Przepis na zakwas do pieczenia domowego chleba.

Przepis na zakwas do pieczenia domowego chleba.

Przepis na zakwas do pieczenia domowego chleba.

Składniki : mąka żytnia typ 2000 przegotowana letnia woda  Sposób wykonania :   D o czystego ( najlepiej wyparzonego )  większego słoika dodaj 30 g mąki żytniej typ 2000 oraz 30 g przegotowanej i ostudzonej wody. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką . Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 24 godziny w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodaj ponownie 30 g mąki żytniej typ 2000 oraz 30 g wody , znów całość dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.