chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:61/261)

Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 206

chlebem nie miałam. Dwiema zmianami jakie wprowadziłam były pestki słonecznika zamiast dyni i większa ilość soli.  Chleb jest wilgotny, kwaskowy i długo świeży czyli taki jaki lubimy :) Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb razowy, pszenno - żytni z sezamem 165

Chleb z mąki pszennej i żytniej razowej, na zakwasie żytnim, z sezamem. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1 szklanka(...)jęczmiennego (można pominąć) 2 łyżeczki oleju sezamowego (można pominąć) 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 3/4 szklanki wody trochę ziaren sezamu do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny bez drożdży i bez zakwasu 176

bardzo ciekawy chleb i bardzo ciekawy przepis. Bez drożdży i bez zakwasu. Sama mąka, woda i sól, nic więcej. Absolutne minimum składników, trzy rzeczy. W sumie pewnie dałoby się też i sól wyeliminować, ale pewnie taki chleb bez soli nie byłby zbyt smaczny. A ten jest doskonały, niczego mu nie brakuje! Fajna lekko twarda skórka (pierwszego dnia nawet chrupiąca

Marder&Marder Manufacture
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 211

znajduje się tutaj (klik) . Zmieniłam go, by nie mieć przesytu. Muszę przyznać, że zamiana oliwek czarnych na zielone sprawiła, że chleb ma bardziej wyrazisty smak. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 30 g siemienia lnianego (w oryginale 50 g siemienia, bez babki(...)dałam mniej niż czarnych zachowawczo, ale spokojnie można dodać więcej) Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane i babkę płesznik w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię z babką. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna. Dolać resztę

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowy chleb na pszennym zakwasie z prażoną cebulką 194

bardzo zdrowy chleb, dlatego warto sobie taki upiec aby brzuchy były zadowolone. Można dodatkowo pokusić się i zrobić zakwas orkiszowy ale dziś na obecną chwilę pieczemy na zakwasie pszennym. Orkiszowy chleb na pszennym zakwasie z prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym 156

Dziś do wypieku chleba użyłam mąki jaglanej, bardzo zdrowej i bardzo smacznej w wypiekach. W rezultacie wyszedł pyszny chleb a zakwas sprawił że jest on wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Polecam serdecznie. Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Francuski chleb pszenny na zakwasie 171

wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni  (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki: Najpierw robimy(...)Paulina z Buszująca w kuchni Agata z Kulinarnych Przygód Gatity Kasia z Baby do garów! Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji Wiosenka z Eksplozji Smaku Smacznego! Ten chleb bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Prosty chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami 140

chce się go nastawiać i w ostateczności wybierają pieczenie chleba na drożdżach. Za jakiś czas postaram się opisać sprawdzone przepisy na zakwasy, a tymczasem chciałam Wam zaprezentować chleb upieczony na gotowej mieszance zakwasu z drożdżami. Przyznam, że to nie to samo co jego samodzielne przygotowanie, ale dla leniwych taka saszetka sprawdzi się idealnie. Chleb możecie upiec w piekarniku(...)letniej wody 10g soli 500g mąki pszennej typu 500-750 (u mnie mąka orkiszowa)  1 opakowanie zakwasu chlebowego orkiszowego z drożdżami (zakwas i drożdże) Opcjonalnie: 2 łyżki ziaren (np. słonecznika, dyni, soi)  Chleb pieczony w piekarniku: Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zagnieść, aby uzyskać elastyczne ciasto odchodzące od rąk i naczynia. Całość przykryć oraz odstawić

Di gotuje
Chleb z czarnuszką 94

Czas czytania: 2 min Przepis na chleb z dodatkiem zakwasu w wersji błyskawicznej z odrobiną drożdży, które przyspieszają procedurę przygotowania i fermentacji ciasta chlebowego. W przepisie tym nie trzeba przygotowywać zaczynu, wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą odstawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb w smaku nie ustępuje klasycznym wypiekom żytnim, jego miąższ jest sprężysty i wilgotny. Wyjątkowy smak i zapach(...)wybornie, przynosi również korzyści zdrowotne. Jeśli mielibyście problem z kupieniem czarnuszki w sklepie, to bez problemu dostaniecie ją w sklepie internetowym. Ważne przypomnienie!!! Pamiętajcie, aby zakwas wyjąć i dokarmić kilka godzin przed pieczeniem chleba! Print Chleb z czarnuszką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przepyszny chleb z czarnuszką. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword czarnuszka Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Przygotowania do świąt (o co zadbać?) + przepis na zakwas na żur 483

zapomnijcie przygotować domowego zakwasu na żur . Oczywiście można taki kupić, ale jeśli choć raz zrobicie go sami zauważycie ogromną różnicę Poniżej znajdziecie przepis: Składniki: 1 – 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe około 1 litra przegotowanej ciepłej wody 4 ziela angielskie 1 sucha kromka chleba(...)żytniego na zakwasie Przygotowanie:   Do dużego szklanego słoja wsypujemy mąkę. Wlewamy letnią przegotowaną wodę, wrzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas kisimy około 3-5 dni, po tym czasie warto go sprawdzić (spróbować). Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco kwaśny, to może postać

Słodkie okruszki
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie 165

Większe kawałki, które zatrzymują się na sicie zostawiam. Wykorzystuję je do zup. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Zagęszczają zupę i nadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie(...)porcje: 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g) opcjonalnie: chorizo lub boczek Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szparagi. Gdy się lekko zrumienią dolewamy ok. 600 ml wody, doprawiamy

Kucharzyca
Sałatka z pomidorów z gorącą oliwą i grzankami z chleba żytniego na zakwasie 191

oliwa z oliwek 50 ml  oregano świeże 1  łyżeczka  czosnek ząbki 1 sztuka  sól i pieprz 1  łyżeczka  3 kromki czerstwego chleba na zakwasie  ocet  Użyłam pomidora bawole serce. Mięsisty i bez pestek. Pokroiłam w grubą kostkę. Z 3 kromek chleba żytniego na zakwasie zrobiłam grzanki. Do rondla wlałam oliwę dodałam ząbek

AZgotuj!
Chleb żytni z sezamem 158

pory chleb na zakwasie piekłam z różnymi ziarnami. Tym razem spróbowałam dodać sezamu, który tak lubię. Chlebek  w tej wersji wszystkim zasmakował, mnie też :) Chleb żytni z sezamem 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich 1/2 kg mąki pszennej (650) 1/2 kg mąki żytniej 1 łyżeczka soli 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) tłuszcz(...)wysmarowania foremki Otręby zalej dobrze ciepłą wodą - wymieszaj. Dodaj mąkę  pszenną i żytnią oraz zakwas -.wymieszaj dokładnie. Odłóż trzy łyżki zakwasu do następnego pieczenia. Do chleba dodaj łyżeczkę soli oraz większą część sezamu, trochę zostaw do posypania. Jeszcze raz wymieszaj. Wysmaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym. Wylej  ciasto chlebowe do foremki  i odstaw do wyrastania w ciepłe

Gotuj Sam!
Chleb razowy pszenno - orkiszowy 127

Chleb z mąki pszennej razowej i orkiszowej razowej, na zakwasie żytnim lub pszennym. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej(...)pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 124

pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną . Chleb ten wybrała Ela . Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną , który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek nie jest(...)pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej

UgotujmyTo.pl

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję