kolejne :-). Listę wszystkich blogerek, które piekły z nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana) Składniki na 2 małe chleby: Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe 360 g płynnego zaczynu 360 g letniej wody 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół Wykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki i wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy folią
Kulinarne przygody GatityZnowu zakwas Stefan w akcji i kolejny łatwy chleb z jego udziałem - tym razem także ze słonecznikiem. Spodobało mi się robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara. Przepis
Smaczna PyzaZaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką
Grahamka, weka i kajzerkaSkórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam. 2 szklanki mąki typ 650 przesiałam do miski, wsypałam 1/2 szklanki płatków(...)Całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut - ciasto na tym etapie jest luźne, ale takie ma być. Po tym czasie dodałam kolejno : łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki zakwasu żytniego razowego. Wymieszałam łyżką, żeby składniki się połączyły i na koniec dodałam żurawinę. Najpierw ciasto wyrabiałam w misce, następnie przełożyłam na blat oprószony mąką i wyrabiałam ok. 3 minuty - ciasto
apetytnapieczenielepszego niż zapach świeżo pieczonego chleba unoszący się po domu - dom chlebem pachnący, takie wspomnienie chciałabym zostawić córce kiedy już dorośnie i będzie wspominać dzieciństwo. Chleb żytni, wilgotny, z ziarnami, sprężysty, na zakwasie, bezproblemowy - czegóż chcieć więcej? Dziękuję Marku za przepis :) Składniki: Zaczyn: 3-4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 170 ml wody 200 g mąki żytniej T 720 Zakwas(...)zależności od siły zakwasu i temperatury czas może trwać 2-3 h albo i dłużej). Gdy ciasto wyrośnie, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 0 C z opcją grzania góra-dół i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 0 C i piec około 30 - 40 min aż boki i chleb będą wypieczone. Pod koniec pieczenia
Kocham..lubię..gotuję..picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:) Składniki; 1 kg buraków, liście laurowe, kromka chleba razowego na zakwasie, ząbki czosnku, ziele angielskie, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą, tak aby je pokryła. Dodajemy
Anioły w kuchniwyrabia. Na każdym etapie składniki miesza sie wyłącznie do ich całkowitego połączenia się, aby zbytnio rozwinięty gluten nie ograniczył charakterystycznego zapachu i ciekawego posmaku chleba, który nadaje mu długo fermentująca pasta madre - odpowiednik naszego zakwasu i podmłody jednocześnie. Zaczyn etap I: 300 g mąki pszennej typ 450 180 g letniej wody 5 g świeżych drożdży Rozpuść drożdże w wodzie(...)godziny. Ciasto chlebowe (1 duży bochenek): cały zaczyn z etapu II 250 g mąki pszennej typ 450 150 g wody o temp. pokojowej 2 g świeżych drożdży Przygotowanie chleba: Rozpuść w wodzie drożdże, następnie zalej tą wodą zaczyn z drugiego etapu i całość wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę i wymieszaj wszystkie składniki do ich całkowitego połączenia się, ale rób
Grahamka, weka i kajzerkasklepach nie ma drożdży a boisz się wychodzić po chleb? Zrób własny! Na zakwasie! Najbardziej popularny jest zakwas żytni, z niego później możesz wyprowadzić zakwas pszenny. Dobrze prowadzony można przechowywać latami, gdy go nie używamy ląduje w lodówce. Ostatnio, przynajmniej u nas ciężko znaleźć mąkę inną niż pszenna i w dodatku powyżej typu 550. Na zakwas najlepsza będzie 2000, zwłaszcza(...)żeby zacząć. Aktualnie swoje zakwasy karmię mąką żytnią 720 albo 750, nie pamiętam. Składniki: mąka żytnia, najlepiej typu 2000 woda Chcę zaznaczyć, że dopiero zaczynam zabawę z wypiekami chleba i jeszcze wielu rzeczy nie wiem sama. Jednak polecam pobawić się samemu w taką produkcję, bo chleb smakuje całkiem inaczej niż w sklepie i przede wszystkim możemy dodawać własne dodatki
W kuchni bez szafekChleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Składniki: 350 gram mąki żytniej typ. 720 1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki otrąb owsianych(...)mąki, ziarna słonecznika, lnu, sezamu , otręby i płatki owsiane, dodajemy zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę, wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika
Bajeczna KuchniaSkładniki: 200 g płatków owsianych 1 łyżka mąki 600 ml przegotowanej ciepłej wody 3-4 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy piętka lub skórka żytniego chleba najlepiej na zakwasie Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do kawy. Płatki przełożyć do glinianego naczynia lub słoika, zalać wodą i wymieszać. Dodać mąkę, czosnek pokrojony w plastry, ziele(...)angielskie, liść laurowy, wszystko wymieszać. Dodać skórkę od chleba. Przykryć pokrywką lub ściereczką odstawić w ciepłe, ciemne miejsce. Zakwas codziennie przemieszać, po około 3 dniach zakwas będzie gotowy. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce
Mama GotujeTeraz możemy z powodzeniem wybrać kaloryfer, a chleb pięknie wyrośnie. Bez nerwów. Chyba, że lubicie się denerwować Jeśli szukacie innej wersji chleba, przepisy możecie znaleźć tutaj . Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) składniki na 1 bochenek 325 g zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej) 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 380 g wody + mleka (2/3 wody, 1/3 mleka(...)pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Chleb po wyrośnięciu umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę. Artykuł Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotWieczorem 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu 150 g mąki żytniej (najlepiej takiej przeznaczonej do pieczenia chleba) 150 ml wody(...)łyżki zakwasu dodajemy do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody.Mieszamy wszystko i odstawiamy na ok.16 godzin – tak powstaje zaczyn Rano następnego dnia po 14-16 godzinach 270 g mąki orkiszowej
w mojej kuchnijest wyjątkowo ładny a na dodatek bardzo smaczny. Wilgotny i pełen bąbelków. Ja swój upiekłam na zakwasie i malutkim okruszku drożdży. A do upieczenia posłużył mi żeliwny gar. Chleb buraczany na zakwasie jeden duży bochenek: 370 g mąki pszennej 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu (lub 4 – 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej(...)wody 15 g oliwy W misce mieszamy mąkę i sól. Odstawiamy. W drugiej misce mieszamy zakwas, oliwę i wodę, ew z okruszkiem drożdży. Do mokrej mieszanki składników dodajemy suchą i mieszamy razem do połączenia. Dodajemy starte buraki i łączymy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie zagniatamy przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtarzamy ten proces 4 razy
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie sprawia żadnych żadnych problemów. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta. Wiadomo, zakwas ma swoje prawa... Wspólnie upiekłyśmy chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami i dodatkiem siemienia lnianego według przepisu Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie . Chleb mieszany na miodzie z oliwkami Czas przygotowania(...)wody 20 czarnych oliwek Wykonanie: Siemię lniane zalewamy 20 g wody. Odstawiamy na 30 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, sól, miód, aktywny zakwas, namoczone siemię i 200 g wody. Dolewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 6 minut. Masa powinna być w miarę gęsta, ale dawać się mieszać łyżką. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką
Kulinarne przygody GatityDodatek kleiku wzbogaca chleb w składniki odżywcze, polepsza jego smak i aromat oraz opóźnia czerstwienie. Same korzyści, więc warto spróbować. W przypadku tego chleba kleik zrobiłem z płatków żytnich, ale mogą to być dowolne płatki z innego zboża (pszenne, orkiszowe, jaglane, etc), może to być również kaszka lub łamane ziarno. Ilość kombinacji, mieszania różnych zbóż czy dodatków jest(...)talerz i rozprowadzić cienka warstwą aby szybko wystygł. Kleik dodajemy do ciasta dopiero jak zupełnie ostygnie i będzie zimny. Składniki na chleb, foremka 25 cm: 310 g mąka pszenna chlebowa typ 750 75 g aktywny zakwas pszenny (dokarmiony i zostawiony do podwojenia objętości) 210 g woda 110 g kleik 35% 15 g sezam, dodałem sezam czarny i sezam niełuskany
Przepisy na domowy ser i chleb