chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:124/261)

Chleb na zaczynie w formie sztywnej zacierki (35% wody) 135

dojrzały i aktywny zakwas pszenny 100% hydratacji (15 g mąki pszennej typ 650 i 15 g wody) 43 g chłodna woda  150 g mąka pszenna  typ 650 Zakwas pszenny rozpuścić dokładnie w wodzie. Następnie dodać mąkę, wymieszać aż powstanie zacierka. Nie wyrabiać, nie rozwijać glutenu, tylko dokładnie wymieszać składniki. Zostawić do fermentacji na 14-16 godzin w temperaturze(...)dosyć delikatnie, starając się nie rozrywać ciasta.  Napiąć tyle, żeby dobrze trzymało kształt. Przełożyć do koszyka i zostawić do wyrośnięcia na 1,5-2 h. Bezpośrednio przed pieczeniem chleb naciąć  żyletką lub nożykiem. Piekłem w garnku żeliwnym, 20 minut w 230oC z pokrywą i następnie 25-30 minut w 190-200oC po zdjęciu pokrywy. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 177

pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula  6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie WYKONANIE  Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy.  Warzywamy kroimy(...)również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze). Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek  nalezy go zdjąć ,a sok odcedzić do butelek . Trzymać w lodówce

W kuchennym oknie Ewy
Chleb mieszany z ostropestem 209

delikatnym pszenno-żytnim chlebem z foremki o wymiarach 19x10x7 cm. Ostropest dodałem w takiej ilosci, aby nie dominował smakiem, ale nadawał odrobinę ostopestowego smaku. Ziarna zostały zmielone, co delikatnie poszarzyło miękisz, ale właściwe nie zmieniło jego tekstury. Oczywiście można dodać całe ziarna, nie zmielone, ale to będzie innym razem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting(...)cała podmłoda 250 g mąki pszennej chlebowej 70 g letniego mleka 8 g soli 20 g roztopionego smalcu 30 g zmielonych nasion ostropestu sezam do posypania Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 125

Zapraszam dzisiaj Państwa, do wspólnego wypieku chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni. Zapraszam! Składniki: Na zaczyn: - 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki(...)składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.   Pozdrawiam i życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zakwas z buraków czerwonych 80

Słój o pojemności 5l 2,5 kg buraków 2,5 l wody 2, 5 łyżeczki soli główka czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu kawałek skórki z dobrego chleba żytniego na zakwasie (jeżeli nie tolerujecie glutenu wystarczy sok z ogórków kiszonych) 100ml soku z ogórków kiszonych Wykonanie Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy do słoja lub kamionki, dodajemy(...)główkę czosnku przekrojoną na pół, chleb i sok z ogórków. Zalewamy przegotowaną i lekko przestudzoną wodą z solą. Naczynie przykrywamy gazą i dostawiamy w ciepłe miejsce i czekamy…. czekamy… Czas książkowy to 3-4 lub 5-6 dni. Jednak należy zaglądać i próbować! Kiedy już stwierdzimy, że jest PYSZNY, przecedzamy i zlewamy zakwas, do słoików lub butelek. Szczelnie

Tajemnice Smaku
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 77

Gofry na zakwasie, przepis książki Tartine Bread – Chad Robertson Jeszcze sto lat temu francuscy piekarze wypiekali chleb na naturalnym zakwasie. Chcąc uzyskać “lżejsze” pieczywo łączyli naturalny zakwas z drożdżami piwowarskimi, które były ubocznym produktem powstającym przy produkcji piwa. Kiedy pojawiły się drożdże piekarskie (druga połowa XIX w ) piekarze podchodzili do nich z dużą rezerwą. Mieszali mąkę

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka na zakwasie przesypywany kakao 96

Przepis na chleb pochodzi z grupy na Fb Piekarnicza Brać. Chleb jest pyszny, ma sprężysty i aromatyczny środek oraz chrupiącą skórkę i najbardziej smakuje z masłem. Polecam do upieczenia. Chleb pszenny na zakwasie żytnim przesypywany kakao. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na zakwasie żytnim na mące mieszanej 93

orkiszową pełnoziarnistą. W rezultacie upiekł się zdrowy, pyszny chleb o zwartym miękiszu, chrupiącej skórce, idealny. Zajadałam go z miodem, taki kaprys. Zachęceni do pieczenia? zapraszam. Chleb pszenny na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żytni chleb na zakwasie z pestkami 115

bułeczki , tam mnóstwo inspiracji. Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem. Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 130

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać(...)pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 130

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać(...)pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba

Kuchnia MagdaLeny
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 202

Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były(...)się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na bochenek o średnicy ok.23 cm): 900 g mąki pszennej chlebowej 50 g cukru 40 g drożdży 150 g miękiego masła 1/4 łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim

Grahamka, weka i kajzerka
PSZENNY CHLEB NA ŻYTNIM ZAKWASIE 114

Mięciutki, leciutki i pyszny chleb na żytnim zakwasie. Z chrupiącą, dobrze wypieczoną skórką na zewnątrz. Łatwy w przygotowaniu, wymagający jednak dokładnego wrabiania (najlepiej przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka) i kilkugodzinnego wyrastania. Ciasto jest plastyczne, pięknie rośnie, nie opada po włożeniu do pieca, a gotowy chleb jest pełen pęcherzyków powietrza. Rodzynki są pysznym akcentem i świetnie tu pasują(...)WYKONANIE Do miski wkładamy odmierzoną porcję zakwasu. W drugiej miseczce rozcieramy drożdże z miodem, stopniowo dodając letnią wodę. Jeśli nie używamy drożdży, mieszamy wodę z miodem. Przelewamy do miseczki z zakwasem. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wodę z zakwasem i drożdżami. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić

cool and minty
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 173

smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze(...)avena al miele e noci autorka: Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Pierniczki na śmietanie autorka: komu dokładkę? | blog: Komu dokładkę? Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" autorka: Badylarka   | blog: Weekendy w domu

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję