chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:87/261)

Chleb pszenny na drożdżach 57

domu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody

Kocham..lubię..gotuję..
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 119

Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy

Truskawkowa Fiesta
Chleb na zakwasie pieczony na kamieniu 170

Chleb wypiekałam na kamieniu ale jeśli takowego nie macie to można rozgrzać blachę z wyposażenia piekarnika i choć to nie będzie to samo to jakiś substytut kamienia mamy. Chleb na zakwasie pieczony na kamieniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybki chleb pszenno - razowy 137

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni

Opowieści z piekarnika
chleb litewski (na drożdżach) 116

Sprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z makiem 163

SKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki

SMYKWKUCHNI
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 114

musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia(...)Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 114

musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia(...)Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży

Kuchnia MagdaLeny
Litewski na starogardzkiej 219

razowej. Bo tak jest szybciej, taniej i wygodniej. Zmielony palony słód bowiem nadaje chlebowi ciemnego koloru, upodobniajac do razowego tylko z wyglądu. P.S. Ilość składników została przewidziana na jeden bochenek w prostokątnej foremce (np. keksówce). Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#23) . Zaczątek(...)zakwas żytni razowy Odśwież zakwas dodając letnią wodę i mąkę żytnią razową - po 50 g. Odstaw w pokojowej temperaturze, a po 12 godzinach odmierz 25 g zakwasu, które posłuży Ci do zrobienia chleba. Zaczyn faza I: 25 g zaczątku 65 g mąki żytniej starogardzkiej 1850 60 g wody o temp. ok. 25 °C Rozpuść zaczątek w wodzie, dodaj mąkę

Grahamka, weka i kajzerka
Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński) 73

Zaczyn do obu chlebów taki sam:  30 g zakwasu żytniego,   150 g wody temp. 45°C,  3 g soli,  100 g razowej żytniej,  50 g żytniej Typ 720,  mieszamy i zostawiamy przykryty w cieple (27-30°C) na 18 godzin. Chleb żytni ze śliwką Po 18 h dodajemy do zaczynu

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni foremkowy wg Aleex 90

stały się naszymi faworytami. Dziś jeden z tych ulubionych przepisów, tym razem na nieco kapryśny, ale przepyszny chleb żytni. Przyznaję, miałam z nim trochę problemów na początku. A to ilość składników nie pasowała do moich foremek i chleb wychodził niski. A to zakwas nie był jeszcze wystarczająco silny i chleb nie wyrósł. Wreszcie, po kilku próbach i kombinacjach(...)dość szczelnie zawiązuję, aby woda z ciasta nie parowała. 10. Chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – u mnie to podłoga w pomieszczeniu gospodarczym. Tam jest najcieplej przy ogrzewaniu podłogowym. Chleb ma wyrosnąć przynajmniej do brzegów formy. Może to potrwać od 3 do 5-6 godzin. Zależy od siły zakwasu i temperatury otoczenia. 11. Gdy chleb wyrośnie, rozgrzać piekarnik

W mojej kuchni
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 189

Oto efekty pierwszej w tym roku odsłony wspólnego blogowego pieczenia, przepyszny  chleb żytni. Tym razem  Amber   zaprosiła nas do wspólnego

Kulinarne przygody Gatity
A rzecz będzie o orkiszu, jego cudownych właściwościach i chlebie orkiszowym 123

Chleb żytnio – orkiszowy na własnym zakwasie. Od dawna chodził za mną domowy chleb. Białego pieczywa nie jadam, tak jak nie jadam tektury. Ale niestety ciężko jest dostać dobrej jakości pieczywo, szczególnie takie na zakwasie, bo tylko takie jest nam w stanie dostarczyć wartości odżywczych, minerałów, witamin szczególnie z grupy... A rzecz będzie o orkiszu, jego cudownych właściwościach i chlebie

Nie Bo Piekło
Prosty chleb żytni razowy – Blogmas 2019 #17 116

Dawno nie było na blogu pieczywa na zakwasie, więc dziś prosty chleb żytni razowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego Prosty chleb żytni razowy 250 g zakwasu żytniego z mąki razowej 0,5 łyżki soli himalajskiej 300 g mąki żytniej razowej 200 ml ciepłej wody 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki siemienia lnianego(...)Zakwas wymieszać z wodą i solą. Dodać mąkę, słonecznik i siemię lniane. Wszystkie składniki wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej przez kilka minut mikserem lub ręcznie). Umieścić w foremce (wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w 200 stopniach

Fitkot
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 145

niż zrezygnuję z produkcji ;). Dzisiejszy chleb jest pełen ziaren i słodko-kwaśnej żurawiny - jego smak nie potrzebuje zbyt wielu dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy

sama złodycz
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem 77

/uploads\/2020\/04\/zurek-na-zakwasie.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bia\u0142a kie\u0142basa","jajko na twardo","polska zupa","tradycyjny \u017curek","zakwas","ziemniaki","zupa","\u017cur","\u017curek","\u017curek na zakwasie","\u017curek w chlebie","\u017curek z bia\u0142\u0105 bie\u0142bas\u0105","\u017curek z jajkiem"],"datePublished":"2020-04-20T21:15:01+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"280 kcal(...)stołach. Najpyszniejszy z dodatkiem białej kiełbasy, ugotowanych ziemniaków i jajek na twardo. Na popularności zyskała również forma serwowania żurku w małym chlebie, zamiast głębokiego talerza. Ten sposób idealnie sprawdzi się jako dekoracyjne podanie żurku wielkanocnego. Artykuł Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Chleb pszenno razowy z ziarnami 128

Składniki: na początek 200 ml zakwasu na chleb - przepis znajdziesz  tutaj w przypadku kolejnego pieczenia zaczyn z poprzedniego chleba 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki razowej 1 szklanka otrębów pszennej (+ otręby do podsypania foremek) 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania