chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:57/261)

Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym 132

Czas czytania: 2 min Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania. Chlebek jest bardzo smaczny z pięknymi dziurkami i pysznymi zdrowymi ziarenkami, wybornie smakuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Świetnie się przechowuje, długo zachowując swoją(...)świeżość. Polecam! Print Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i smaczny! Course Pieczywo Cuisine Polska Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients 60 g zakwasu żytniego 400 g wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli morskiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z ziarnami - marcowa piekarnia 201

już trzecia piekarnia w tym roku.  Tym razem w piekarni   Amber , piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam! Wyboru(...)czas na własne eksperymenty. Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400, można zastąpić mieszanką 720 i 2000, 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000. Na blogu przeliczyłem na 1 formę 25 x 11 cm. Zaczyn (18-24 godziny 35 st C - > 23st.C) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia

Stare Gary
Chleb żytni litewski z kminkiem 209

Źródło przepisu Zakwas: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,25 szklanki mąki żytniej 1150 150 ml wody Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy na zakwasie 138

zrobić chleb orkiszowy na zakwasie potrzebujemy zakwas. Aby go zrobić kilka dni przed pieczeniem należy zmieszać mąkę pszenną z wodą, poczekać aż przefermentuje i codziennie dokarmiać np. łyżką mąki.  Ciekawostka: we Włoszech aby rozpocząć szybciej tworzenie zakwasu dodaje się posiekane  rodzynki. Podobno poprawia to jakość pieczywa tak że wpływa na smak.  Orkiszowy chleb na zakwasie robię(...)zakwasu orkiszowego. Wieczorem odmierzam 40 g zakwasu, dodaję 100 g wody i 100 g orkiszowej mąki . Po dokładnym wymieszaniu przykrywam miskę folią ( czepek kąpielowy) i odstawiam na około 10 godzin robię to zazwyczaj wieczorem około godziny 22:00 a rano około godziny 8:00 mam ładnie przefermentowaną pieniącą się mieszaninę. W drugiej misce mieszam 350 g mąki

AZgotuj!
Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem 74

Czas na zmiany!  Kolejny chleb upieczony na zakwasie, który nie przebywał w lodówce. Tak już u mnie zostanie. Moja babcia a potem mama(...)nigdy nie trzymały zakwasu w lodówce. Wracam do tradycji. Co zyskuję nie przechowując zakwasu w lodówce?  Zapominam o dokarmianiu i nie wyrzucam nadmiaru i nie hoduję nadmiaru bakterii kwasu octowego i innych, które nie powinny się znaleźć w pieczywie.    Z pozostawionego zakwasu  klik   1.12.22r. upiekłam ten oto pyszny chleb 23 grudnia, ponownie

Leśny Zakątek
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 212

dzieci też rosną :)  Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie.  Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki.  Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym stworem potworem(...)dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki żytniej razowej 462 g wody 1 czubata łyżka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 136

macie silny zakwas to wystarczą 3 - 4 godziny aby chleb wyrósł i wtedy można go zrobić rano. Jeśli zakwas jest jeszcze słaby ciasto zarabiamy wieczorem a rano pieczemy. Chleb na zakwasie ze słonecznikiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu 251

aromatu dopełnia czarnuszka. Mąka orkiszowa dodała trochę lekkości, ujęła kwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny wystarczyły(...)chlebowej 150 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g letniej wody 10 g nasion czarnuszki 1 łyżeczka soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: 12 godzin przed robieniem chleba odśwież zakwas i odstaw go w temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszaj przesiane mąki, sól i ew. zmielony słód. Wlej wodę, dodaj zakwas, wymieszaj kopyścią do połączenia się składników, następnie mikserem

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni 95

Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany. Najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba. Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i 720 to składniki, które koniecznie musicie zakupić! Procedura przygotowania chleba jest trójfazowa. Zaczynamy 16 godzin przed pieczeniem chleba, najpierw przygotowujemy zaczyn(...)umiarkowanie ciężkim, o dość zwartym miąższu, pyszny na kanapki i grzanki. Polecam! Print Chleb żytni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny chleb z mąki żytniej  na zakwasie. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia, pieczywo, zakwas Prep Time 10 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna

SprawdzonaKuchnia.pl
Zakwas na czerwony barszcz 244

buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a  według mnie ta metoda

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z dzikich drożdży: śliwek, rodzynków i kminku 184

dzikich drożdżach dziś przedstawiam. Do zrobienia wody zakwasowej użyłam suszonych jesienią śliwek węgierek, nasion kminku oraz rodzynków. Najpierw przygotowuje się wodę, potem na bazie tej wody zakwas i zostanie tylko przygotowanie chleba. Chleb jest dzięki śliwkom i kminkowi aromatyczny(...)przesady i bardzo pyszny. A dojrzewając w lodówce nabiera sprężystości i jeszcze pełniejszego smaku. Polecam zabawę z wodą zakwasową i zakwasem na jej bazie. Wypiekajmy pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży: śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na liściu chrzanu i "Zabić drozda" 185

blogerka i nauczycielka Marlena Kowalska pochwaliła się swoim wypiekiem na fb. No i jak tu nie upiec u siebie? Zwłaszcza że chrzanu ci u mnie dostatek 😏 Swój chleb orkiszowo-pszenny upiekłam na zakwasie, bo takie najbardziej lubię. Składniki : 150 g aktywnego zakwasu (u mnie orkiszowy) 200 g pełnoziarnistej, razowej mąki orkiszowej 250 g białej mąki pszennej 8 g soli(...)liść chrzanu Wieczorem zakwas rozcieńczyć 100 g wody. W misce wymieszać mąkę pszenną, razową mąkę orkiszową, cukier i sól. Dodać zakwas i wyrabiając ciasto, stopniowo dolewać resztę wody. Ciasto wyrabiać tak długo, aż składniki się połączą. Nie dłużej, by chleb nie był potem gorzki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano odłożyć do pojemnika

Weekendy w domu i ogrodzie