chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:100/261)

Chleb pszenny z oliwkami Hamelmana 189

świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu trochę podsuszony, ale nadal nadawał się do jedzenia. Przepis z książki   "Chleb", autor  Jeffrey Hamelman składniki zaczyn   160g mąki chlebowej pszennej 200 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 650 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki pszenna razowej 370 g wody(...)godzinę. Pieczemy w temperaturze 230 st C, ok 20 - 25 minut, dodając parę pod koniec. Smacznego Wpis dołączam do majowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Apulia najpiękniejsze miejsca 152

zjeść i napić się. Kupić chleb oraz ręcznie robione ciasteczka z masy migdałowej. Ciasteczka kosztują 10 euro.  Fot. Chleb z Altamury  Fot. Nasz własny chleb z semoliny Chleb ma tak niezapomniany smak, że po przyjeździe do domu bardzo chcieliśmy upiec choćby  taki przypominający ten z Altamury. I udało się. Za trzecim razem wyszedł taki jaki chcieliśmy. Obejrzeliśmy(...)wodą, co pozwala uzyskać dużo lepszy smak pieczywa. Te które przywieźliśmy były w formie suchej, ale takie macierzyste w formie mokrej są trudniejsze w używaniu ponieważ tak jak zakwas na chleb żytni trzeba je regularnie dokarmiać. Jak zrobiliśmy nasz bochenek: 500 gram semoliny 300 ml wody 8 gram cukru 15 gram soli 35 gram drożdży macierzystych Drożdże rozprowadzić w 300g

AZgotuj!
Pasta z makreli na kanapki 108

jadłam ją z chlebem, do momentu, jak zrobiłam z niej pastę. Teraz pasty rybne goszczą na moim stole bardzo często i uwielbiam je jeść z świeżo wypieczonym chlebem na zakwasie.  Jeśli lubisz pasty na kanapkę to wypróbuj też przepis na: - pastę jajeczną z łososiem - pastę z wędzonego dorsza - pastę rybną z tuńczykiem i sardynkami Przepis na pastę z makreli(...)pognieć na jednolitą masę widelcem, dopraw solą. Pastę przełóż do słoika lub miski i wstaw na min. godzinę do lodówki. Pasta smakuje idealnie ze świeżym pieczywem lub grzankami z chleba. PS. Ta pasta to bogactwa wapnia! Powinna często gościć w diecie kobiet

SMYKWKUCHNI
Zupa dyniowa z pomidorami 74

czosnku – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – jedna łyżeczka suszonej kolendry – 250 ml passaty pomidorowej – sól, pieprz, – łyżeczka ostrej papryki – łyżka oliwy z oliwek Do podania: – 2-3 gromki chleba na zakwasie do grzanek – 1 łyżka oliwy smakowej (czosnkowa, bazyliowa, cytrynowa) – po 1 łyżce śmietany lub gęstego jogurtu na porcję – dodatkowa oliwa smakowa do polania PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie zupy(...)miękkości. Po wyjęciu z piekarnika warzywa dodaj do garnka i wlej do nich passatę pomidorową. Całość zagotuj i zblenduj na jednolity krem. Dopraw zupę solą, pieprzem i ostrą papryką. Chleb pokrój w niewielką kostkę i pokrop oliwą z oliwek – świetnie nadają się do tego wersje smakowe. Podsmażaj na patelni aż grzanki zrobią się rumiane i chrupiące. Zupę nakładaj

nietylkopasta.pl
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 178

mące powoduje, że chleb jest ciężki, ma zbity miękisz i mączysty smak. Jednak przemieszanie mąki jęczmiennej, w ilości 10 do 15 procent, wzbogaca smak pszennego czy żytniego chleba na zakwasie. Mąka gryczana , otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa,  pochodzi  z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie(...)smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią dodaje się również często do pszennej, by poprawić smak chleba na zakwasie. Mąka sojowa , bardzo odżywcza i prawie nie zawierająca skrobi, jest miałka. Dodawana jest niekiedy do mąki pszennej, ponieważ wzbogaca pieczywo w białko i opóźnia jego czerstwienie. Mąka

NaKońcuJęzyka
Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie 183

Okazało się, że jest tak smaczna, że wzięłam dokładkę, podobnie jak moja sąsiadka, która też nie jada kaszy gryczanej :) Postanowiłam po latach dać jej szansę i dziś przygotowałam chleb na zakwasie właśnie z jej dodatkiem. Wyszedł naprawdę smacznie :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas(...)szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki pszenno – żytnie 198

supermarketach często mają w sobie całą tablice Mendelejewa, a lepsze, wypiekane w piekarniach potrafi całkiem sporo kosztować. Dzisiaj propozycja z udziałem drożdży ale wkrótce zabiorę się za zrobienia zakwasu i chleb:) 6 bułeczek 3 godziny 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 20 g świeżych drożdży niecała szklanka ciepłej wody szczypta cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy

Ania i Marcin gotują
Moje dziecko dostało pierwszą pracę 99

czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1½ łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki winnego octu 100 ml posiekanych ziół, u mnie natka pietruszki, koper i basilika 2 kromki chleba na zakwasie, może być czerstwy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka prowansalskich ziół, suszonych Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wsyp makaron do miski. Dodaj łyżkę oliwy(...)jarmuż był bardzo młody i kruchy, więc dodałam całe liście. Wymieszaj sałatkę z sałatą i jarmużem oraz drobnymi kawałkami parmezanu. Następnie usmaż grzanki. Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój kromki chleba w kostkę i smaż na rumiany kolor. Grzanki powinny być chrupiące. Pod koniec smażenia posyp grzanki suszonymi ziołami. Nałóż sałatkę na talerze i posyp grzankami. Smacznego!   The post Moje

codojedzenia
Chleb z kefirem 79

końcu go spróbować. Wreszcie nadeszła wyczekiwana chwila i zabraliśmy się do degustacji. Szczerze powiem, że chleb spełnił nasze oczekiwania. Jest on wilgotny, a w smaku przypomina chleb na zakwasie. Składniki 55 dkg mąki pszennej typ 650 (20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej) 200 ml. kefiru 200 ml. ciepłej wody 20gr świeżych drożdzy 2 płaskie łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oleju(...)uzyskać błyszczącą skórkę, smarujemy powierzchnie w trakcie pieczenia kilka razy mlekiem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Chleb z kefirem pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pieczeń z mięsa mielonego 150

mięsa mielonego Składniki: 2-3 bulwy kopru włoskiego 1 większa cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki szałwii kulka mozzarelli (~125g) 100g zmielonego suchego chleba na zakwasie 1kg mięsa mielonego mieszanego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 jajko kilka plastrów wędzonego boczku 250ml rosołu lub bulionu 1 łyżka konfitury z żurawiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego Jak zrobić pieczeń(...)drobnych oczkach. Dodać połowę posiekanych ziół i smażyć do czasu aż warzywa zmiękną. Odstawić, aby przestygły. Do dużej miski włożyć mięso i dodać poszarpaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokruszony chleb, musztardę, jajko, oraz przestudzone warzywa. Wszystko doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Mięso dokładnie wyrobić, a następnie uformować w kulę. Naczynie żaroodporne z podpieczonym koprem włoskim wyjąć z piekarnika, koper

Codzienne Gotowanie
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 185

cieplejszym miejscu, drugi chłodniejszym. Dwa jednocześnie nie zmieściłyby się w piekarniku. Można oczywiście upiec z połowy składników.   Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką Zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba 125g zakwasu z mąki razowej, może być prosto z lodówki, ale dokarmiony w tygodniu, 450g mąki żytniej białej typ 720, 400g letniej wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy(...)piekarniku na blasze, kamieniu lub w garnku żeliwnym w początkowej temperaturze 230-240st przez 15 minut. Dopiekamy jeszcze około 35 minut zmniejszając temperaturę do 200-210st. To chleb pieczony bez foremki na skróty. Można oczywiście po przygotowaniu ciasta właściwego podzielić go na 2 części. Jedną z nich prowadzić w/g przepisu. Natomiast drugą część ciasta pozostawić

Leśny Zakątek
Pieczarki na toście 116

pieczarki na toście . Tost z pieczarkami to bardzo fajny pomysł na śniadanie lub popołudniową przekąskę.  Pieczarki na toście Składniki na 2 porcje:  2 kromki chleba na zakwasie 500g małych, młodych, jędrnych pieczarek 2 większe szalotki 2-4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości) 2 gałązki świeżego tymianku słodka i ostra papryka sól, pieprz oliwa i masło do smażenia(...)przyrumieniły. Pieczarki doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką (po dużej szczypcie). Smażyć jeszcze chwilę, aż woda która wydzieli się z pieczarek odparuje.  W międzyczasie podpiec chleb (można to zrobić w tosterze lub na patelni grillowej), powinien być dobrze rumiany i chrupiący. Chleb przełożyć na talerz, na nim ułożyć pieczarki i przybrać listkami tymianku.  Pieczarki

Codzienne Gotowanie
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 308

sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego(...)dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania