chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:139/261)

Wigilia pachnąca domowym chlebem, żytni z paloną mąką 71

wyjątkowy chleb. Smak i zapach niepowtarzalny. Godny świątecznego stołu. Bardzo polecam na wieczerzę wigilijną. Na pierwszy i drugi dzień świąt będzie tak samo pachnący i pyszny, jeśli dotrwa. Chleb ten piekłam 3 razy w przeciągu tygodnia. Z reguły piekę 2 razy, zanim podzielę się z Wami przepisem zmieniając ilości w składnikach. W tym przypadku składniki i ich ilość jest cały(...)wiem, że przyczyna ta ważniejsza była inna. Mąka musiała się ogrzać.   Zdjęcia wybrane z 3 okresów pieczenia. Chleb żytni z paloną mąką 12. 12.2012  |  16:41   Wieczór na dzień przed pieczeniem chleba, zaczyn   65g aktywnego zakwasu, 220g mąki żytniej typ720, 300g wody.   Wymieszałam składniki i przykryłam ściereczką na 12-14 godzin. Drugi dzień

Leśny Zakątek
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 221

W lutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z wykorzystaniem zaczynu solno - drożdżowego. Innymi słowy - drożdże zostają rozpuszczone w 9% solance, i pozostają

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny graham na zakwasie żytnim 165

potem należy go upiec i zajadamy smakowity chleb. Najlepszy jest z masłem rzecz jasna ale z innymi dodatkami będzie super. Polecam zatem i pieczmy swoje własne pieczywo. Chleb pszenny graham na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na kefirze bez zakwasu i drożdży 169

tylko będzie obserwował czy już piec czy jeszcze nie. Zatem zabieramy się za robienie chleba tyko kupcie dobry kefir, ja miałam Robico bo ten uważam za najlepszy. Chleb na kefirze bez zakwasu i drożdży. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny 134

jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji. Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam. No to pieczemy moi mili. Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tosty francuskie z musem czereśniowym 94

pewnością oszukane tosty francuskie, ponieważ do tych tradycyjnych powinno użyć się chałki, brioszki lub chleba tostowego. Ja natomiast wykorzystałam czerstwy chleb żytni na zakwasie, gdyż taki najbardziej lubię. Ciekawą częścią tego dania jest z pewnością sos z czereśni o niesamowitym smaku. Wykorzystałam mrożone czereśnie, które zalegały u mnie od poprzedniego sezonu. Teraz czekam już na kolejny. Wracając do samej potrawy(...)moim zdaniem, jest to smaczna, słodka propozycja na leniwe śniadanie. Składniki (na 3-4 porcje): 7-8 kromek ulubionego pieczywa, najlepiej czerstwa chałka, brioszka lub chleb tostowy. Tak jak wspomniałam wcześniej ja użyłam chleba żytniego. 2 jajka 100 ml mleka szczypta soli olej do smażenia lub masło Mus czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki

Mango Papaja
Grzanki z pomidorem i masłem / Toast with tomato and butter 139

Składniki /  Ingredients: 4 kromki chleba na naturalnym zakwasie / 4 slices of bread on sourdough masło / butter 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic oliwa z oliwek / olive oil 0,5 łyżeczki oregano / 0,5 teaspoon oregano 0,5 łyżeczki bazylii / 0,5 teaspoon basil 1 pomidor / 1 tomato 0,5 łyżeczki majeranku / 0,5 teaspoon marjoram sól / salt Sposób przygotowania(...)Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość sztuk: 4 Z kromek chleba robimy grzanki (ja użyłam tostera, ale można użyć piekarnika). Grzanki polewamy oliwą z oliwek. Pomidora myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Na grzanki kładziemy po dwa plasterki pomidora, posypujemy je solą

Projekty ze smakiem
Chleb razowy na zakwasie 201

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Chciałam upiec ten chleb około miesiąc temu, ale ponieważ ciasto mi nie wyrosło wystarczająco - nie upiekłam go. Dziś ponowiłam próbę Pomyślałam, że spróbuję zrobić ciasto wieczorem i pozostawić je na noc - w temp(...)Wymieszałam tylko do połączenia składników, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam płaską łyżkę soli i 4 czubate łyżki zakwasu żytniego razowego.  Wyrabiałam w misce, krótko, do połączenia się składników. Dlaczego? Chleby razowe zbyt długo wyrabiane kruszą się i są zbite. przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie

apetytnapieczenie
KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI 110

KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI Składniki • dynia piżmowa 1 szt • bulion warzywny 750 ml • czarny pieprz 2 szczypty • sól 2 szczypty • oliwa z oliwek 30 ml • chleb żytni na zakwasie 5 kromek • masło 50 g • liście nasturcji • olej z pestek dyni 20 ml Sposób przygotowania Obraną dynię kroimy w małą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą(...)termoobieg) aż dynia zrobi się miękka. Dynię miksujemy blenderem razem z bulionem warzywnym na gładki krem. Przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się niezmiksowanych elementów. Z kromek chleba wycinamy skórę i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle aż grzanki zrobią się chrupiące. Wykończenie dania Wylewamy krem, skrapiamy olejem z pestek dyni, wykładamy grzanki i dekorujemy listkami nasturcji

chefintheforest
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 155

Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne. Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie mogę przypisać fakt, że z niewiadomych mi powodów, zamiast dwóch (co zwykle robię ) bochenków uparłam(...)górę i tak już zostało. Po przekrojeniu okazało się że  chleb ma piękny, pomarańczowy kolor i jest pyszny! Znakomicie sprawdził się z serami. Polecam!! Amber dziękuję za wspaniałą akcję a Danie za świetny przepis.  Przepis to cytat z bloga   Amber   Składniki zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej

Stare Gary
Chleb z San Francisko 68

blogach. Dlaczego ten chleb nosi taką nazwę nie wiem, nie znam jego pochodzenia a w necie niewiele. Dostępne źródła mówią że San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego a ten chleb zakwasowcem jest niewątpliwie. Jeśli ktoś zna pochodzenie chleba to zapraszam do komentowania. Chleb z serii zawsze się uda i można nawet pokusić się na upieczenie go jako swojego pierwszego

Moje Małe Czarowanie
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 137

żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę (do dekoracji) opcjonalnie chleb do żurku na każdą osobę (do dekoracji) posiekany szczypiorek do dekoracji   Jak przygotować żurek na zakwasie z oliwkami? Ugotować 3 wywary osobno zaczynając od żeberek, które najdłużej się gotują. Po pewnym czasie namoczyć grzyby, wstawić bulion warzywny(...)gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez godzinę. Podawać z pokrojonymi na plasterki kiełbaskami, olikami z żurku, szczypiorkiem i połówką jajka. Można w chlebie, a można z chlebem. Artykuł Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 165

chleb słodowy O zaletach dodaniu słodu do chleba, zdążył się przekonać każdy, kto choć raz, spróbował wypieku z nim zrobionego. Nie tylko poprawia on zwartość bochenka, ale też nadaje wypiekowi, wspaniały zapach i smak. Ponadto pełne słodowe ziarno, jest bogate w cenny błonnik i inne, ważne dla naszego organizmu składniki.  Warto więc przy okazji domowych wypieków, czerpać z nieprzetworzonych(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, słód jęczmienny, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać

Miód i pieprz
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 187

Stefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu

Smaczna Pyza
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 164

mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej 630 2 płaskie łyżeczki soli 320 ml wody 200 g żytniego zakwasu 1 łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianym odważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy(...)ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą.Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia piekarnik nagrzać do 240` wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C,następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec 30 minut.Upieczony chleb postukany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!