chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:46/261)

Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 179

mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału(...)Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Najprostszy razowiec, być może wrócą wspomnienia z dzieciństwa, jak go spróbujecie. Chlebek robiłam wieczorem, w nocy wyrastał w zimnym

moj przepis na
Pszenny z miodem 233

jeden z tych raczej delikatnych, miękkich i chrupiących. Użyłam miodu lipowego, ale niestety ja nie czuję posmaku ani jego zapachu. Może lepiej byłoby użyć miodu wielokwiatowego. Chleb właściwie powstał w dwóch wersjach na zakwasie razowym żytnim i na pszennym. Ciasto zrobiłam późnym wieczorem i odstawiłam do wyrastania na noc. Odmierzyłam 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski(...)wyrastania na noc - u mnie to trwało 5,5 godziny. Użyłam małej keksówki o wymiarach 25x11x7 wysmarowanej olejem. Przed pieczeniem wierzch można posypać makiem - tak zrobiłam w przypadku chleba na zakwasie pszennym. Rano wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam przez 40 minut

apetytnapieczenie
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 206

Razowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką(...)ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty

FitKot
Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski 208

typami mąk, sprzętem piekarniczym. Rozdział II - Zakwas i pieczywo na zakwasie (mój ulubiony;), tu autor odczaruje mit o skomplikowanej hodowli domowego zakwasu i pokaże proste przepisy na chleby na zakwasie, głownie żytnie. Rozdział III - Drożdże i chleby drożdżowe , zawiera przepisy na chleby pszenne i bezglutenowe. Rozdział IV - Bułki płaskie chleby , w tym rozdziale pokazuje techniki formowania bułek i prezentuje fascynujące(...)pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem. Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej Sobotniej Piekarni upiekę chleb żytni na zakwasie, jeszcze nie zdecydowałam, który skoro jest tu tyle świetnych przepisów

Codziennik Kuchenny
Chleb na zakwasie 122

Długo zamierzałam się z wykonaniem zakwasu. Najpierw mi nie wyszedł, na kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim wykonałam zakwas opowiem Wam więcej innym razem. Chleb wyszedł pyszny, pięknie urósł, skórka chrupiąca a miąższ niezwykle miękki. Mój P. powiedział, że chleb smakuje jak świeżo z piekarni, co mnie niezwykle ucieszyło. Polecam serdecznie(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/chleb-na-zakwasie/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('bc9d899aa4be7291ce83ddd2edad9165').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Chleb na zakwasie appeared first

dom-agi.pl
Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie 149

oczywiście aktywny, czyli dokarmiony 2-6h przed zabraniem się do robienia chleba. Przypominam o naparowaniu piekarnika, bo nie piszę o tym w przepisie. Drukuj Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie Składniki 1 łyżka miodu gryczanego 1,5 łyżeczki soli 400 ml wody 100 g aktywnego zakwasu 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej 650 2/3 szkl(...)stopni, pieczemy 20 min. Skręcamy do 180 i dopiekamy kolejne 20 min. Chleb studzimy na kratce. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/pszenno-zytni-chleb-razowy-wieloziarnisty-zakwasie/ MieszamWGarnku   Artykuł Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi 105

Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi[/caption]   Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Puszyste Bułki Pszenne Bez Drożdży – Sprawdzony Przepis Ekspresowy Chleb Na Mleku (Bez Drożdży I Zakwasu) Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Ziołowe Paluchy Z Sosem Czosnkowym Bułeczki Bez Mąki Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną   Artykuł Chleb na suchych drożdżach

e-PrzepisyKulinarne
Chleb żytni na zakwasie najprostszy z żurawiną 144

Piękny i pyszny, tak mogę go określić. Chleb potrzebuje czasu aby wyrosnąć jak większość chlebów na zakwasie , nie potrzebuje jednak dużo pracy. Wystarczy dobrze rozplanować czas i pyszny chleb na stole cieszy oczy i brzuchy. Chleb żytni na zakwasie najprostszy z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na maślance 152

moje pierwsze podejście do chleba pszennego przygotowywanego na zakwasie. Mimo pierwszej próby, to najlepszy chleb jaki wyszedł z mojego piekarnika. Dzięki dodatkowi maślanki, jest on niesamowicie delikatny, a skórka jest tak chrupiąca, jak tylko może być:) Do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, acz potrzebuje dość dużo czasu na wyrastanie. Książka Piotra Kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia” w którym poza powyższym

Wypieki i Rumieńce
Łatwy chleb pszenny z gara (na zakwasie)… 346

Dzisiaj króciutko, bo świętujemy urodziny naszej małej Gwiazdeczki. Co prawda wielka rodzinna impreza jest dopiero w sobotę, ale za to … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 89

mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)Przepis autorski. Składniki na 1 duży okrągły bochenek: 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego (w temperaturze pokojowej) 4,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 2 lub 2 i pół szklanki wody przegotowanej w temperaturze pokojowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 74

mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)Przepis autorski. Składniki na 1 duży okrągły bochenek: 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego (w temperaturze pokojowej) 4,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 2 lub 2 i pół szklanki wody przegotowanej w temperaturze pokojowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 154

mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału(...)Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. Najprostszy razowiec, być może wrócą wspomnienia z dzieciństwa, jak go spróbujecie. Chlebek robiłam wieczorem, w nocy wyrastał w zimnym

moj przepis na
CHLEB Z DODATKIEM MAŚLANKI 122

mój drugi chleb na zakwasie, który został pochłonięty do ostatniej piętki :) SKŁADNIKI : 250 g zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej 45 dag mąki pszennej typ 550 lub 720 5 dag mąki żytniej typ 2000 po pół szklanki wody i maślanki 1-2 łyżeczki soli ewentualnie 0,5 łyżeczki suszonych drożdży WYKONANIE : Parę godzin przed planowanym pieczeniem chleba wyciągamy zakwas z lodówki(...)pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Maślankę mieszamy z ciepłą wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże oraz zakwas. Mieszamy łyżką i wlewamy powoli mieszankę wody z mlekiem. Wyrabiamy ręką, może się okazać, że nie użyjemy całego płynu. Wszystko zależy od wilgotności naszej mąki. Ciasto ma być zwarte i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po 1 godzinie ciasto powinno

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania