chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:42/261)

Chleb żytni 100% 93

formy i po niespełna godzinie nadawał się do pieczenia! Chleb jest wyborny! W 100% z mąki żytniej, więc i bardzo wilgotny, klejący z niesamowitym smakiem, jakie mają tylko chleby żytnie na zakwasie. Zaskoczyło mnie powodzenie tego chleba u moich dzieci, rzuciły się na niego jak na cukierki! Zjedzony został natychmiast, więc trudno mi powiedzieć jak długo zachowuje świeżość, ale jestem(...)Uprzedzam, podane proporcje wystarczają na mały bochenek, warto więc podwoić ich ilość! Smacznego! Print Chleb żytni 100% .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prawdziwy chleb żytni na zakwasie! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia, zakwas Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 149

sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze miałam zapas chleba na całe wakacje, w tym wyjątkowo zabraliśmy kupne pieczywo, oczywiście na zakwasie (żytnie i orkiszowe)... Ale ten kupny chleb to jakaś pomyłka... Pierwszy, drugi dzień jeszcze ok., ale dalej nie dało się tego jeść. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu... Tak więc tym bardziej(...)wyrównujemy. Obsypujemy ziarnami, skrapiamy wodą (gwarancja nie odpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. U mnie zwykle trwa to ok.4-6h, zależy od starości zakwasu (czym starszy, tym dłużej wyrasta chleb) i temperatury otoczenia. Gdy chleb wypełni formy wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu.  Po wyjęciu z piekarnika

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy na zakwasie 142

porządku, chce mieć "prawidłowy" chleb to niech ma. Ale żeby nie było tak prosto i zwyczajnie to zrobiłem go na zakwasie. Zupełnie, bez kawałka drożdży. Sam zakwas. Trochę trwa wyrastanie takiego chleba niestety, więc(...)przepis raczej dla cierpliwych. Ale gwarantuję, że warto, właśnie teraz - w trakcie pisania - jem kanapki z tym orkiszowym chlebkiem. Skórka fajnie chrupie w zębach :) Tak jak wspomniałem chleb jest na samym zakwasie, więc proces jest dwudniowy. Albo całodobowy, jak ktoś w nocy chce piec. Ale za to łatwy. Nic się nie namęczymy tylko czekać trzeba. Tym razem użyłem mąki

Marder&Marder Manufacture
Zakwas - jak zrobić? 143

przechowuje i "konserwuje" się łatwo. Ale tak samo ile sposobów na produkcję, tyle sposobów na przechowywanie. Więc przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak tylko

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 141

banalny w wykonaniu. Co ciekawe, patrząc na zdjęcia Liski i czytając komentarze myślę sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę biały jak w tytule. U mnie, szarawy, trochę wilgotny, ale mi to bardzo odpowiada. Różnica jest w mące żytniej używanej do zakwasu. U mnie to mąka(...)razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż, mąka robi różnicę :) Składniki: 150g zakwasu żytniego 500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej) 8g drożdży łyżeczka soli 300 g wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h. Następnie przełożyć do keksówki

W kuchni wieczorem
CHLEB ORKISZOWY RAZOWY, ZE SŁONECZNIKIEM, PROWADZONY METODĄ 3-FAZOWĄ 144

Ostatnio jestem wielką fanką pieczenia chlebów metodą trójfazową. Uwielbiam mieć kontrolę nad czasem kiedy chleb wyląduje w piekarniku, a tutaj jest to bardzo przewidywalne. Drugim etapem steruję od 3-6h, choć zwykle bywają to 3h tak, by chleb trafił do piekarnika w najbardziej odpowiadającym dla mnie momencie. Pierwszy etap przygotowuję wieczorem, po 12h czas na drugi etap, a kolejny(...)Zostaje ok. 1,5h-2h i chleb ląduje w piecu. Uwielbiam taka pracę... 💪 Piekłam w 2 silikonowych formach, o wym. 24x8cm I ETAP: - 40g zakwasu żytniego  lub orkiszowego - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 310g (ml) ciepłej wody (u mnie 40*C) Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12h, w dość ciepłe

Smaczne Zdrowe
Chleb młynarza (na zakwasie) 202

Chleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 720 g bochenek chleba. Czas wyrastania chleba może być krótszy lub dłuższy niż 2 - 2,5 godziny. Wszystko zależy od stabilności zakwasu, temperatury otoczenia, rodzaju mąki czy dodatku drożdży (w tym ostatnim przypadku powienien być krótszy). W celu zapobiegnięcia przyklejania się ciasta chlebowego

Gospodyni Miejska
Żytni chleb z brązowym ryżem 178

zachowania podczas przygotowywania ciasta chlebowego.  Na uwagę zasługuje mąka żytnia począwszy od tej białej po razową. To z niej chleby są najlepsze ale pieczone na zakwasie! Gotowy chleb żytni ma niższy indeks glikemiczny od chleba pszennego. Ciasto z mąki żytniej zakwaszone, prowadzone prawidłowo pozwoli na uzyskanie chleba o pełnym smaku, cudnym aromacie i dużej wartości odżywczej. Starałam się(...)można ale nie odpowiem ile więcej czy mniej wody trzeba dodać.          Żytni chleb z brązowym ryżem     Dzień przed pieczeniem chleba Zaczyn 40g zakwasu, może być prosto z lodówki dokarmiony w tygodniu, 220g mąki żytniej typ 720, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 12-14 godzin

Leśny Zakątek
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE 84

ostatnio na upieczenie właśnie takiego chleba, a że zwykle dodaję mąkę pełnoziarnistą, to jest to nowość w naszym menu chlebowym... Eksperyment zakończony sukcesem- jest  to nasza kolejna wielka miłość- wyszedł genialny, no i ta mąka 😊 - uwielbiamy jej smak na chlebie... 😋 Chwilowo wróciłam do moich starych form metalowych, zależało mi na takim kształcie chleba 👌 Piekłam w 2 metalowych, ciemnych formach(...)Składniki: - 500g mąki żytniej typ720 - 500g mąki orkiszowej typ750 - 300g zakwasu żytniego* (lub po połowie żytniego i orkiszowego ) - 28g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 800g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej * zakwas wyjmuję z lodówki min.1-2h przed zarabianiem chleba, wcześniej go nie dokarmiam Wszystkie składniki odważam do miski i mieszam łyżką do połączenia. Ciasta nie wyrabiam, nie mieszam długo, tylko do połączenia

Smaczne Zdrowe
Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana) 142

cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) Pszenny chleb oliwkowy Składniki: Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu (u mnie pszenny) 150 g mąki pszennej chlebowej 180 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto: cały(...)wydaje głuchy odgłos jak w niego pukamy, jeśli nie to zostawić (odwrócony spodem do góry) na kolejnych kilka minut. Studzić na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Oto lista uczestniczek naszej akcji: Alucha: http://nieladmalutki.blogspot.com/ Amber: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ Ania: http://bajkorada.blogspot.com/ Ania: http://jswm.blogspot.com/ Ania: http://everydayflavours.blogspot.com/ Ania: http://www.krzywakromeczka.blogspot.com/ Anita: http://atinabc.blox.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni z melasą 100

upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka słów o składnikach potrzebnych do upieczenia chleba żytniego , w tym przypadku chleba na zaczynie przygotowanym z zakwasu żytniego . Oczywiście potrzebny będzie zakwas żytni, bez tego ani rusz! Jeśli nie macie go w swojej lodówce, to szczegółowy przepis przygotowania zakwasu znajdziecie tutaj . Jeśli jednak posiadacie już(...)mnóstwem pięknych dziurek. Długo zachowuje świeżość! Zapraszam, spróbujcie sami! Print Chleb żytni z melasą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jeden z najlepszych chlebów na zakwasie i najłatwiejszy. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia, melasa, zakwas Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 60 g aktywnego zaczynu żytniego 250 g wody o temperaturze około

SprawdzonaKuchnia.pl
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 276

Piekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka . Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne

Stare Gary
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 132

skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób(...)niczym porównać... Szkoda,  że takich piekarni jest już coraz mniej...  Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym

Zapiski Młodej Żony
Domowy pszenny chleb na zakwasie – chleb z gara 97

Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie 19:30 – składanie(...)formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 70 g wody 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g wody 8 g soli Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed

Tajemnice Smaku
Chleb z makiem 147

smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku w chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam :)! Chleb z makiem Składniki na zaczyn: 6 łyżek zakwasu żytniego 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki wody Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce(...)godzin). Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Smacznego Post Chleb z makiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania