chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:35/261)

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 137

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Piekłam ten chleb już kilka razy, tak mi zasmakował! Wyłącznie z mąki żytniej i gryczanej - w dodatku na własnoręcznie zrobionym (wyhodowanym!) zakwasie. Jest rewelacyjny w smaku i piękny - dodatki tylko podkręcają jego smak i sprawiają, że chleb jest bardziej syty. A syty jest! Mi wystarczy kromka lub dwie, by poczuć się najedzoną na długi czas(...)keksówkę około 30 cm długości) Etap I - dzień pierwszy: 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 ml przegotowanej letniej wody 5-6 łyżek zakwasu ----> przepis na zakwas żytni na chleb Etap II - dzień drugi: 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki gryczanej 250 ml przegotowanej letniej wody 1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika

Moje Qulinaria
Chleb pszenny z otrębami na zakwasie 54

Osoby które wypiekają chleb na zakwasie wiedzą o czym piszę(...)mianowicie jak dokarmiamy zakwas to zawsze zostaje nam spora jego część niedokarmiona. Dziś przepis na chleb z takimi własnie resztkami zakwasu przed dokarmieniem. Chleb jest pyszny, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę. Chleb pszenny na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb domowy 244

bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi(...)ciepły, najlepiej posmarowany masłem - w międzyczasie stoczyć zażartą walkę z Panem Mężem o pierwszy, najbardziej chrupiący kawałek czyli "piętkę" :)  Inne moje "chlebowe" eksperymenty poniżej: Chleb z ziarnami na zakwasie Chleb cebulowy Chleb pomidorowy   Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego Zielony chleb cukiniowy Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami   Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami

Grunt to przepis!
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 320

Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 613

taki uważam za najlepszy) – ok. 100g 500 ml przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :)   Zakwas na żurek – poniżej na zdjęciu(...)się zazwyczaj około 3-7 dni wcześniej, w zależności od tego, czy przyspieszamy proces fermentacji, czy też nie oraz jak kwaśny żurek lubimy jeść :) Zakwas bez dodatku kromki chleba żytniego na zakwasie będzie gotowy średnio po 5-7 dniach, zaś z dodatkiem kromki wyżej wymienionego chleba po około 3–4 dniach. Ukiszony zakwas powinien mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak

Kulinarne Przeboje
Chleb żytni delikatesowy 65

czytania: 2 min Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w większości przepisów trójfazowych. Zakwas do chleba przygotowujemy z niewielkiej ilości mocnego, klasycznego zakwasu z dodatkiem jasnej mąki żytniej, który po 12 godzinach nadaje się do przygotowania ciasta właściwego. Chleb na bardzo łagodny kwaśny posmak, dość(...)Chleb najlepiej smakuje z dodatkami wytrawnymi. Smacznego! Print Chleb żytni delikatesowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny sprężysty i bardzo smaczny chleb. Course Pieczywo Cuisine International Keyword zakwas Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 108 g wody 136 g mąki żytniej

SprawdzonaKuchnia.pl
DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE 181

Smak upieczonego  domowego chleba na zakwasie   jest niepowtarzalny. Najbardziej popularny jest zakwas z mąki żytniej. Najważniejsze aby stosunek mąki do wody był 1:1. Dodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak. Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny. Polecam! Przepis na zakwas: 1/4 szklanki mąki żytniej  1/4 szklanki wody przegotowanej Wymieszać w słoiku litrowym. Odstawić w ciepłe miejsce. Wieczorem(...)czwarty dzień:Rano zamieszać zakwas i dodać po 1/4 szklanki mąki i wody. Piątego dnia mając już najważniejszy składnik czyli zakwas,  można zabrać się za wypiekanie chleba. Składniki: Cały aktywny zakwas 1 kg. mąki żytniej  0,5 kg. mąki pszennej chlebowej Można użyć innych mąk np. orkiszowej, po pół kilograma na każdą. 4-5 łyżeczek soli 6 łyżek

potrawyregionalne
Chleb orkiszowy z otrębami owsianymi 126

łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 500 ml przefiltrowanej wody 2+1 łyżki otrąb owsianych ewentualnie: siemię lniane Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta) . Pod koniec wyrabiania dodać dwie łyżki(...)ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po schłodzeniu chleba. ------------- Podobne: Chleb orkiszowy z amarantusem Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb mieszany z sorgo

Weekendy w domu i ogrodzie
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 119

startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY BULION Niejednokrotnie pisałam Wam, że korzystam z kostek bulionowych – bio, z niską zawartością sodu, bez oleju palmowego(...)mieszając wlewamy masę jajeczną. Od razu dodajemy przygotowaną wcześniej cukinię, dokładnie mieszamy wszystko razem, ściągamy z ognia i podajemy. My do zupy zjedliśmy pajdy grillowanego z oliwą chleba na zakwasie, posypane solą czosnkową, obłożone pomidorem, bazylią i szynką serrano. Pysznie, lekko i do syta! Wielokrotnie, tutaj i na stronie Karo in the Kitchen na Facebook’u pytacie mnie, jakich kostek

Karo in the Kitchen
Pszenno - żytni zakwasowiec z rodzynkami 57

Pyszny, domowy chleb na zakwasie zachwyci każdego. I Ty możesz taki mieć w swoim piekarniku, to nic trudnego. Zachęcam do wypiekania własnego chleba, organizm Wam podziękuje. Wystarczy zrobić zakwas i do dzieła, zapraszam. Chleb na zakwasie z rodzynkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb Pszenny na Zakwasie 184

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na prosty domowy chleb pszenny na zakwasie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 800 g 500 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 260 ml letniej wody 250 g aktywnego dokarmionego zakwasu pszennego 15 g cukru 10 g soli mąka do podsypania blatu użyłam foremki o wymiarach(...)znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony Domowy chleb pszenny na zakwasie jest gotowy . Jest pachnący i ma chrupiącą skórkę :) Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Zakwas na żurek 147

żytniej mąki (typ 2000) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy letnią wodą(...)mieszamy i dodajemy łyżkę zakwasu chlebowego żytniego. Jeśli nie dysponujemy zakwasem, zamiast niego możemy dodać kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie. Nakrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy i możemy go użyć do zrobienia pysznego żurku. Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas żytni na chleb 121

Zawsze chciałam upiec chleb na zakwasie. Nie miałam jednak zakwasowego źródła (chociaż teraz to coraz częstsze, że znajoma znajomej przekazuje wyhodowany przez siebie zakwas). Zaczęłam więc od niego. Miałam pewne wątpliwości, czy postępuje dobrze, ale zapach samego zakwasu i - później - gotowego pieczywa, uświadomił mi, że najlepiej na świecie ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB Składniki: - mąka żytnia razowa - woda mineralna, źródlana lub przegotowana - słoik Przygotowanie: 50 gram mąki mieszamy z 50 mililitrami wody (lub więcej, ale zachowując stosunek 1:1). Przykrywamy ściereczką

Życie zamknięte w smaku
Menu sylwestrowe 2022/2023 26

krem z pieczarek krem z białych warzyw W moim domu nie może oczywiście zabraknąć pieczywa własnej roboty. Grzanki do zupy będą z czerstwiejącego chleba z pestkami dyni. A na stole postawię chleb na zakwasie. chleb z ziarnami

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić ocet jabłkowy – staropolski przepis babci 92

części jabłek nie wystawały poza wodę. Możesz wierzch obciążyć np filiżanką wody. Słój z nastawem octu trzymam z dala od innych fermentujących nastawów: wina, zakwasu na chleb, zakwasu z buraków. Podobnie jak moja mama i babcia, robię ocet każdego roku z przydomowych jabłek. Za każdym razem się udaje. Ocet zlewam po 4 – 6 tygodniach, gdy przestanie fermentować. Z początku

Ania gotuje
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 65

Dzisiaj przedstawiam przepis na CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE . Chleb jest łatwy w przygotowaniu, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny, miękki miąższ. Świetne jest to, że chleb ten naprawdę długo pozostaje świeży (nie tak, jak ten kupiony w sklepie) - chociaż pewnie nie będzie Wam dane przekonać się o długości jego przydatności :) Chleb ten polecam tym, którzy poszukują przepisu na tradycyjny, domowy(...)chleb Polski.  SKŁADNIKI: na 1 bochenek 200g zakwasu żytniego 550g mąki pszennej typ 650 lub 750 50g mąki razowej 1 łyżka płynnego miodu 1 płaska łyżka soli 300g letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie) kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy

Moja Książka Kucharska
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 143

Zazwyczaj weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę, nastawiając chleb na zakwasie. Chleba, jak zwykle, wystarczyło na kanapki na śniadanie i do pracy do czwartku. Kolejnego nie dałabym rady upiec, więc trzeba było zastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega

Weekendy w domu i ogrodzie