chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:121/261)

Zakwas domowy do żurku 79

Przepis na domowy zakwas do żurku nie tylko na Wielkanoc. Najlepszy zakwas na żurek z mąki żytniej pełnoziarnistej. Proste i niekłopotliwe przygotowanie zakwasu, na pewno zachęca do jego zrobienia. Dzięki niemu z łatwością przyrządzimy pyszny żur lub żurek. Zakwas domowy do żurku jest bardzo łatwy do przygotowania i warto zrobić go samodzielnie. Robi się praktycznie sam, jeśli zapewnimy mu ciepło(...)półkach sklepowych i pachnie octem. Domowy zakwas do żurku ma naturalny dość wyraźny kwaśny i czosnkowy zapach. Według mnie czosnek sprawia, że podczas robienia zakwasu w kuchni pachnie nieco palcówką. Gdy zakwas jest gotowy, to ten zapach już tak mocno nie jest wyczuwalny. Do przygotowania żurku np. na Wielkanoc stosuję proporcje: 500 ml zakwasu domowego na 1500 ml bulionu warzywnego

Kuchcik gotuje
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 199

Ostatnio fascynuje mnie pieczenie chleba... wyhodowałam już własny zakwas. Testuję różne przepisy na chleby i brakowało mi czegoś nowego do kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w sam raz na zimę ale nie za bardzo tuczącego i tłustego. Nie jestem wielką fanką kanapek jednak odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję

sierotka maRysia w kuchni
Chleb żytni z pestkami, na zakwasie 173

Chleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb

Smaczna Pyza
Chleb graham z siemieniem, na zakwasie 153

Chleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze

Smaczna Pyza
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 174

Prawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący majerankiem o najlepszą kuchnią babci. I wiecie co? Ja nigdy nie lubiłam żurku. Dopóki sama go nie zrobiłam ;)   Składniki: – 1 litr zakwasu* – 3-4 l wody – 3 marchewki(...)chlebek do podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Zakwas: – 1 szkl. żytniej mąki razowej – skórka chleba razowego (upewnijcie się, że jest pieczony na zakwasie, inaczej rozczyn może spleśnieć) – 5 ząbków czosnku – 1 cebula – sól Wykonanie: Zakwas: Do szklanego (chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami odpowiedniego kamiennego) co najmniej

Pociąg Do Kuchni
Chleb na nocnym zakwasie. 111

zeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :) Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na  pieczywo(...)Przykryć ściereczką i zostawić na noc. Na drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody. W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym 132

piwie. Wybór chleba bardzo mnie ucieszył, bo już dawno planowałam upiec 100% chleb żytni i pewnie projekt nadal pozostawałby w sferze zamiarów, gdyby nie wspólne pieczenie. Wiadomo, że chleb żytni na zakwasie jest wartościowy, smaczny i syci na dłużej niż pszenny. Pomaga utrzymać wagę w ryzach - szczególnie razowy i poprawia trawienie. Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo(...)składników dopasowałam do wymiarów własnej foremki do chleba i podałam je w nawiasie obok. Chleb żytni górą! Dziękuję wszystkim za udział we wspólnym pieczeniu!     Składniki na 2 bochenki: Zaczym: 200 (150) g mąki żytniej razowej 2000 180 (135) g wody 60 (45) g zakwasu Ciasto właściwe: 800 (600) g mąki żytniej 720 650 (490) g piwa pszenicznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe pieczywo. Chleb pszenny razowy na zakwasie, ze słonecznikiem 242

rodzaju cięższych i mniej puszystych bo jest w nim dużo razowej mąki. Ale taki jest zdrowszy - oczywiście dla tych, którym nie szkodzi duża ilość błonnika i naturalny zakwas. Zobacz przepisy na inne chleby i bułeczki domowe . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu 128

może upiec, ci mało piekący a tym bardziej zaawansowani. Ja użyłam tutaj dzikich jabłuszek i mrożonych mirabelek do wyhodowania dzikich drożdży. Najpierw zrobiłam wodę zakwasową aby potem zrobić zakwas i zarobić chleb, polecam taką metodę bo jest prosta. Chleb rośnie sobie swoim tempem i pieczemy go gdy uznamy że jest gotowy. Miłego wypiekania. Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek

Moje Małe Czarowanie
Chleb z dynią i orzechami włoskimi na żytnim zakwasie 158

Warto czasem pokombinować z różnymi składnikami, by uzyskać ciekawy smak domowego bochenka. Słodka dynia, chrupiące orzechy włoskie i żytni zakwas. Jeśli znudził Wam się tradycyjny pszenny chleb, polecam wypróbować tej wersji pieczywa. Mnie takie kombinacje smakują zawsze!     Składniki:   250 ml letniej wody 6 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 g aktywnego zakwasu żytniego  (dokarmionego przynajmniej(...)słodkiej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1/2 małej sztuki) 50 g orzechów włoskich     Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Dać aktywny zakwas, mąkę i sól, wyrabiać ręcznie bądź mikserem do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy włoskie i pokrojoną w kostkę dynię. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Odstawić w misce

Nastoletnie Wypiekanie
Świąteczny chleb 172

jeśli już używamy wagi kuchennej to chyba nie ma znaczenia dla nas czy zważymy 363g mąki czy 360g.  Świąteczny chleb żytnio pszenny Potrzebujemy na zaczyn 363g mąki żytniej chlebowej / u mnie typ 720 /, 289g wody, 17g zakwasu / 2 łyżki /, dałam prosto z lodówki, bo był dokarmiany 2 dni wcześniej. Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy przykryte w temperaturze, 21st(...)przyjęłam różnicę temperatur, jako sygnał, że ciasto właściwe powinno fermentować w wyższej temperaturze niż zaczyn. Przepis na ten chleb jest w książce „Chleb” Jeffreya Hamelmana pod nazwą Chleb żytni na zakwasie „Ulubiony

Leśny Zakątek
Chleb żytnio pszenny 86

Wśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%. Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki . Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje(...)ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki

W kuchni wieczorem
Zakwas na biały barszcz 112

wstawić do lodówki. Wskazówka: jeśli zależy nam na przyspieszeniu fermentacji, wtedy można dodać 2-3 łyżki soku z ogórków lub z kiszonej kapusty, albo kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Niech to jednak będą nasze własne ogórki lub nasza własna (lub babci, mamy czy cioci) kapusta, żebyśmy mieli pewność, że to prawdziwy kwas z naturalnym kwasem mlekowym(...)octem. Co do chleba, to też musimy mieć pewność, że nie ma chemicznych dodatków. Jeszcze zdążycie zrobić swój własny zakwas. Warto, bo nic tak bardzo nie smakuje jak świąteczne dania przygotowane własnoręcznie od początku do końca. Biały barszcz z takiego domowego zakwasu jest naprawdę pyszny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny z oliwkami 21

jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj też do: –  bułeczki jogurtowe –   chleb pszenny na zakwasie –  bagietki –  kajzerki –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek z cukinii –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów

nietylkopasta.pl
Chleb orkiszowy na drożdżach 27

bardzo prosty domowy chleb z jasnej mąki orkiszowej. Potrzebujesz do niego tylko kilku składników, mąki, wody odrobiny soli, drożdży i odrobiny miodu. Jak wymieszasz składniki, wystarczy dać mu wyrosnąć. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(1);transform-origin:0 0;-webkit-transform-origin(...)jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj też do: –  chleb na maślance –  bułeczki jogurtowe –  chleb pszenny z garnka  na drożdżach – chleb pszenny na zakwasie –  bagietki –  kajzerki –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek

nietylkopasta.pl
Chleb tostowy 57

Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia 135,00  zł Dodaj do koszyka Zajrzyj też do: – chleb na maślance – bułeczki jogurtowe – chleb pszenny z garnka na drożdżach – chleb pszenny na zakwasie – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem

nietylkopasta.pl
Chleb na maślance 52

jeden z niewielu rodzajów chleba na drożdżach który nieco dłużej otrzymuje swoją świeżość i ma ciekawy lekko kwaśny smak. Smak zawdzięcza oczywiście dodatkowi sporej ilości maślanki. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie! e-book Kolacje, przepisy(...)średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Arabela – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Zajrzyj też do: – chleb pszenny z garnka na drożdżach – chleb pszenny na zakwasie –  bagietki –  kajzerki –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek z cukinii –  focaccia z pomidorami

nietylkopasta.pl
PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 63

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :) Składniki: * 500 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 164

żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta

Naturalna Kuchnia
Domowy zakwas na żurek 116

Żurek (czy przez niektórych nazywany barszcz biały) jest tradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić

Tradycyjna Kuchnia