chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:90/261)

Wegański żurek 156

się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ½ kromki razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta(...)obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej wody, do każdego słoja wrzuć o kawałku chleba lub po pół łyżeczki drożdży. Zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nadaje się do użycia po trzech dniach.  Żurek (6-8 porcji): 4 marchewki

Roślinna - blog wegański
Barszcz biały z ziemniakami 60

liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz około 250 ml domowego zakwasu na barszcz biały Składniki na zakwas: 1 szklanka mąki pszennej razowej letnia woda (około 500 ml) 1 ząbek czosnku 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 mała kromka chleba na zakwasie Instrukcje Do gotującej się wody około (2 litry) wkładamy białą kiełbasę i gotujemy(...)zależy od Was, jeśli lubicie bardziej gęstą i kwaśną dodajecie go więcej. Zupę podajemy z jajkami. Zakwas na barszcz biały przygotowujemy kilka dni wcześniej. Do słoika lub naczynia kamionkowego wsypujemy mąkę i zalewamy letnią wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, liść, ziele oraz chleb. Garnek przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach barszcz powinien ukisnąć, im dłużej

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką 126

bochen żytnio - jęczmienny, wilgotny i "niestarzejący" się. Idealny z samym masłem, ja uwielbiam o tej porze roku pajdę ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Dokarmiajcie swoje zakwasy i do pieczenia. Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kwas buraczany 100

staropolskim przyszedł czas na zakwas buraczany, który niepowtarzalnie wzmacnia kolor i smak barszczu. Przepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę większą ilością skórki razowego chleba (na zakwasie z dobrej piekarni lub domowego) buraki zdążą się jeszcze ukisić do Wigilii. Kwas może przydać się także na później, ponieważ jest bardzo zdrowym napojem i oczyszcza organizm. Przepis jest(...)miarę upodobań można dodać listek laurowy, ziele angielskie, czy też inne przyprawy. Ja do zakwasu na barszcz dodaję także czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni), ale jeżeli kwas ma być do picia, to można z czosnku zrezygnować i kisić 2 dni dłużej bez chleba. Kwas bardzo dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach/butelkach. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych

Pełny talerz
Kruche ciasto z rabarbarem 122

Odkąd zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu rzadko piekę chleby na zakwasie, które uwielbiam, ale za to drożdżowe wypieki się udają Jednak nie o chlebie dzisiaj, lecz o kruchym cieście z rabarbarem. Piekarnik mam niezbyt nowoczesny ( można powiedzieć, że z odzysku), więc piecze jak chce, ale kruche ciasta się zawsze udają. Ponieważ jest sezon na rabarbar postanowiłam i ja upiec ciasto. Piekłam

Niebieski kubek z kawa
Chwale się wygraną :) 135

Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie  "Upiecz Smakowity Chleb!" organizowanym przez Grumka. Do akcji zgłosiłam trzy przepisy: -  chleb drożdżowy -  chleb na zakwasie -  chałkę Owocem tego, oprócz oczywiście wypieków jest super nagroda: maszyna do pieczenia chleba Moulinex OW1101 . Mój blog ma zaledwie dwa miesiące, więc uważam to za sukces :) Serdecznie dziękuje organizatorom i sponsorom

Z butelką mleczka w tle
Wegetariańskie śniadanko do pracy 113

stylem i ..być może nawet nad zmianą nawyków żywieniowych. Jestem zaskoczona jak wspaniale został wyważony smak, żadna przyprawa nie gryzie się z drugą, a dodatek pomidora i razowego chleba na zakwasie tylko pogłębiają jego niebiański i aksamitny smak. Pasztet idealnie rozsmarowuje się po chlebie, jest bardzo wydajny! Można z niego zrobić śniadanie dla kilku osób. Ja zrobiłam śniadanie na wynos

Z Kuchni Do Kuchni
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 199

dawna za mną chodzi prawdziwy chleb razowy na zakwasie. W obecnych czasach często chleb razowy udaję razowego, jak pytam czy razowy to słyszę odpowiedź tak , jak pytam razowy prawdziwy to słyszę no... ale aby miał kolor razowego dodane jest kakao...... Postanowiłam więc zrobić sama. Przepis, który przypadł mi od razu do gustu znalazłam na MojeTworyPrzetwory . Mój pierwszy tatterowiec zrobiłam wedle(...)przepisu, więc w całości go podyktuję SKŁADNIKI: -  400g zakwasu razowego płynnego -  150 ml wody (ja dałam 200ml, zależy ile mąka wypije) - 100 g mąki żytniej/pszennej razowej - 300g mąki pszennej chlebowej - 1 łyżka soli morskiej - 1 łyżeczka demerary SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie - - po wymieszaniu pozostawiam na godzinę

Basia w kuchni
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 178

ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał  ciemniejszego koloru. Oczywiście nie tylko dzięki sokowi, na kolor miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty repety...i mimo, że był jabłkowy (a może właśnie dlatego), największym wzięciem cieszyły się kanapki z jabłkiem :D Wpis znalazł się na listach(...)drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#21) . Zaczyn: 15 g zakwasu pszennego razowego o hydracji 100% 80 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Nakarmiony 12 godzin wcześniej zakwas wymieszaj dokładnie z wodą i mąką. Po wymieszaniu odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Jeśli temperatura jest wyższa, albo zaczyn będzie dojrzewał dłużej, niż

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 103

Pamiętaj, aby dodawany zakwas był aktywny, bo inaczej nie pociągnie nam całego chleba. Z podanej ilości ciasta, wyszła mi 1 duża keksówka chleba. Drukuj Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g zakwasu 100 g mąki żytniej 720 400 g mąki orkiszowej razowej 650 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli garść płatków owsianych Sposób(...)skręcamy temperaturę do 220 i pieczemy 10 min. Chleb dopiekamy w 180-200 stopniach przez ok. 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-razowy-orkiszowo-zytni-zakwasie/ BosowKuchni Artykuł Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 107

początku może być to nieudolny bochen aby z czasem nabierać coraz piękniejszych kształtów. Jeśli nie macie zakwasu pszennego , można go wykonać samemu, to nic trudnego. Zaczynamy pieczenie? Chleb pszenny na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
sok ,zakwas z buraka 159

główki czosnku ,lub 1 duża ,nie obrane przekrojone na pół 3 litry przegotowanej ostudzonej wody 5-6 ziele angielskie 4 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Wyparzyć i wytrzeć kamionkę , na dno poukładać wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to wszystko

w mojej kuchni
Chleb pszenno żytni z kefirem, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim 173

Emmanuela Hadjiandreou, którą poznałam przy okazji pieczenia  chleba z burakiem    (zerknijcie na film – klik !). Nie udało mi się zrobić zdjęcia chleba w całości - lekko jeszcze ciepły, był przepyszny!  składniki 340 g zakwasu żytniego 190 g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120 g mąki pszennej typ 550 120 g mąki pszennej chlebowej około(...)kefiru około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) 9  - 10 liści czosnku niedżwiedziego czarnuszka przygotowanie W misce wymieszać mąki i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas i kefir. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać posiekany czosnek niedźwiedzi i czarnuszkę, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie stosować technikę zagniatania

Stare Gary
Chleb żytni na drożdżach z kawą i pieprzem 133

musiałem jakoś wygenerować parę chwil i wpisać dla Was przepis, wiem, że z niecierpliwością czekacie. Dzisiaj całkiem ciekawy chleb, nie dość, że żytni na drożdżach, to jeszcze z kawą i pieprzem. Bo żytnie, co do zasady, robi się na zakwasie. Ale przecież nie są to jakieś ścisłe zasady, których jest obowiązek przestrzegać. W kuchni najlepsza jest właśnie improwizacja. I zabawa(...)żeby zrobić coś fajnego i się nie narobić. Przygotowałem więc dla Was przepis na chleb, który smakuje naprawdę dobrze, a nie robi się go całą dobę, jak chleby na zakwasie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Prosty chleb pszenny na zakwasie 56

Miał być „najprostszy” chleb pszenny na zakwasie, ale robiłam już łatwiejsze, więc pozwoliłam sobie zmienić trochę nazwę ;-) Pracy faktycznie nie ma z nim dużo, jednak wyrastanie zabiera sporo czasu. I nie wiem jak jest u Was, ale moje chleby na samej mące pszennej i zakwasie nie rosną tak dobrze, jakbym sobie tego życzyła, dlatego często dodaję do ciasta chlebowego odrobinę(...)pewność, że ciasto wyrośnie jak należy i to zazwyczaj w krótszym czasie (ciasto chlebowe na samym zakwasie przetrzymane zbyt długo w cieple robi się mocno zakwaszone). Dokonałam też pewnej zmiany, jeśli chodzi o sposób wypiekania. Zamiast w garnku żeliwnym, upiekłam chleb na kamieniu, jednak nie dlatego, że uważałam to za lepszy pomysł, tylko z uwagi na to, że takowego garnka

Arabeska waniliowa