chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:60/261)

O pszennym chlebie na zakwasie 134

pozostała. I okazało się, że całkowita rezygnacja z takiego tradycyjnego chleba wcale nie jest konieczna. Znalazłam  artykuł w sieci, z którego można się dowiedzieć, że chleb pieczony w tradycyjny sposób, na domowym zakwasie, który wyrastał co najmniej 8 godzin - nie zawiera glutenu, ponieważ wychwytują go bakterie kwasu mlekowego z zakwasu. Po szczegóły odsyłam do artykułu Czy zjadłbyś pszenny chlebek(...)zakwasie bez glutenu i jednocześnie namawiam do sporządzenia własnego domowego zakwasu z rewelacyjnego przepisu autorki bloga Kotlet.tv   - Zakwas - jak zrobić , a następnie wypieku polskiego chleba . Piekarniom nie wierzę, że sprzedawany przez nich chleb jest naprawdę od początku do końca prawdziwy, na zakwasie, bez ulepszaczy czy przyspieszaczy i przekonuje mnie o tym metabolizm mojego dziecka, ponieważ po jedzeniu kupnego pieczywa

Kawa z mlekiem
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 135

mąki żytniej w tym chlebie wiele nie ma, ale zdecydowanie nadaje mu ona ciekawy charakter. Nie jest też on może zbyt szybki w zrobieniu, ale w sumie większość chlebów na zakwasie wymaga kilkunastogodzinnego procesu przygotowania. Gdyby nie to, to z pewnością ten chleb gościłby codziennie na naszym stole. A tak... A tak może gościć w każdy weekend, bo wtedy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie pszennym 103

Dziś przedstawiam chleb, prosty i bardzo pyszny. Polecam do zrobienia bo chleb robi się szybko, tylko chwilę trzeba poczekać aż dojrzeje - wyrośnie. Chleb zrobiłam według formuły 1 - 2 - 3 czyli na 1 część zakwasu dodajemy 2 części wody(...)części mąki, mieszamy i czekamy. Polecam i pieczemy. Ja tutaj użyłam zakwasu pszennego i dzięki temu smak jest delikatniejszy. Ja piekę chleby od 10 lat a Wy? pieczecie? Chleb na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce) 113

Zaczyn  30 g zakwasu żytniego razowego  60 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 60 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-10 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 260 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 50 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej(...)szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia na 18-22 godzin w lodówce - temperatura 5oC.  Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min. w temp. 240oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez 20 minut. Studzić na kratce

Przepisy na domowy ser i chleb
Szwajcarski chleb z kantonu Ticino 61

Chleb zaproponowany przez Amber w majowej piekarni jest tradycyjnym wypiekiem kantonu Ticino, włoskiej części Szwajcarii. Ma charakterystyczny kształt dzięki przecięciu kilku pojedynczych bułek zrośniętych ze sobą. Jada się go przy wspólnym stole, odrywając po kawałku. Można go upiec na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Moje chlebki pieczone były na zakwasie podobnym do włoskiej pasta madre. Ważne jest użycie(...)wyrastania przez około 2 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.  Przed pieczeniem posmarować chlebki ciepłym mlekiem i wykonać cięcie wzdłuż chleba żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawać chleba do końca.  Piec chleb Ticino przez 20-25 minut, aż uzyska złoty kolor.  Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na kratce

Weekendy w domu i ogrodzie
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 159

żytnim zakwasie, do którego użyłam dodatkowo mąki z brązowego ryżu i mąki jaglanej. Połączenie bardzo fajne, a chleb wyszedł trochę jaśniejszy z bardzo chrupiącą skórką.  Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 120 g mąki z brązowego ryżu 180 g mąki jaglanej 175 g mąki żytniej razowej 3 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki słonecznika 2 łyżki(...)wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Chleb pszenno-żytni z mąką prażoną 156

marcu Amber zaprosiła nas do wspólnego upieczenia chleba pszenno-żytniego z prażoną mąką. Ten ciekawy przepis został wybrany przez Jolę z bloga Smak Mojego Domu , a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek . Przepis podaję za Jolą, bo właściwie nic nie zmieniałam oprócz tego, że zakwas miałam dokarmiony mąką żytnią 700 i zapomniałam o tym 20 minutowym(...)odpoczynku ciasta. Chleb był smaczny choć trochę pracochłonny, no ale coś za coś… Serdecznie zapraszam na pyszny chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte

UgotujmyTo.pl
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 151

soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 820g wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki tj. mąki, zakwasy, sól i wodę (wodę można dolewać stopniowo) i mieszamy do połączenia składników. Nie wyrabiamy. Ja ostatnimi czasy nie uruchamiam nawet miksera, mieszam chleby w misce drewnianą łyżką, tak mi wygodniej, a że chleby bez dodatku pszenicy wyrabiania nie potrzebują, to mam ułatwione(...)ok.4-5h, ale może być i 3h- na samym żytnim zakwasie lub nawet ok.8-9h na starym orkiszowym zakwasie), wstawiamy je piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.55 minut na termoobiegu. Po tym czasie formy wystawiamy z piekarnika i od razu wyjmujemy chleby na deskę do odparowania. Z form metalowych wyjmujemy chleby dopiero po ok.10 minutach i dokładnym okrojeniu boków. Chyba

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z prażonym słonecznikiem 126

Chleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam  wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki(...)cukru 4 łyżki zakwasu pszennego ( konsystencji gęstej śmietany) Zaczęłam od uprażenia ziaren słonecznika na suchej patelni. Mieszałam, żeby się nie przypaliły i równomiernie uprażyły - jak już zrobiły się brązowe odstawiłam do wystudzenia. Następnie przesiałam mąkę do miski, dosypałam siemię lniane - wymieszałam. Wodę podgrzałam i dolałam do miski - wymieszałam do połączenia składników. Całość odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam

apetytnapieczenie
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 177

świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki chleba pszennego ziołowego : Przesiałam 5 szklanek mąki pszennej typ 650 i dolałam 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam mieszankę ziołową - 2 łyżki(...)łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie

apetytnapieczenie
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 113

żeby zobaczyć te wspaniałe bochenki, które zapewne powstały we wszystkich domowych piekarniach biorących udział w akcji… Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam Wszystkich Piekących :)! Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem Zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklana mąki 2/3 szklanki wody Wszystkie składniki wymieszać i zostawić przykryte na 8-12 godzin. Zaczyn jest gotowy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu(...)przełożyć chleb. Przykryć pokrywką i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 20 minut. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ W majowej piekarni udział wzięli: Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Alutka http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Ania http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 197

pełnoziarnisty chleb z dodatkiem ciemnej kaszy i orzechów jest skarbnicą wartościowych składników odżywczych, nie muszę chyba wspominać? Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostatnio książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki: ZAKWAS: 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE: 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki(...)widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. Z przygotowanego zakwasu odważamy 350 g, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki (przyda nam się do kolejnego pieczenia). Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki na ciasto właściwe i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Obserwujemy ciasto i sprawdzamy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb polski. I historia zakwasu. 123

smaruję masłem, jest dalszą częścią niekończącej się historii, w której zmieniają się bohaterowi, ale sens i magia pozostają takie same, ukryte w każdym okruchu... CHLEB POLSKI /cytuję na podstawie  przepisu Tatter - klik / 200g zakwasu żytniego razowego (130% hydracji) 550g mąki białej pszennej chlebowej 50g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 300g letniej wody 2 łyżeczki kminku * opcjonalnie 1/4-1/2(...)razy. Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu* i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek

KUCHARNIA
Chleb żytni ze słonecznikiem 68

Czas czytania: 2 min Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie jak większość tego typu chlebów potrzebuje czasu! Poza tym, to bardzo łatwy przepis wymaga od nas tylko chwili, aby połączyć składniki. Chleb jest dość ciężki o wilgotnym miąższu, dzięki czemu długo pozostaje świeży. Bardzo dobry z chrupiącą skórką, a nasiona słonecznika nadają mu wyśmienity smak. Polecam! Print Chleb żytni(...)słonecznikiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny chleb ze słonecznikiem. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia, słonecznik Prep Time 15 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn: 110 g zakwasu żytniego 350 g wody 200 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki żytniej

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania