chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:49/261)

Chleb żytni z ziemniakami 250

szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza że, jak później, już po wypieku, się okazało - chleb wyszedł świetny... Odstępstwem od oryginału było zastosowanie zakwasu żytniego razowego, który na chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę.  Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 400 g zakwasu(...)razowego 250 g ziemniaków 600 g mąki żytniej chlebowej 225 g letniej wody 10 g soli  garść płatków owsianych  Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed robieniem chleba nakarm zakwas i odstaw w temperaturze pokojowej. Ugotuj ziemniaki z połową soli, po wystygnięciu dodaj połowę wody i rozgnieć je dokładnie albo zmiksuj do uzyskania papki. W misce połącz ziemniaczaną papkę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza 278

doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie przestrzegać tej instrukcji, bo nie mogłam zapewnić tak wysokich temperatur(...)wyrastania… Mam piekarnik gazowy i wolałam nie ryzykować upieczenia zakwasu…;) Jednak zakwas jakoś wyrósł…. czy wystarczająco, czy nie nie mam pojęcia ale chlebek wyszedł i smakował a to najważniejsze :)! Zrobiłam go nawet dwa razy. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na dwie foremki, bo bałam się, że może jeden bochenek mi się nie dopiecze…. Za drugim razem

UgotujmyTo.pl
Zakwas na żurek 166

Chleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu.  Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka(...)mąki żytniej razowej  (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego  łyżka zakwasu żytniego lub kromka chleba żytniego na zakwasie przygotowanie Mąkę zalewamy wodą , dokładnie mieszamy, dodajemy zakwas i pozostałe składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 - 7 dni. Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu

Stare Gary
Chleb z ziarnami na zakwasie 132

można kombinować z dowolnymi. Czas przygotowania chleba jest wydłużony, jeżeli ma być na zakwasie. We wcześniejszym poście pisałam już, jak zabrać się za przygotowanie zakwasu i jak go później budzić w razie potrzebny. Zakwas w ilości potrzebnej do receptury aktywuję około 12 godzin przed przygotowaniem chleba. Potrzebne są: - około 200g aktywnego zakwasu - 250g mąki żytniej typ 2000 - 250g mąki pszennej(...)Piekę 30 minut i zmniejszam do 190 dopiekając kolejne 15 do 20 minut.  Upieczony chleb powinien przy pukaniu w jego spód wydawać dosyć głuchy dźwięk. Studzę chleb zawsze na kratce. I to koniec, gotowe, zdrowe, swojskie i w sumie proste. Chleb na zakwasie jest zdecydowanie dłużej świeży niż pieczony na drożdżach. Najlepiej przechowuje się zawinięty po prostu w bawełnianą

I tu będę miała takie te
Chleb pszenny na maślance… 426

Nowy tydzień zaczynam całą masą projektów, z których spora część wiąże się bezpośrednio z blogiem, więc mam nadzieję wkrótce się nimi z Wami podzielić :) Poza tym

brunetkawkuchni
CHLEB I OKRUSZKI- RECENZJA KSIĄŻKI 93

książkowych, na których znajduję słowo chleb. Są to wyjątkowe książki ponieważ dzięki nim dzisiaj potrafię upiec najpyszniejsze bochenki chleba. Gdybym miała wybrać i polecić jedną z nich byłaby to bez wątpienia książka Elizy. Na kartkach książki “Chleb i okruszki” znajdziesz odpowiedź na każde pytanie związane z wyrobem domowego pieczywa. Zrobisz swój pierwszy zakwas i upieczesz najpyszniejszą chałkę(...)chleb na zakwasie. Dołączone są również fotografię dzięki którym będzie Ci łatwiej zrozumieć technikę składania chleba. Uwierz mi, że jeśli upieczesz swój pierwszy chleb, to nie będziesz mógł doczekać się kolejnego razu. Pieczenie chleba uzależnia, ale to piękne uzależnienie. Oprócz tradycyjnych wyrobów na zakwasie w książce znajdziesz receptury na drożdżowe wypieki. Na przykład na przepyszne kardamonowe róże z cynamonem, które

Kukuleczki
Chleb cebulowy na zakwasie 142

Dawno dawno temu, w początkach tego bloga zamieściłem przepis na chleb cebulowy na zakwasie z automatu. Nawet nie pamiętałem o tym, przypadkiem wyguglałem ten wpis szukając czegoś w necie :) Swoją drogą te moje pierwsze wpisy były tak suche i nijakie, że aż dziwię się, że komukolwiek chciało się to czytać :) Ale nie o tym mowa. Znaczy się pomyślałem(...)żebym narzekał, ale trochę się opuszczam w tej dziedzinie po prostu. Ale tam... Przyjdzie zima to mi się odechce latania :) A tymczasem podam przepis: 400 g zakwasu 100 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 150 ml maślanki 20 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 duża cebula 5 g świeżych drożdży Odrobina oleju do uduszenia cebuli Zacznijmy

Marder&Marder Manufacture
Płaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. 95

Płaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. Czy pozostały nam resztki ziemniaków po obiedzie ? Zamieńmy je w pyszny płaski chleb ziemniaczany . Chleb bez glutenu . Chleb jest bez drożdży i zakwasu. Jest to bardzo prosty przepis na chleb , który jest idealny do wykorzystania resztek puree ziemniaczanego . Chleb jest niezwykle miękki i łatwy do wykonania. Ziemniaki są znane każdemu

Zdrowy Styl Joanny
Zakwas żytni 168

dokarmienia zakwas zwiększy swoją objętość :) Zaczyna pachnieć lekko kwaskowo. Dzień piąty Godzina 20:00 Ostatni raz dokarmiamy zakwas i po kolejnych 12 godzinach możemy na nim upiec pierwszy chleb. Zakwas na początku będzie miał szarobury kolor, ale z dnia na dzień będzie nabierał beżowej barwy i będzie pachnieć kwaskowato. Będzie zwiększał swoją objętość. Co dalej z zakwasem? A no ostatniego

Delicious Titbits
Pierwszy chleb 210

Pierwszy chleb robiłam wg przepisu Pana Dyrektora Piekarni :) Bardzo prosty, moim zdaniem, idealny dla pioniera pieczenia domowych chlebów na zakwasie, bo oprócz cierpliwości i własnego zakwasu nie wymaga praktycznie żadnych innych nakładów. Trzeba wziąć 500g zakwasu żytniego, 500g mąki żytniej (tej samej co do zakwasu użyliśmy), płaską łyżkę soli i do 200 g wody, bo dodajemy stopniowo. Krótko się wyrabia(...)był oczywiście doskonały, bo moje osiągnięcie oceniam na połowę tej jakości, jaką bym chciała osiągnąć w chlebie. Dodam jeszcze, że miał dość silną konkurencją w postaci świeżego chleba na zakwasie z ekologicznej piekarni, w której się zaopatrujemy na co dzień, a i tak został już pierwszego dnia do połowy skrojony. ;) Dziękuję Mojej Piekarni i Fabryce Przepisów - zachęciliście mnie do pieczenia

Kuchnia Prezydentowej
Chleb marchwiowy na zakwasie 121

jakiś czas temu piekłam ten  chleb na drożdżach. Tym razem na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami spróbowałam swoich sił w pieczeniu chleba na zakwasie, a to efekt. Chleb marchwiowy na zakwasie: Przepis podano wg  Badylark i Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki chlebowej (typ 720) + czubata łyżka do podsypania 8 g soli kuchennej(...)kminku Na godzinę lub dwie przed wyrabianiem ciasta namocz słonecznik w 3/4 szklanki wody. Nasiona powinny prawie całkowicie wchłonąć wodę. Przygotowanie: Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dodaj aktywny zakwas i dolej ok. 300 ml soku z marchwi Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto (zajmuje to około 2 minut; chodzi jedynie o wymieszanie składników, nie trzeba ciasta

Proste Potrawy
Chleb dyniowy 175

takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)! Chleb dyniowy na zakwasie Zaczyn: 40 g zakwasu (dałam żytni) 200 g mąki chlebowej 150 g wody Składniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Ciasto: cały zaczyn 275 g wody(...)Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014 Post Chleb dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno - gryczany na zakwasie 139

Nowy pomysł, nowy chleb, nowe doznania smakowe. Polecam chleb na zakwasie z mąką gryczaną, jest pyszny, ma lekko orzechowy smak, wyborny. Nie jest trudny do zrobienia i czasu bardzo dużo tez nie potrzebuje a w zamian można cieszyć się pyszną pajdą chleba z masłem. Polecam gorąco. Chleb na zakwasie pszenno - gryczany. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas na żur na mące razowej pszennej 167

mąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki czosnku 3 liście  laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu 3 łyżki zakwasu na chleb Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba

Kulinarne przygody Gatity