chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:44/261)

Chleb polski, na zakwasie 139

Dawno nie piekłam chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki , ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200  g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu  1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki(...)złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu  naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia

Moje domowe kucharzenie
CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 252

gryczanej (miałam tylko połowę, dałam częściowo mąkę teff). Po tych zmianach już i tak bardzo dobry chleb , wyszedł wprost genialny w smaku. Ten chleb może śmiało konkurować z chlebami na zakwasie, wręcz mogę go porównać do ulubionego chleba mojej rodzinki, jest tak jak on super elastyczny (mimo iż nie ma w nim glutenu), spoisty, wilgotny, po prostu bajeczny. To zdecydowanie(...)odstawiam chleb na drewnianą deskę do odparowania. Chleb przechowuję tak samo jak wszystkie chleby, które piekę, czyli w papierowej torbie w otwartym chlebaku. Ten chleb podobnie jak moje chleby na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość i wilgotność. I co istotne ten chleb nigdy się nie kruszy... Ma genialną konsystencję i oczywiście również smak Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chleb konopny na zakwasie. 181

matka za pieczenie chleba. Chleb wyśmienity, ciemny od mąki z nasion konopii  Olvita , której użyłam dzięki uprzejmości sklepu internetowego Olvita. Sklep posiada wiele rodzajów mąk, które możecie nabyć do własnych wypieków. Warto eksperymentować, zdrowo eksperymentować. Konopie są okrutnie zdrowe, niebawem napiszę o nich post.. wypatrujcie :) Potrzebujemy: 350 g letniej wody 200 g zakwasu żytniego przepis na zakwas(...)konopii.  Chleb wstawiamy do ciepłego piekarnika, ja nagrzewam do temp 30°C i tam chleb musi pobyć spokojnie 4-5 h, w zależności od tego jak mocny macie zakwas. Chleb bardzo swojej objętości nie zwiększy.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut. Skomentuj

MamaOskarka
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 54

Mój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu “na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Wyrośnięty chleb posmarowałam z wierzchu mlekiem (2 łyżki) i posypałam czarnuszką. Wstawiłam do nagrzanego do 200C piekarnika i piekłam chleb z funkcją termoobiegu najpierw przez 10min w 200C, a następnie w 180C przez 45min.   Artykuł Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami pochodzi

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 56

Mój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu “na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Wyrośnięty chleb posmarowałam z wierzchu mlekiem (2 łyżki) i posypałam czarnuszką. Wstawiłam do nagrzanego do 200C piekarnika i piekłam chleb z funkcją termoobiegu najpierw przez 10min w 200C, a następnie w 180C przez 45min.   Artykuł Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami pochodzi

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 113

Mój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu „na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)posypałam czarnuszką. Wstawiłam do nagrzanego do 200C piekarnika i piekłam chleb z funkcją termoobiegu najpierw przez 10min w 200C, a następnie w 180C przez 45min.   Artykuł Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 292

pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2-1 szkl. zakwasu żytniego 300 ml wody 300g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej (u mnie z płaskurki) szczypta soli(...)latem 2) Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min, skręcamy temperaturą do 190 i pieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zakwas żytni 154

regularnie śledzi bloga, ten wie, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z domowymi chlebami. Po opanowaniu wypieków na bazie drożdży, nadeszła pora podnieść poprzeczkę. Wyhodowanie własnego zakwasu wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez(...)większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :) Pieczywo na zakwasie żytnim jest najzdrowsze, a co ważne - jest naprawdę pyszne. Przy odrobinie sumienności i systematyczności, przygotowywanie chleba na zakwasie wejdzie Wam w rytm tygodniowy, praktycznie nie zabierając czasu. Przepisy na chleb na zakwasie już wkrótce

Milion Smaków
Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem 146

Chleb na zakwasie czy na drożdżach? jaki wolicie? my zdecydowanie na zakwasie ale jak czasu mam mało a chleb się kończy na drożdżach też są pyszne. Klikając w etykietę chleby i bułeczki znajdziecie mnóstwo inspiracji na domowe pieczywo . Dziś jednak pomówmy o chlebie w którym chrupie słonecznik, skórka a miąższ jest mięciutki i sprężysty, idealny. Zachęcam do skorzystania z przepisu(...)zrobić zakwas? klikajcie i zarabiajcie, to nic trudnego. Chleb śniadaniowy na zakwasie ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 203

Przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak wspaniale, może smakować tylko wtedy, gdy jest robiony w domu. Składniki: ➧ 5 łyżek zakwasu ➧   200 gramów mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000; ta, której używałam do zakwasu(...)mąki orkiszowej ➧   550 ml ciepłej wody ➧   1 łyżka soli ➧   1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Ciasto przełożyć do keksówki (moja o wymiarach 36 cm x 12 cm) wysmarowanej

Szczęśliwa kuchnia
Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika 323

wiesz, jak mi jest miło, kiedy rano o 6-tej nie muszę wychodzić po chleb". Ten przepis jest niewiarygodnie prosty, więc jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z chlebami na zakwasie, koniecznie musi go wypróbować. Piekę ten chlebek raz w tygodniu i uwierzcie mi, jest świeży przez 5 dni... bo potem już go nie ma :) Przepis na niego znalazłam tutaj(...)zrobić i pielęgnować zakwas pisałam wczoraj . Mam nadzieję, że może i Was zarażę pasją pieczenia chlebów (na zakwasie) :) Składniki: 30 dag mąki żytniej razowej (typ 2000) 30 dag mąki pszennej (typ 550) 500-600 ml przegotowanej letniej wody. 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 10 dag nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Mąki, zakwas

Delicious Titbits
Zakwas pszenny na barszcz biały 129

zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody 8 płaskich łyżek mąki pszennej razowej 4 ząbki czosnku 3 liście(...)laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką lub drewnianą łyżką. Zakwas jest ukiszony po 5-7 dniach

Codziennik Kuchenny
PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 154

Bardzo lubię chleby na zakwasie, ale nie zawsze mam na niego czas, tego typu chleby rosną nieraz pół dnia. Znalazłam ostatnio przepis na łatwy chlebek z dodatkiem drożdży. Już jest moim ulubionym, bo podwoił swoją objętość w niecałe 2 godziny. A jaki wyszedł pyszny. To zdecydowanie mój faworyt :) Polecam dla wszystkich zapracowanych :) SKŁADNIKI : 20 dag aktywnego  zakwasu(...)świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych 8 dag otrębów żytnich 4 dag słonecznika 800-900 g letniej wody 0,5 łyżeczki cukru Dzień przed planowanym wypiekiem chleba wyciągamy swój zakwas z lodówki, dosypujemy mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu.   WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz

Pani na deser
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 198

piekarnią Amber . W sierpniu pieczemy razem chleb mieszany na miodzie z oliwkami. Przepis wybrała dla nas Badylarka , autorka blogu Weekendy w domu i ogrodzie.  Jest to chleb na zakwasie, z przewagą mąk pełnoziarnistych (razowych), w smaku lekko słodkawy. Mąka żytnia sprawia, że jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Przepis cytuję za Badylarką   Składniki (na keksówkę o wymiarach(...)godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu. Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB OLIWNY Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM! 122

sposób wypieku chleba. Jeśli próbowałeś nie raz wypiekać w domu chleb, ale na skórce łamałeś zęby, a smakiem przypinał ciasto drożdżowe a nie chleb to musisz koniecznie nadrobić teorie o wypieku chleba i prkatykę. Wydałam już dwa e-booki o wypieku chleba, jeden e-book Domowe Wypiekanie to przepisy na trudniejsze chleby na zakwasie, ale również kilka przepisów na chleby(...)keksówki i kilka najlepszych słodkich wypieków. E-book Domowe Pieczywo to chleby na zakwasie i na drożdżach zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy. Bez wiedzy i doświadczenia będzie Ci ciężko nauczyć się wypiekać w domu chleby, ja chleby wypiekam od 2007 roku, od 4 lat nie kupiłam żadnego pieczywa w sklepie bo to domowe nie ma sobie równych. Polecam

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania