chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:37/261)

Chleb na zakwasie z żurawiną 130

Znowu zaczynam mieć fazę na chleby. Ostatnio mało chlebów tutaj na blogu się pojawiało, ale znowu mi się chce, znów mnie to kręci. I teraz mam fazę na chleby na zakwasie więc pewnie kilka nowych przepisów się pojawi. Pewnie tak z jeden tygodniowo, bo w weekendy będę tylko piekł. Tak w tygodniu to czasu za bardzo nie mam na takie(...)rzeczy. W końcu przecież taki chleb na zakwasie to sporo czasu potrzebuje, trzeba wszystko dobrze wyliczyć i zaplanować. Mam więc nadzieję, że ochota i zapał mi nie miną i znowu będzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem, czy wszelakimi wędlinami. Mieliśmy z Madzią naprawdę wyborne

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie żytni 100% z mąką z pestek awokado 66

Najważniejsze jest jednak to, że w trakcie zakwaszania mąki następuje likwidacja różnego rodzaju składników szkodliwych  znajdujących się w mące np. różnego rodzaju toksyn. Pieczmy więc chleby na zakwasie, a jeśli z mąki żytniej to zakwaszajmy mąkę etapami. Możemy zakwaszać od 20% do 50% mąki użytej do danego wypieku. To tak dla orientacji dla tych, którzy dopiero zaczną przygodę(...)chleba.  Pestka awokado zawiera o wiele więcej składników niż sam miąższ. Odsyłam do badań naukowych, które można znaleźć w sieci. Czy zauważyłam różnicę w smaku po dodaniu mąki? Trudno powiedzieć bo dodałam niewiele jakieś 3% w stosunku do mąki. Ciasto odrobinę zmieniło kolor, ale nawet ta nieduża ilość na pewno wzbogaciła chleb o dodatkowe składniki prozdrowotne. Chleb na zakwasie

Leśny Zakątek
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 102

upieczeniu swojego pierwszego bochenka chleba jest ogromna, szczególnie gdy chleb będzie dobrze wyrośnięty i jak to z domowymi chlebami bywa wyjątkowo smaczny w co nie wątpię, skoro przepis jest taki prosty i sprawdzony, dlatego gwarantuję że po wypróbowaniu tego przepisu, domowy chleb będzie nieraz gościł na Waszych stołach. Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Składniki: 250ml wody 500g mąki(...)drożdże i cukier się rozpuszczą. D odaję do roztworu połowę mąki pszennej i wyrabiam ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego, następnie dodaję sól oraz zakwas żytni (Tutaj znajdziesz przepis jak zrobić zakwas żytni -> Zakwas żytni do pieczenia chleba ) ponownie miksuję wszystkie składniki, na koniec wsypuję resztę mąki i wyrabiam już właściwe ciasto które po wyrobieniu powinno być miękkie, sprężyste

Księga-Smaku
ZAKWAS NA CHLEB 120

Dziś podaję przepis na chlebowy zakwas. Wprawdzie nie jestem ekspertem w pieczeniu chleba na zakwasie, ale cały czas się uczę i poszerzam swoją wiedzę w tej oto dziedzinie.  Zakwas robimy przez 5-7 dni. SKŁADNIKI : mąka żytnia typ 2000 letnia przegotowana woda litrowy wyparzony słoik z zakrętką ściereczka Zakwas należy dokarmiać co 24 godziny więc wybierzmy odpowiednią dla siebie(...)bąbelki. Tak wygląda gotowy, ma duże pęcherzyki powietrza, wyraźnie urósł i pachnie bardzo przyjemnie chlebem. Zostaję nam teraz upiec swój pierwszy chleb, czynność jak dla mnie bardzo przyjemną. Chleb na zakwasie smakuje wspaniale i nie ma sobie równych :)  Zakwas przechowujemy w lodówce. Co parę dni go wyciągamy, czekamy, aż się ogrzeje i dokarmiamy. Następnie umieszczamy w lodówce. Zakwas zawsze

Pani na deser
Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim 125

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim. Przepis praktycznie identyczny jak na chleb polski , który już znajduje się na blogu ale tym razem na samej mące pszennej, żytni jest tylko zakwas. Przepisów nigdy dość więc ten chlebek również znajdzie swoje miejsce na blogu :) Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 600 g mąki pszennej chlebowej 15 g soli 300 ml letniej wody(...)przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od wielu czynników: temperatury otoczenia oraz siły zakwasu. Może trwać 2-3 godziny a nawet i 6 godzin w temperaturze pokojowej. Chleb gotowy do pieczenia ma zwiększoną objętość, jest miękki w dotyku i po naciśnięciu palcem (ostrożnie, aby nie zrobić dziury) dołek zanika po kilku

Kocham..lubię..gotuję..
Zakwas na żurek 77

skomplikowanego, trochę żytniej mąki, wody i przyprawy. Do tego odrobina cierpliwości. Możesz robić ten zakwas tradycyjnie przez 5 dni lub nieco skrócić ten czas dodając kromkę chleba na prawdziwym zakwasie lub łyżkę zakwasu chlebowego. Wtedy potrzebujesz jedynie 2-3 dni. Przygotowanie : 5 minut + 2-5 dni Składniki(...)szklanka żytniej mąki – 3 ząbki czosnku – 750 ml przegotowanej wody, wystudzonej, lekko ciepłej – 3-4 listki laurowe – 3 kulki ziela angielskiego – 10 kulek czarnego pieprzu – kromka chleba na zakwasie lub łyżka aktywnego zakwasu chlebowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Do dużego litrowego słoja wsyp mąkę i zalej ją wodą. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy: czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz

nietylkopasta.pl
ZAKWAS BURACZANY 446

walorów zdrowotnych ma bardzo wiele. Składniki: - 2 kg buraków - 2-3l przegotowanej letniej wody - 8 ząbków czosnku - 4 liście laurowe - 8 kulek ziela angielskiego - kromka razowego chleba ( na zakwasie) - 2-3 łyżeczki soli ( u mnie himalajskiej ale można morskiej lub kamiennej) Buraki umyć , obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Wodę przegotować , wystudzić. W słoju układać pokrojone buraki, przekładać(...)zalać dokładnie wodą z solą. Na każdy litr wody dajemy 1 łyżeczkę soli. Przykrywamy gazą lub ściereczką, u mnie ręcznik papierowy z nałożoną gumką ( identycznie postępuję z zakwasem na chleb - zakwas powinien oddychać). I odstawić w ciepłe miejsce. Po 1-2 dniach wyjmujemy kromkę chleba , po ok.3 dniach zbieramy pianę, która się zbierze. Za każdym razem zakrywamy i kisimy dalej

Smaczne Zdrowe
Chleb Miche z mąki mieszanej 65

Dziś poczyniłam chlebek pszenno-żytni na zakwasie. Chleb jest bez dodatku drożdży, zdrowy i pyszny. Miękkisz jest mięsisty i wilgotny, na śniadanko z twarożkiem pycha ! Zakwas Levain - (przygotować dzień przed pieczeniem): 90 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej lub razowej(...)ciepłej wody 60 g zakwasu Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok 12 godzin. CIASTO: 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej 620 g wody 20 g soli Cały zakwas Levain Wyrabić ciasto , aż będzie średnio sztywne. Po wyrobieniu odstawić na ok 2,5 godziny W tym czasie przerabiać chleb  3 razy co 50 minut. Uformować

Z Marcepanem
Chleb Miche z mąki mieszanej 75

Dziś poczyniłam chlebek pszenno-żytni na zakwasie. Chleb jest bez dodatku drożdży, zdrowy i pyszny. Miękkisz jest mięsisty i wilgotny, na śniadanko z twarożkiem pycha ! Zakwas Levain - (przygotować dzień przed pieczeniem): 90 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej lub razowej(...)ciepłej wody 60 g zakwasu Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok 12 godzin. CIASTO: 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej 620 g wody 20 g soli Cały zakwas Levain Wyrabić ciasto , aż będzie średnio sztywne. Po wyrobieniu odstawić na ok 2,5 godziny W tym czasie przerabiać chleb  3 razy co 50 minut. Uformować

Z Marcepanem
Chleb razowy pszenno – orkiszowy 187

Dlatego piekę chleby w domu. Teraz wyobraźcie sobie zapach świeżo upieczonego pieczywa w Waszym domu. Zapach jest niesamowity, a jeszcze większa satysfakcja, że jest to Wasze dzieło. Uwielbiam chleby na zakwasie – palce lizać. Pomysł na ten chleb znalazłam na blogu weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com – autorstwa Badylarki Domatorki. Mój przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Pracochłonny, bo wymaga nakładu pracy

Niebieski kubek z kawa
Chleb z samopszy i płaskurki 161

mąki z samopszy 150 g mąki z płaskurki ok 150-200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminku sól kamienna do posypania po urośnięciu chleba Przygotowanie : Odmierzamy 200 g zakwasu i przekładamy do misy miksera, dodajemy odważone mąki i sól. Mieszamy dokładnie przez kilka minut. Dolewamy powoli letniej wody, tak aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany.  Foremkę(...)mąki i 200 ml wody, aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Dokarmiony zakwas znów trzeba odstawić w ciepłe miejsce na 12 godz. i potem zacząć procedurę przygotowywania chleba. Nie należy brać zakwasu prosto z lodówki do pieczenia chleba, bo wypiek się nie uda. Dobry zakwas poznamy po tym, że bąbelkuje (fermentuje) i pachnie trochę octem. Jeśli nawet po dokarmieniu zakwas

Proste Potrawy
Chleb pszenny długowyrastający 194

osób dziwne jest to, że ciasto drożdżowe nie potrzebuje ciepła do wyrastania. Kiedyś piekłam bułki, a ciasto na nie wyrastało całą noc w lodówce. Jak zaczęłam piec głównie chleby na zakwasie czytałam też o tym, że i takie ciasto może wyrastać w chłodnym miejscu. Zajmuje to oczywiście więcej czasu, ale warto czekać. Kilka dni temu postanowiłam spróbować. Pomyślałam o jakimś(...)prostym przepisie, bo gdyby się nie udało to szkoda zmarnować składniki. Upiekłam chleb pszenny na żytnim zakwasie - wyszło dobrze, chleb wyrastał  ok. 16 godzin w lodówce. Ma grubą i chrupiącą skórkę, bardzo miękki środek. Ale po kolei : Najpierw dokarmiłam zakwas - zrobiłam to rano i odstawiłam na 5 godzin na słonecznym parapecie. Kiedy już zakwas był gotowy do użycia odmierzyłam

apetytnapieczenie
Chleb z Vermont 143

jeden z najbardziej znanych przepisów Jeffreya Hamelmana, największego na świecie autorytetu w dziedzinie pieczenia chleba. Jest to chleb na zakwasie, więc wymaga przygotowania zaczynu dzień wcześniej. Ciasto na chleb będzie wymagało poświęcenia mu nieco uwagi, mam tu na myśli konieczność składania go trzykrotnie w trakcie wyrastania. Składanie ciasta polega na rozciągnięciu go na płasko i złożeniu czterech boków do środka(...)żeliwnym i bardzo polecam ten sposób. Ale można też wykorzystać przykrywane naczynie żaroodporne lub upiec ten chleb na kamieniu do pizzy. Pozwala to stworzyć w domowym piekarniku warunki jak najbardziej zbliżone do pieca chlebowego.  Składniki: Zaczyn: 15 g (1 łyżka) aktywnego zakwasu żytniego  przepis 70 g mąki pszennej typ 750 85 ml wody Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 125

Chleby pieczone w żeliwnym garze zauroczyły nas totalnie. Ten zapach, smak- bajka. I ta chrupiąca skórka....cudna... Tym razem z dodatkiem ziaren, to tak dla urozmaicenia. Jak wszystkie chleby na zakwasie, ten również nie starzeje się nigdy, on tylko każdego dnia inaczej smakuje. Polecam wszystkim zacząć swą przygodę z pieczeniem, jest tylko jeden malutki minus, pieczenie uzależnia...Gdy raz się(...)jemy. Dodajemy tylko znane składniki, a w tym kupnym pieczywie, może być dosłownie wszystko... O ogromnej ilości cukru nie wspominając... U mnie chleby, bułki są zawsze bez dodatku cukru. Ani drożdże, ani tym bardziej zakwas cukru do wzrostu nie potrzebują, wystarcza im mąka (która też jest cukrem, ale nie prostym...) Składniki: - 800g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 150g mąki żytniej typ1400

Smaczne Zdrowe