chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:133/261)

Chleb Baltonowski - gotowa mieszanka do wypieku chleba Polskie Młyny 53

Używacie czasem gotowych mieszanek do wypieku chleba? Ja pod warunkiem, że mają dobry skład. Dlatego też skusiłam się na wypróbowanie mieszanki na Biochleb Baltonowski Polskie Młyny . Do wyboru mamy kilka różnych mieszanek, ja mam jeszcze chleb ze słonecznikiem, który w najbliższym czasie na pewno zrobię.  Chleb możemy przygotować w automacie do chleba lub po prostu ciasto wyrobić robotem bądź(...)drożdże i wodę. To wszystko. Następnie wyrabiamy ciasto, które zostawiamy na 2 minut. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem w której rośnie sobie godzinę. Po tym czasie pieczemy. Chleb jest na zakwasie żytnim. Znajdziemy w mieszance jeszcze mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, słod pszenny i lecytyny ze słonecznika. Wszystkie składniki pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych. Chleb wychodzi pyszny i pachnący

kruche babeczki
FOCCACIA NA ZAKWASIE! 94

DOMOWE WYPIEKANIE cz. I W e-booku Domowe wypiekanie, znajdziesz bardzo dużo informacji o zakwasie, przepis na zakwas żytni, jak i pszenny. Wskazówki dotyczące prowadzenia zakwasu, jak i wiele, wiele przepisów na wypieki chleba i nie tylko.  E - book możesz zakupić w dobrej cenie 25 zł. SKLEP SMYKWKUCHNI A  w e-booku znajdzizesz również

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno - żytni na zakwasie długodojrzewający 160

całą robotę. Zabieramy się za wypiek mojego chleba który nie potrzebuje dużo pracy ale sporo czasu, jednak wtedy my nie ingerujemy w jego wzrost, zapraszam. Chleb pszenno - żytni na zakwasie długodojrzewający. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem 186

dlatego ten pyszny bochen jeden czy dwa powstał. Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu. Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania. Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - jęczmienny z błonnikiem i czarnuszką na zakwasie 124

jęczmienną zakupicie już w każdym dobrym sklepie ze zdrową żywnością. Mąkę "00" można już kupić np. w Tesco. Zabieramy się zatem do pieczenia? Chleb pszenno - jęczmienny z błonnikiem i czarnuszką na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 130

szczególny wypiek. Przestudiowałam kilkadziesiąt przepisów, które podpowiedziały mi jakich składników powinnam  użyć i w jakich proporcjach..  Szczeg ólnie podpatrzyłam robienie zakwasu piwnego, tyle, że ja zrobiłam z ciemnego piwa. Puszczając wodze fantazji komplikując nieco wykonanie chleba .. bałam się czy mi w ogóle coś z tego wyjdzie.. Z bijącym sercem wyjmowałam niesamowicie pachnący chleb z piekarnika(...)drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki suszonych drożdży.Z wszystkich składników dokładnie  wyrobić

Na słodko lub wytrawnie
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 114

obliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem. Piekarze wsadzali je do pieców, a na podstawie czasu, jaki zabierało ich upieczenie, obliczali temperaturę pieców, zanim wstawili do nich wypiekane zwykłe chleby. Same Fougasse zaś stanowiły posiłek dla pracowników piekarni. Tyle wstępu, teraz trochę o przepisie. Pochodzi z książki Jefreya Hamelmana , trochę jednak go zmieniłem. Oliwki są zielone, fougasse zostało posmarowane oliwę(...)bezpośrednio na blasze, ale dobrze oprószonej mąką. No i najważniejsze, przepis jest teraz dla tych, którzy nie mają ani mieszarki spiralnej, ani planetarnej... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 2 sztuki): 204 g pâte fermentée 320 g mąki pszennej chlebowej 48 g mąki pszennej razowej 255 g letniej wody 6 g soli

Grahamka, weka i kajzerka
Mieszany chleb razowy na zakwasie 157

chleb i przez to ładnie wyrasta, a w smaku wypiek jest nieco lżejszy. Jak zwykle chleb jest z dodatkiem ziaren i nasion, bo takie właśnie najbardziej lubię :) Mieszany chleb razowy na zakwasie 360 g zakwasu żytniego 150 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej razowej 200 g mąki żytniej razowej 2 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka(...)wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 173

postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki. Tradycyjnie razowy, a mąka z amarantusa nadaje więcej lekkości :) Chleb żytni na zakwasie z amarantusem  360 g aktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa 250 g ciepłej wody 2/3 łyżki soli 1 łyżka oliwy 2 łyżki(...)mąki z amarantusa). W osobnej misce połączyć mąkę, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Chleb z San Fracisco 148

necie znalazłam kilka przepisów na ten chleb. Do ciasta dodaje się ocet balsamiczny ale odrobinę. Chleb upiekłam na zakwasie pszennym z mąki typ 1850. Mąkę taką mam od Kłos Pol, z którym współpracuję już jakiś czas. Mąki są świetne i zawsze świeże. A chleb pycha - polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
ciemny chleb razowy z lnianym siemieniem 120

wiedzą przecież wszyscy), wprost niezbędny naszemu organizmowi. A jeśli lekarstwo, zamiast piguły, przybiera postać pachnącej pajdy chleba, to tym bardziej, w trosce o swoje zdrowie, należy je systematycznie przyjmować. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki żytniej razowej  2 szklanki mąki pszennej(...)trzy minuty, następnie zdejmujemy rondel z palnika i studzimy ugotowane siemie. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy razową mąkę żytnią, mąkę pszenną razowa, ugotowane siemię, melasę, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki  (razowej z pełnego przemiału), oraz

Miód i pieprz
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 192

Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm).   Składniki: 540

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 165

Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no

Grahamka, weka i kajzerka
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 216

Ostatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego

Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb Duval de Dieppe 160

Chrupiąca skórka, bieluteńki i aromatyczny miękisz z dużą ilością średnich dziurek. Ten chleb nie tylko smakuje, ale też i ładnie wygląda.  Zadziwiająca jest droga, jaką

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 201

Orkisz dał zdrowie i smak, Tang Zhong dał delikatny miękisz, czarnuszka zaś oryginalny aromat... Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i

Grahamka, weka i kajzerka
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 194

Pszenny chleb w kolorach tęczy. Nigdy chleby mi się nie kojarzyły z żywymi kolorami, ale właściwe...dlaczego nie? Czy tylko torty i ciastka mogą być kolorowe

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 178

Kolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 165

Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować?  Chleb

Grahamka, weka i kajzerka