temu. Oczywiście upieczenie chleba to nic trudnego, od czasu do czasu sprawdzam różne przepisy na ten wyjątkowy produkt i zawsze się udają. Nie umiem jeszcze piec chleba na zakwasie, ale… dla chcącego – jak wiecie - … ;) Zakwas już powoli się szykuje, uczę się z nim obchodzić i niedługo Wam go pokażę. Mam też nadzieję, że pokażę Wam wspaniałe, pyszne i zdrowe wypieki
W mojej kuchnipyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie tu spróbować także smakowych piw z lokalnych browarów. A na wynos nie zapomnijcie kupić sobie swojskiego domowego chleba na zakwasie, zagniatanego codziennie rano i wypiekanego oczywiście na miejscu! Zdecydowanie przy kolejnej wizycie na Podlasiu zajrzę znowu do Dobromila, do czego i Was serdecznie zachęcam. Widziałam, że ich karta wzbogaciła się
Kulinarne przygody Gatitytrzeba jej jeszcze mocniej doprawić solą i papryką. Z czym zjeść? Sama w sobie ta zupa jest i sycąca, i pyszna, ale jeszcze lepsza będzie podana z pajdą chleba na zakwasie opieczoną w tosterze na rumiano, wysmarowaną rozciętym ząbkiem czosnku, łyżką pesto i posypaną startym na drobnych oczkach tarki serem Pecorino. Nie ma żadnego problemu jeśli nie macie ugotowanej samodzielnie
Karo in the Kitchenzjedzona. Pewnie każdy z Was ma swoją ulubioną zupę. Uwielbiam zupy kremy z różnych warzyw ale i te, które trzeba trochę pogryź. Pyszna domowa zupa z pajdą domowego chleba na zakwasie to tani obiad w tygodniu. Typową jesienną zupą dla mnie jest zupa grzybowa z brokułami. Czy brokuły i grzyb y w jednym garnku to dziwne połączenie? Wcale nie! Zupa
codojedzeniaBruschetta to pyszna, szybka i łatwa przekąska, która sprawdzi się idealnie podczas domowych przyjęć. Aby przygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
KukuleczkiBruschetta to pyszna, szybka i łatwa przekąska, która sprawdzi się idealnie podczas domowych przyjęć. Aby przygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Kukuleczkismaku pieprzem i solą. Podawać z gęstą śmietaną i mięsem. Można podać również do barszczu tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką. Osobiście barszcz lubię jeść z razowym chlebem na zakwasie. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domugrilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś na pierwszy głód. Taka sałatka w połączeniu z kiełbaską z ogniska i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad. Całkiem dobre pieczywo pasujące na grilla jak focaccia czy rustykalna bagietka Paja ma Putka. Składniki: 400 g fasoli (ugotowanej lub z puszki) – u mnie fasola
Ugotowane pozamiatanelekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka konopna charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witamin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodatek do wszystkich włoskich dań – tutaj naprawdę do pełni szczęścia wystarczy tylko domowy makaron i odrobina twardego sera! My zajadamy się grubymi na dwa palce grzankami naszykowanymi z chleba na zakwasie, posmarowanymi tym pesto i obłożonymi plastrami prosciutto i bawolej mozzarelli. Spróbujcie i Wy SKŁADNIKI składniki na 2 słoiczki po 200ml 200g młodego szpinaku, same listki 75g dobrego, dojrzałego
Karo in the Kitchenpopularne bułki wrocławskie, czyli bułki takie jak dawniej tyle, że u mnie w wersji orkiszowej, ale można również użyć mąki pszennej. Choć na co dzień królują u nas chleby na zakwasie, to bywa i tak, że niekiedy bywają właśnie bułki. Te przypasowały nam do gustu bardzo i w ostatnim czasie były już czterokrotnie... :-) Mąka orkiszowa tortowa świetnie się tu sprawdza
Smaczne Zdrowezielony groszek lub fasolka, a nawet młoda, jędrna cukinia. Jeśli macie jeszcze zapas przyprawy do bajgli z TEGO przepisu – będzie świetnym dodatkiem. Groszek ptysiowy lub grzanka z chleba na zakwasie z masłem czosnkowym sprawdzą się tak samo dobrze. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 2 łyżki oleju kokosowego, nierafinowanego, o mocnym aromacie kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki czosnku 600g
Karo in the Kitchenzmniejszyć objętość. Solimy i pieprzymy zupę do smaku. Podajemy zupę gorącą, posypaną drobno startym twardym serem. Do uzupełnienia tej zupy świetnie pasuje grzanka przygotowana ze skropionego oliwą z chleba na zakwasie, natarta rozciętym ząbkiem czosnku. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 3-4 łyżki oliwy 180-200g marchewki 180-200g selera naciowego 180-200g cebuli
Karo in the Kitchensię nią z nikim i zjeść wszystko sami Dodajcie wtedy przysłowiową „kropkę nad i” czyli jajko w koszulce, np. z TEGO PRZEPISU i zagryźcie fasolkę grubą grzanką z chleba na zakwasie albo grillowaną PITĄ . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek do obiadu 450g fasolki szparagowej, mrożonej 8-10 połówek suszonych pomidorów 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy
Karo in the KitchenUwielbiam chleb na zakwasie, ale jak nie mam zbytnio dużo czasu to piekę pszenne bułki na zaczynie poolish. Bułki pieczone na poolishu w smaku przypominają te na zakwasie. Aby przygotować poolish wystarczy wymieszać mąkę, odrobinę drożdży i wodę. Zaczyn należy odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny lub do lodówki na noc. Zazwyczaj trzymam poolish w lodówce przez
codojedzenia