chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:127/261)

Chleb razowy z pestkami dyni na zakwasie 114

Zapraszam dzisiaj Państwa, do wspólnego wypieku chleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni. Zapraszam! Składniki: Na zaczyn: - 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki(...)składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut.   Pozdrawiam i życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zakwas z buraków czerwonych 54

Słój o pojemności 5l 2,5 kg buraków 2,5 l wody 2, 5 łyżeczki soli główka czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu kawałek skórki z dobrego chleba żytniego na zakwasie (jeżeli nie tolerujecie glutenu wystarczy sok z ogórków kiszonych) 100ml soku z ogórków kiszonych Wykonanie Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy do słoja lub kamionki, dodajemy(...)główkę czosnku przekrojoną na pół, chleb i sok z ogórków. Zalewamy przegotowaną i lekko przestudzoną wodą z solą. Naczynie przykrywamy gazą i dostawiamy w ciepłe miejsce i czekamy…. czekamy… Czas książkowy to 3-4 lub 5-6 dni. Jednak należy zaglądać i próbować! Kiedy już stwierdzimy, że jest PYSZNY, przecedzamy i zlewamy zakwas, do słoików lub butelek. Szczelnie

Tajemnice Smaku
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 56

Gofry na zakwasie, przepis książki Tartine Bread – Chad Robertson Jeszcze sto lat temu francuscy piekarze wypiekali chleb na naturalnym zakwasie. Chcąc uzyskać “lżejsze” pieczywo łączyli naturalny zakwas z drożdżami piwowarskimi, które były ubocznym produktem powstającym przy produkcji piwa. Kiedy pojawiły się drożdże piekarskie (druga połowa XIX w ) piekarze podchodzili do nich z dużą rezerwą. Mieszali mąkę

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka na zakwasie przesypywany kakao 74

Przepis na chleb pochodzi z grupy na Fb Piekarnicza Brać. Chleb jest pyszny, ma sprężysty i aromatyczny środek oraz chrupiącą skórkę i najbardziej smakuje z masłem. Polecam do upieczenia. Chleb pszenny na zakwasie żytnim przesypywany kakao. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na zakwasie żytnim na mące mieszanej 73

orkiszową pełnoziarnistą. W rezultacie upiekł się zdrowy, pyszny chleb o zwartym miękiszu, chrupiącej skórce, idealny. Zajadałam go z miodem, taki kaprys. Zachęceni do pieczenia? zapraszam. Chleb pszenny na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Żytni chleb na zakwasie z pestkami 96

bułeczki , tam mnóstwo inspiracji. Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem. Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 109

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać(...)pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 109

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać(...)pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba

Kuchnia MagdaLeny
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 182

Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były(...)się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na bochenek o średnicy ok.23 cm): 900 g mąki pszennej chlebowej 50 g cukru 40 g drożdży 150 g miękiego masła 1/4 łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim

Grahamka, weka i kajzerka
PSZENNY CHLEB NA ŻYTNIM ZAKWASIE 96

Mięciutki, leciutki i pyszny chleb na żytnim zakwasie. Z chrupiącą, dobrze wypieczoną skórką na zewnątrz. Łatwy w przygotowaniu, wymagający jednak dokładnego wrabiania (najlepiej przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka) i kilkugodzinnego wyrastania. Ciasto jest plastyczne, pięknie rośnie, nie opada po włożeniu do pieca, a gotowy chleb jest pełen pęcherzyków powietrza. Rodzynki są pysznym akcentem i świetnie tu pasują(...)WYKONANIE Do miski wkładamy odmierzoną porcję zakwasu. W drugiej miseczce rozcieramy drożdże z miodem, stopniowo dodając letnią wodę. Jeśli nie używamy drożdży, mieszamy wodę z miodem. Przelewamy do miseczki z zakwasem. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wodę z zakwasem i drożdżami. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić

cool and minty
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 161

smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze(...)avena al miele e noci autorka: Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Pierniczki na śmietanie autorka: komu dokładkę? | blog: Komu dokładkę? Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" autorka: Badylarka   | blog: Weekendy w domu

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuski chleb wiejski 182

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać(...)mąki pszennej i 30 g mąki pszennej razowej. Dodać 310 g wody i wymieszać tylko do połączenia składników (nie wyrabiać). Na tym etapie (autoliza) nie dodawać soli, drożdży ani zakwasu. Przykryć folią lub ściereczką i zostawić na 20 - 30 minut. Następnie do ciasta dodać sól, suche drożdże (świeże należy najpierw rozpuścić w odrobinie wody) i 180 g  zaczynu

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki śniadaniowe z nasionami 96

wcale nie musiałam od razu wyrzucać do śmieci. Źle upieczony chleb można zetrzeć na tartą bułkę. Mój ulubiony sposób na wykorzystanie takiego chleba to pangratatto. Z źle upieczonego chleba można zrobić zakwas, a nawet grzanki do sałatki Cezar . Dlatego nie zniechęcajcie kolejną porażką. Wykorzystajcie źle upieczony chleb i spróbujcie jeszcze raz. Praktyka czyni cuda! Bułeczki śniadaniowe 20 sztuk Składniki

codojedzenia
Orkiszowy chleb z dynią 111

należy do Ciebie. Do wypieku jednak potrzebny będzie zakwas żytni , jak go zrobić znajdziecie pod linkiem, potem to już prostota. Zaczynamy wypiekanie? Może taki bochen wypieczecie na święta? Zakwas akurat dojrzeje. Chleb z pestkami dyni na mące orkiszowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem 160

Dziś szybko, smacznie i zdrowo czyli karmimy zakwas dzień wcześniej a potem pieczemy chleb. Szybko?, sprawnie? no to zaczynamy? Chleb jest miękki, z chrupiącymi pod zębem pestkami słonecznika, idealny do kanapek. Zachęcam do upieczenia. Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży) 142

woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy do uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy.    Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody

Pyry na Gaz
Reaktywacja...... 132

garów" Rozpisywać się nie będę- czasu brak .... :) Sylwia specjalnie dla Ciebie :) :) :) A więc do dzieła !!!!!!                      Pszenny chleb na pszennym zakwasie                          - delikatnie puszyście i pysznie(...)ciepłej (nie gorącej!) wody - 650-680 g mąki pszennej chlebowej  - 14 g soli - 5 g suchych drożdży(opcjonalnie - jeśli zakwas jest młody drożdże przyspieszą rośnięcie) - 40 ml oliwy z oliwek  Jeśli posiadacie maszynę do chleba, to według instrukcji obsługi wrzucacie składniki (najpierw mokre później suche) Nastawić program na zagniatanie i wyrastanie około 1,5 h . Jeśli nie posiadacie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowy Pumpernikiel 132

odpowiadających za charakterystyczny smak i aromat tego chleba. Jest to jeden z moich ulubionych chlebów, jednak ze względu na dosyć specyficzny smak nie każdy jest jego amatorem :)  Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia , ilości składników zmniejszyłem o połowę (na 1 dużą formę 30x11 cm) Zakwas 25 g zakwasu z "lodówki" 175 g łamanego ziarna żyta (tzw. śruta żytnia, szrot

Przepisy na domowy ser i chleb