chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:69/261)

Chleb superfood na zakwasie i miodzie 178

Dodatek płatków powoduje, że chleb długo pozostaje świeży i pulchny, choć jest bez chemicznych spulchniaczy. Pamiętajcie, że dodatek siemienia lnianego i nasion szałwii hiszpańskiej (chia) wymaga dostarczenia do organizmu dużej ilości wody. Są to nasiona, które wchłaniają sporo płynów, więc musimy je systematycznie uzupełniać. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij(...)łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia) łyżeczka soli łyżka miodu pomarańcza (niekoniecznie) ok. 300 ml przefiltrowanej wody Rano Do miski wsypać: mąkę, amarantus ekspandowany, siemię lniane i chia. Dodać zakwas oraz miód. Wycisnąć do miski sok z pomarańczy.  Wszystko wymieszać. Stopniowo dolewać wodę w takiej ilości, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Wsypać płatki owsiane i mieszać łyżką

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowy chleb na zakwasie z dodatkiem sepii z mątwy 39

Kolorowy chleb na zakwasie z dynią i sepią Co to jest sepia? Sepia to naturalny czarny barwnik pozyskiwany z mątwy.  Atrament z mątwy wykorzystywany jest w gastronomii do barwienia potraw. Barwi na czarno, aromatyzuje oraz nadaje oryginalnego “morskiego smaku”. Z pomocą sepii z mątwy  przyrządzimy makaron po wenecku ( pasta al nero di seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi(...)smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor. Naturalny czarny barwnik , czyli sepię z mątwy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata .  Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta

Tajemnice Smaku
Chleb na zakwasie z dynią i sepią z mątwy 68

Kolorowy chleb na zakwasie z dynią i sepią Co to jest sepia? Sepia to naturalny czarny barwnik pozyskiwany z mątwy. Atrament z mątwy wykorzystywany jest w gastronomii do barwienia potraw. Barwi na czarno, aromatyzuje oraz nadaje oryginalnego “morskiego smaku”. Z pomocą sepii z mątwy przyrządzimy makaron po wenecku ( pasta al nero di seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi ), risotto, hiszpański(...)smaku”. Na szczęście ten charakterystyczny aromat i smak jest w chlebie praktycznie niewyczuwalny i pozostaje tylko czarny kolor. Naturalny czarny barwnik , czyli sepię z mątwy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta

Tajemnice Smaku
Chleb żytni razowy 300

Chleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 250 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym(...)ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą.  Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas na żurek 92

Sposobów na zakwas do żurku jest wiele. Podany poniżej przepis wykorzystuje zakwas chlebowy i pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". SKŁADNIKI 50 g zakwasu na chleb (przepis TUTAJ ) 450 ml letniej wody (przegotowanej) 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 ząbki czosnku wraz z łupinami 4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 6-8 ziaren czarnego

Passions hobbies life
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 87

Chleb pszenno-żytni na zakwasie – prosty i pyszny ! Uwielbiam piec chleby ale zawsze były to takie na drożdżach. Jednak Czytaj dalej Artykuł Chleb pszenno-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 108

żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu

Marder&Marder Manufacture
Chleb Młynarza - pszenny 139

strony Zapach Chleba to i tak warto się nim pochwalić. To mój pierwszy chleb wyrastający w koszyku do chleba!  składniki Zaczyn  65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej 20 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej 2000) 250 g wody pół łyżki soli cały zaczyn przygotowanie(...)niż 2 godziny.Ciasto wyszło chyba nieco zbyt zbite. Ale będę próbowała dalej , bo w smaku był świetny  Wpis dołączam do listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu  Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb pytlowy 163

Dawno nie było domowego chlebka, więc pozwólcie, że teraz zapoznam Was z przepisem, który do nieskomplikowanych i prostych nie należy. By upiec ten w pełni żytni pytlowy chleb, potrzebny jest zakwas chlebowy. Jak to wyhodować pisałam dokładnie w tym wpisie . Oprócz zakwasu głównym czynnikiem, który wpływa na smak chleba, jest czas. Pieczywo składa się z trzech faz i każda wymaga(...)cierpliwości no i czasu ;). Wiem, że większość osób, gdy widzi tak skomplikowany przepis, woli poszukać czegoś prostszego, np. takiego pszennego chleba codziennego   na drożdżach, który upieczemy z zaledwie 4 składników. Zachęcam jednak do pieczenia bochenków na zakwasie- są zdrowsze, jak dla mnie smaczniejsze, lekko kwaskowate, ciężkie, wilgotne i dłużej świeże. Ktoś powie: "To trochę jak porywanie się

Nastoletnie Wypiekanie
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-GRYCZANY Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE 139

wody źródlanej lub filtrowanej - 30g ziaren amarantusa (można pominąć) Dodatkowo: - ulubione ziarna: u mnie dynia, siemię lniane i płatki gryczane do posypania chlebów Do misy miksera odważam mąki, dodaję ziarna, sól, otręby, płatki, amarantus (gdy dodajemy), zakwas oraz wodę. Wszystko razem mieszam. Mąka żytnia tak jak orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę przekładam(...)mogą sobie spokojnie wyrastać. Czas wyrastania zależny jest od temperatury otoczenia, ale także od świeżości zakwasu, czym zakwas świeższy tym szybciej wyrosną chlebki, natomiast czym mamy starszy zakwas, tym dłuższy czas wyrastania chlebów. Zwykle nie trwa to dłużej niż 8h (przy b.starym zakwasie). Wyrośnięte chlebki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C, od razu po wstawieniu zmniejszam temp.do

Smaczne Zdrowe
Chleb z burakiem i "Łatwopalni" 150

Pomysł na ten chleb pochodzi ze styczniowej piekarni Amber. W weekend wypieku byłam świeżo po wypadku, więc nie mogłam się przyłączyć. Jednak wybór Amber był na tyle intrygujący, że czekałam z wypiekiem do momentu lepszej sprawności. Sposób wykonania mocno zmieniłam i dostosowałam do swoich warunków. Oryginalny przepis znajdziecie w książce Emmanuela Hadjiandreou "How to Make Bread". A tutaj możecie zobaczyć(...)złociste; tego dodatku nie ma w oryginalnym przepisie) łyżeczka soli 160 g startych buraków (tarłam na tarce o grubych oczkach, ale radzę zrobić to na mniejszych) 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody łyżka oliwy W misce wymieszać mąkę i sól.  W większej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę.  Do mokrych składników dodać suche i wymieszać razem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu 138

pełni szczęścia wówczas nie potrzeba. Tak się składa, że ostatnio stałam się posiadaczką śliczniutkiego automatu do wypieku chleba :-) Tym samym, w naszym domu zapachniało świeżym pieczywem... Dzisiaj upiekliśmy chleb mieszany na zakwasie. Nie muszę chyba pisać, ze był pyszny, zapraszam... Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu SKŁADNIKI : 330 ml wody ciepłej 160 g mąki żytnej(...)zakwasu żytniego 5 łyżek oleju rzepakowego  2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE : Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, sól i cukier, następnie olej oraz zakwas.  Pojemnik umieszczamy w maszynie i włączamy maszynę na wyrabianie, następnie wyłączamy maszynę i pozostawiamy, aż wyrośnie ciasto u mnie trwało to około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku 63

czasu większość chlebów wypiekam w żeliwnym garnku. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garze. Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub w naczyniu żaroodpornym, mimo to polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata. W garze możemy upiec nie tylko chleb na zakwasie, ale również(...)wielu osób łatwiejszy chleb na drożdżach. Otrzymuję od Was wiadomości, że wypiekanie na zakwasie jest kłopotliwe, że wymaga doświadczenia, czasu i cierpliwości, a zakwas trzeba regularnie dokarmiać i pielęgnować. Proponuję w takim razie nocny (fermentacja nocna w lodówce) chleb na drożdżach z dodatkiem mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Dzięki mące orkiszowej upieczemy pyszny chleb o orzechowym aromacie. Mąka orkiszowa pełnoziarnista

Tajemnice Smaku
Biały chleb na zakwasie pszennym 118

mądrość życiowa godna co najmniej Kubusia Puchatka. A nie od dziś wiadomo, że Puchatek wielkim mędrcem był. Więc właśnie wymyślił mi się taki niby zwykły chleb, bo biały, ze zwykłej pszennej mąki. Ale na zakwasie, żeby tak nieco przełamać jego smak. Nie mogłem się zdecydować natomiast czy ma to być zakwas żytni czy pszenny. Bo to dość istotna sprawa, każdy(...)czasu na dumanie i zastanawianie się i zrobiłem dwa chleby. Kolejna prawda życiowa, do której doszedłem z wiekiem: nie umiesz wybrać? To nie wybieraj. A przepis na ten chleb z żytnim zakwasem zamieszczę na blogu niebawem, pewnie za parę dni. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb wiejski 50

Czas czytania: 2 min Chleb wiejski na zakwasie żytnim z dużą ilością nasion słonecznika i siemienia lnianego. Dziś będzie w wersji ekspresowej. Chlebek, który smakuje tak jak klasyczny chleb żytni. No oczywiście jest mała różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera(...)wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Szybki chleb z nasionkami. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword siemię lniane, słonecznik Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 550 g letniej wody 120 g zakwasu żytniego 20 g świeżych drożdży lub 8 - 10 g suchych

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania