chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:48/261)

Zakwas 133

miał przeciąg, co mu się nie podobało. Ten obecny stoi w wiszącej szafce, która znajduje się w rogu kuchni, nad kuchenką. Chleb na nim rośnie dobrze, niedługo przedstawię Wam przepis na chlebek już bez drożdży, na samym zakwasie. Zdjęcia nie są rewelacyjne, bo mój zakwas jest używany, mieszany i słoik nie jest super estetyczny Dzień pierwszy, godzina

dom-agi.pl
Przepis na zakwas do pieczenia domowego chleba. 145

dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na kolejne 24 godziny. Powtarzaj tę czynność przez kolejne dwa dni. W piątym dniu zakwas jest gotowy, możesz na nim upiec domowy chleb. Zakwas ten zawsze się udaje i chyba nigdy nie wykipi, przynajmniej mi się to nie zdarzyło.     P olecam ten przepis

Przepisy i porady kulinarne
Chleb żytni na zakwasie 140

zrobić... Jedyne co zrobić mogłem to opracować taki przepis na chleb, który naprawdę by mi smakował. Po kilku próbach udało mi się to i w efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto(...)wymaga. Mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników. Tutaj jedna uwaga: w spisie składników napisałem "ulubione ziarna lub dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy po prostu dodać ziarna słonecznika lub dyni czy suszone pomidory. Wówczas ten charakter zakwasowca będzie delikatnie widoczny

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocny żurek. 166

Zakwas: 800 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000) 2 ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego majeranku(...)zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.  Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą kiełbasę

Kuchnia Łukasza
Czarny chleb we wrześniowej piekarni 177

Chleb” wykorzystujący czerstwe pieczywo. Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu. Posypka z czarnuszki obowiązkowa. Mnie chleb puszysty nie wyszedł, ale to dobrze, bo wolę zwarte pieczywo. Składniki (na dwie keksówki): podaję za Guciem – klik! Zakwas 318 g mąki żytniej chlebowej typ 720 255 g wody 17 g dojrzały zakwas Całość wymieszać i pozostawić w temp(...)mąki żytniej chlebowej typ 720 363 g mąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850) 17 g soli 5 g drożdży instant (dałam całą saszetkę 7 g) 573 g zakwasu 483 g namoczonego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy

Weekendy w domu i ogrodzie
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 178

doczekać odparowania, choć rzadko się na to godzę, to tego degustowaliśmy jeszcze gorącego, z dodatkiem zimnego masełka, zagryziony kiszonym ogórem był wprost bajeczny... ;-) Chleb jak większość chlebów, które tworzę pieczony jest na dwóch zakwasach, na orkiszowym i żytnim. Można oczywiście zamiast tych dwóch użyć tylko jednego, za to w podwójnej ilości. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.: 33x25,5x6cm(...)łatwiej go kroić. Ale również popękany tak nieregularnie ma swój urok. Ja dopiero na drugi dzień pakuję go w papierowe torby i przechowuję w otwartym chlebaku. Jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Wegański chleb tostowy na zakwasie 264

wegan z tak małych miejscowości jak moja jest niemal niemożliwe kupić np. wegański jogurt. Chleb z tego przepisu jest miękki (nawet skórka po wystudzeniu), lekko słodki i maślany, idealny do kanapek i do tostów! Składniki na jeden duży bochenek: 250 g żytniego zakwasu ( przepis na zakwas znajdziecie tu ) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki (można zastąpić wegańskim jogurtem naturalnym(...)początkowo chleb ma twarda skórkę, ale dosołownie po kilku minutach studzenia mięknie. O 10 rano jedliśmy śniadanie i chleb był już idealnie miękki i sprężysty. Smacznego! Artykuł Wegański chleb tostowy na zakwasie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Chleb pszenny bez wyrabiania 476

zwarty, tak jak dobry chleb i z apetycznie zapieczoną skórką, która cudownie chrupie. Dużą zaletą jest to, że to chleb na drożdżach, więc to jeszcze bardziej ułatwia pracę (chleby na zakwasie wymagają o wiele więcej wysiłku). Smakiem nie przegrywa dla chleba na zakwasie. Chlebek pszenny bez wyrabiania znikł ze stołu z taką samą szybkością jak i na zakwasie, a domownicy

Kuchnia Łukasza
Chleb mieszany na zakwasie i drożdżach 89

Miałam kilka końcówek różnej mąki i tak oto powstał pyszny chleb. Radzę eksperymentować z mąkami bo to świetna zabawa a potem pyszny i zdrowy chleb zjemy na śniadanie wraz z innymi zajadającymi. Chleb jest prosty w wykonaniu, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę. Zapraszam do pieczenia. Jak zrobić zakwas? dowiecie się z przepisu, nic bardziej prostego, nie bójcie się zakwasu

Moje Małe Czarowanie
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 136

zdecydowanie dużo talentów… i na pewno upieczone chlebki czekoladowe będą zachwycające. Zapraszam do odwiedzenia blogów Piekarek biorących udział we wspólnym pieczeniu… Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami Składniki: 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu żytniego* 250 g (1 szkl) ciepłej wody 330 g (2 i 2/3 szkl) mąki chlebowej 150 g rodzynek 50 g suszonych śliwek(...)formujemy bochenek. Bochenek przekładamy na wysypaną mąką czystą ściereczkę i umieszczamy w koszyku do wyrastania chleba lub -jak ja- w durszlaku. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość na około 3-6 godzin. Wszystko zależy od tego, jaki mamy mocny zakwas i jaką temperaturę. 10. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni -najlepiej przed włączeniem wstawić do niego kamień

UgotujmyTo.pl
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 156

Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z dodatkiem marmolady jabłkowej, miodu i kminku. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1 kg. Przepis pochodzi ze strony hlebopechka.ru  Zaczyn 38 g zakwasu żytniego  112 g mąki żytniej  typ 720 112 ml letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym(...)papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. , szwem do dołu. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz.  Przed pieczeniem chleb po nakłuwać  lub naciąć. Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 10 min. w temp. 250oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 220oC i piec

Przepisy na domowy ser i chleb
Babciny chleb pszenny na maślance 83

Czas czytania: < 1 min Babciny chleb pszenny na maślance jest bardzo miękki, elastyczny a dzięki maślance ma lekko kwaśny smak. To przepis dla tych, którzy lubią chleby na zakwasie ale nie mają czasu aby go przygotować. Babciny chleb przypomina w smaku właśnie delikatny chleb na zakwasie, ale jego „produkcja” trwa zdecydowanie krócej. Składniki: 1 paczka suszonych drożdży(...)Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 – 30 minut, do momentu kiedy chleb sie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem. [mediagrid cat=”187″ filter

SprawdzonaKuchnia.pl
Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi 160

mało odporny na środowisko kwaśne i długość pieczenia w wysokiej temperaturze. Dlatego sok ze szpinaku inaczej się zachował w biszkopcie, gdzie widać jego intensywny kolor a inaczej w chlebie na zakwasie. To zakwas spowodował zmianę koloru jak i długość pieczenia w dość wysokiej temperaturze. Piekłam dość dawno chleb ze szpinakiem na drożdżach, kolor był zdecydowanie intensywniejszy. Mleczny chleb ze szpinakiem(...)sezamem i orzeszkami pistacjowymi     Na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba 60g zakwasu, 170g wody, 120g mąki żytniej typ 1400 Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej 12- 14 godzin. Ciasto właściwe 350g zaczynu, całość, 300g mąki orkiszowej jasnej, 400g mąki pszennej typ 750, 120g soku ze szpinaku, 300g mleka, sól, 100g uprażonego sezamu, 100g orzeszków pistacjowych

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 202

ogórków kiszonych . Składniki  (na keksówkę (30 x 11) cm): 100 g razowej mąki orkiszowej 470 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika do posypania Wieczorem mąkę wymieszać z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać(...)odstawić na noc. Rano przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić chleb do piekarnika, nastawić go na 210 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć po uderzeniu w jego spód

Weekendy w domu i ogrodzie