175

Chleb na zakwasie dziś zarobiony może być upieczony dopiero jutro. Dlatego pomyślałam o upieczeniu bułek, które będą gotowe do zabrania jutro rano do pracy. Będę mogła pospać pół godzinki dłużej :) Nadzienie jest kwestią całkowitego eksperymentu. Planowałam ser z dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego(...)odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C. ok. pół godziny. Bułki dodaję do kwietniowej listy wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 164

Opolską Blogosferą . Dziękuję za wczorajsze spotkanie. Mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie ten dzień i będę mogła zostać do końca :) Nie wiem dlaczego nie piekłam domowego chleba wcześniej. Na chleb na zakwasie jeszcze przyjdzie pora. Teraz rozkoszuję się chlebem, na który nie trzeba długo czekać. Smaku ciepłej i chrupiącej piętki z masłem nie zastąpi żadne kupne pieczywo :) Czytaj więcej

bistro mama
chleb na młodym zakwasie 187

chleb razowy na świeżym zakwasie Przepis ten chciałbym dedykować wszystkim, którzy pragną spróbować  swoich sił, w pieczeniu własnego pieczywa na zakwasie.  Właśnie wczoraj zakończyłem wyrób zakwasu , z pszennej razowej mąki (poprzedni miał niestety... wypadek). Jest to świeży kilkudniowy wyrób i z wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy 2,5 szklanki mąki pszennej i 1,5 szklanki żytniej, oraz sól, całość mieszamy  łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto

Miód i pieprz
Chleb na zakwasie z kwasu chlebowego z melasą z karobu 165

takiego z marketu za 2 zeta, zakwas może nie wyjść bo nie chodzi tutaj o substancje pomocnicze w owym kwasie ale czysty kwas chlebowy. No to zaczynamy pieczenie. Chleb na zakwasie z kwasu chlebowego z melasą z karobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami czyli Lipcowa Piekarnia 184

ciężki gniot i niezbyt zachęcający ale... w środku czai się aromatyczny miąższ z małymi bąbelkami. Kwaskowy, sprężysty, PYSZNY!!! Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami na podstawie J. Hamelmana 390 g aktywnego zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 50 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc (135 g łamanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z chia 205

Dzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie(...)ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym miękiszu i bogatym wnętrzu. Dokarmiamy zakwas i bierzemy się za pieczenie. Chleb żytnio - orkiszowy na zakwasie z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie