chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:49/261)

Wegański chleb tostowy na zakwasie 217

wegan z tak małych miejscowości jak moja jest niemal niemożliwe kupić np. wegański jogurt. Chleb z tego przepisu jest miękki (nawet skórka po wystudzeniu), lekko słodki i maślany, idealny do kanapek i do tostów! Składniki na jeden duży bochenek: 250 g żytniego zakwasu ( przepis na zakwas znajdziecie tu ) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki (można zastąpić wegańskim jogurtem naturalnym(...)początkowo chleb ma twarda skórkę, ale dosołownie po kilku minutach studzenia mięknie. O 10 rano jedliśmy śniadanie i chleb był już idealnie miękki i sprężysty. Smacznego! Artykuł Wegański chleb tostowy na zakwasie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Chleb pszenny bez wyrabiania 442

zwarty, tak jak dobry chleb i z apetycznie zapieczoną skórką, która cudownie chrupie. Dużą zaletą jest to, że to chleb na drożdżach, więc to jeszcze bardziej ułatwia pracę (chleby na zakwasie wymagają o wiele więcej wysiłku). Smakiem nie przegrywa dla chleba na zakwasie. Chlebek pszenny bez wyrabiania znikł ze stołu z taką samą szybkością jak i na zakwasie, a domownicy

Kuchnia Łukasza
Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach 48

Miałam kilka końcówek różnej mąki i tak oto powstał pyszny chleb. Radzę eksperymentować z mąkami bo to świetna zabawa a potem pyszny i zdrowy chleb zjemy na śniadanie wraz z innymi zajadającymi. Chleb jest prosty w wykonaniu, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę. Zapraszam do pieczenia. Jak zrobić zakwas? dowiecie się z przepisu, nic bardziej prostego, nie bójcie się zakwasu

Moje Małe Czarowanie
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 98

zdecydowanie dużo talentów… i na pewno upieczone chlebki czekoladowe będą zachwycające. Zapraszam do odwiedzenia blogów Piekarek biorących udział we wspólnym pieczeniu… Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami Składniki: 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu żytniego* 250 g (1 szkl) ciepłej wody 330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej 150 g rodzynek 50 g suszonych śliwek(...)formujemy bochenek. Bochenek przekładamy na wysypaną mąką czystą ściereczkę i umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba lub -jak ja- w durszlaku. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość na około 3-6 godzin. Wszystko zależy od tego, jaki mamy mocny zakwas i jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień

UgotujmyTo.pl
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 118

Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z dodatkiem marmolady jabłkowej, miodu i kminku. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1 kg. Przepis pochodzi ze strony hlebopechka.ru  Zaczyn 38 g zakwasu żytniego  112 g mąki żytniej  typ 720 112 ml letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym(...)papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. , szwem do dołu. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz.  Przed pieczeniem chleb po nakłuwać  lub naciąć. Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 10 min. w temp. 250oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 220oC i piec

Przepisy na domowy ser i chleb
Babciny chleb pszenny na maślance 53

Czas czytania: < 1 min Babciny chleb pszenny na maślance jest bardzo miękki, elastyczny a dzięki maślance ma lekko kwaśny smak. To przepis dla tych, którzy lubią chleby na zakwasie ale nie mają czasu aby go przygotować. Babciny chleb przypomina w smaku właśnie delikatny chleb na zakwasie, ale jego „produkcja” trwa zdecydowanie krócej. Składniki: 1 paczka suszonych drożdży(...)Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 – 30 minut, do momentu kiedy chleb sie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem. [mediagrid cat=”187″ filter

SprawdzonaKuchnia.pl
Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi 117

mało odporny na środowisko kwaśne i długość pieczenia w wysokiej temperaturze. Dlatego sok ze szpinaku inaczej się zachował w biszkopcie, gdzie widać jego intensywny kolor a inaczej w chlebie na zakwasie. To zakwas spowodował zmianę koloru jak i długość pieczenia w dość wysokiej temperaturze. Piekłam dość dawno chleb ze szpinakiem na drożdżach, kolor był zdecydowanie intensywniejszy. Mleczny chleb ze szpinakiem(...)sezamem i orzeszkami pistacjowymi     Na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba 60g zakwasu, 170g wody, 120g mąki żytniej typ 1400 Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej 12- 14 godzin. Ciasto właściwe 350g zaczynu, całość, 300g mąki orkiszowej jasnej, 400g mąki pszennej typ 750, 120g soku ze szpinaku, 300g mleka, sól, 100g uprażonego sezamu, 100g orzeszków pistacjowych

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 165

ogórków kiszonych . Składniki  (na keksówkę (30 x 11) cm): 100 g razowej mąki orkiszowej 470 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika do posypania Wieczorem mąkę wymieszać z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać(...)odstawić na noc. Rano przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić chleb do piekarnika, nastawić go na 210 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć po uderzeniu w jego spód

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek Liduni 121

myślą o mojej jedenastomiesięcznej bezzębnej wnuczce Liduni, wielkiej amatorce chleba z szynką drobiową. Chlebek przypomina w smaku ciemny i lekko słodkawy chleb litewski". Jak wiecie, bardzo lubię chleby na zakwasie, te które z czystym sumieniem mogę umieścić w zakładce " Przepisy Fit ". Ten chlebek jest niezwykle wilgotny, długo zachowuje świeżość, pięknie pachnie, a samo ciasto po wymieszaniu składników jest bardzo rzadkie(...)dokładnie przeanalizujcie przepis, zobaczycie, że są tu tylko dobre jakościowo mąki: pszenna razowa oraz żytnia razowa. Są to zdrowe mąki, ale bardzo ciężkie, które wykorzystane do chleba potrzebują naprawdę mocnego aktywnego zakwasu, który je "uniesie" i zapobiegnie zakalca. To ważne! Koniecznie wypróbujcie przepis! Ja jestem nim zachwycona i na pewno będę często do niego wracać! W nawiasach obok składników

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb żytni z ziemniakami 208

szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza że, jak później, już po wypieku, się okazało - chleb wyszedł świetny... Odstępstwem od oryginału było zastosowanie zakwasu żytniego razowego, który na chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę.  Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 400 g zakwasu(...)razowego 250 g ziemniaków 600 g mąki żytniej chlebowej 225 g letniej wody 10 g soli  garść płatków owsianych  Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed robieniem chleba nakarm zakwas i odstaw w temperaturze pokojowej. Ugotuj ziemniaki z połową soli, po wystygnięciu dodaj połowę wody i rozgnieć je dokładnie albo zmiksuj do uzyskania papki. W misce połącz ziemniaczaną papkę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 229

doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie przestrzegać tej instrukcji, bo nie mogłam zapewnić tak wysokich temperatur(...)wyrastania… Mam piekarnik gazowy i wolałam nie ryzykować upieczenia zakwasu…;) Jednak zakwas jakoś wyrósł…. czy wystarczająco, czy nie nie mam pojęcia ale chlebek wyszedł i smakował a to najważniejsze :)! Zrobiłam go nawet dwa razy. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na dwie foremki, bo bałam się, że może jeden bochenek mi się nie dopiecze…. Za drugim razem

UgotujmyTo.pl
Zakwas na żurek 130

Chleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu.  Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka(...)mąki żytniej razowej  (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego  łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie przygotowanie Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu

Stare Gary
Chleb z ziarnami na zakwasie 92

można kombinować z dowolnymi. Czas przygotowania chleba jest wydłużony, jeżeli ma być na zakwasie. We wcześniejszym poście pisałam już, jak zabrać się za przygotowanie zakwasu i jak go później budzić w razie potrzebny. Zakwas w ilości potrzebnej do receptury aktywuję około 12 godzin przed przygotowaniem chleba. Potrzebne są: - około 200g aktywnego zakwasu - 250g mąki żytniej typ 2000 - 250g mąki pszennej(...)Piekę 30 minut i zmniejszam do 190 dopiekając kolejne 15 do 20 minut.  Upieczony chleb powinien przy pukaniu w jego spód wydawać dosyć głuchy dźwięk. Studzę chleb zawsze na kratce. I to koniec, gotowe, zdrowe, swojskie i w sumie proste. Chleb na zakwasie jest zdecydowanie dłużej świeży niż pieczony na drożdżach. Najlepiej przechowuje się zawinięty po prostu w bawełnianą

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania