chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:137/261)

Chleb żytni codzienny na zakwasie 105

Kiedy już wyhodujecie własny zakwas i zaczniecie piec na jego bazie domowe chleby, zapewniam(...)wszystkie inne przestaną Wam smakować. Ten chleb po prostu smakuje prawdziwym chlebem - lekko kwaśny z chrupiącą, wypieczoną skórką, wypełnia dom przepięknym zapachem. Wbrew pozorom do przygotowania zakwasu, a następnie pieczenia na nim chlebów, nie potrzeba dużej ilości czasu - liczy się systematyczność

Milion Smaków
razowiec na zsiadłym mleku 134

chleb żytni razowy na zsiadłym mleku Bochenek upieczony z razowej mąki żytniej, oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka zsiadłego mleka 3 szklanki mąki żytniej razowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy razową mąkę żytnią, zsiadłe mleko, oraz sól. Jako że chleb wykonany jest z " cięższego" rodzaju mąki ( żytniej w dodatku razowej), ciasto chlebowe musi być dość luźne

Miód i pieprz
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 103

też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem. Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam

Ostra na Słodko
Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą 124

już dawno nie pisałam nic o nowych chlebkach. Ja cały czas chleby wypiekam tak już od 8 dobrych lat pewnie będzie, nawet nie pamiętam. Są to chleby różne na zakwasie lub na drożdżach w zależności od tego ile mam czasu. Ten bochen dzisiejszy jest na drożdżach i jest pyszny i zdrowy a to za sprawą amarantusa i pokrzywy. Nie trudno

Moje Małe Czarowanie
Chleb czekoladowy na zakwasie 127

jest moim zdaniem zbyt czekoladowy. Bardziej przypomina ciasto niż chleb Składniki : 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 1/3 szklanki cukru szczypta soli ( podkreśli smak czekolady) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego tabliczka startej czekolady ( na małych oczkach) - u mnie mleczna 3/4 szklanki wody 3 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( można dać pszenny) - konsystencji gęstej śmietany Wykonanie : Mąkę i kakao przesiałam do miski(...)sól, zakwas i wyrabiałam ok 2 minuty, na końcu dodałam startą czekoladę i wyrabiałam jeszcze 3 minuty. Całość jest raczej gęsta i nadaje się do uformowania okrągłego bochenka, ale się klei do rąk. Odstawiłam łącznie na 30 minut, ale w połowie tego czasu rozpłaszczyłam ciasto na blacie, złożyłam jak kopertę i ponownie włożyłam do miski. Ja swój chleb piekłam

apetytnapieczenie
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 176

Chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Postanowiłam upiec chleb bez użycia sprzętu, jedynie mąka, woda, moje dłonie i ciepło piekarnika. Zaczynałam od sodowych chlebków irlandzkich, są bowiem najłatwiejsze i zawsze się udają. Następnie przerzuciłam się na drożdże i po kilku udanych próbach sięgnęłam jeszcze wyżej - po zakwas.    Niestety, moje zakwasowe zmagania się nie powiodły, zrażona i zniechęcona, znów powróciłam(...)właśnie teraz, na studiach, od podstaw przyrządzam własny zakwas - jest w trakcie dojrzewania. Zapraszam na żytni chleb drożdżowy, mam nadzieję, że to już ostatni drożdżowy chleb w mojej piekarniczej karierze. Niech moc zakwasu będzie ze mną, a Wy częstujcie się gorzko-słodkim, w 100% żytnim pieczywem. ŻYTNI CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI /modyfikacja TEGO przepisu;/ 1/2 szklanki płatków owsianych

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowy chlebek z ziarnami 20

można obejść się bez chleba? Można, przynajmniej ja mogę. Od kiedy badania wykazały u mnie nietolerancję glutenu, czyli 2 miesiące temu, omijam piekarnie i stoiska z chlebem szerokim łukiem, a domownicy jedzą tylko chleb żytni na zakwasie. Ale czasami mam ogromną ochotę zjeść sobie jakąś kromeczkę, a gotowy bezglutenowy nie jest zbyt smaczny. Kiedy więc natknęłam się w Smakoterapii(...)chlebek z ziarnami. Bez wyrabiania, bez drożdży, bez zakwasu, czyli po wymieszaniu robi się praktycznie sam. Nie obyło się bez modyfikacji i wyrzuciłam z przepisu ziarna słonecznika ( bo również mam na nie alergię). Oczywiście można je dodać pół na pół z nasionami dynii, swoją drogą jadłabym je garściami, gdybym mogła oczywiście. Chleb oprócz tego, że jest bezglutenowy, jest bardzo zdrowy

To co kocham
Bezglutenowy chlebek z ziarnami 118

kiedy badania wykazały u mnie nietolerancję glutenu, czyli 2 miesiące temu, omijam piekarnie i stoiska z chlebem szerokim łukiem, a domownicy jedzą tylko chleb żytni na zakwasie. Ale czasami mam ogromną ochotę zjeść sobie jakąś kromeczkę, a gotowy bezglutenowy nie jest zbyt smaczny. Kiedy więc natknęłam się w Smakoterapii(...)wyrabiania, bez drożdży, bez zakwasu, czyli po wymieszaniu robi się praktycznie sam. Nie obyło się bez modyfikacji i wyrzuciłam z przepisu ziarna słonecznika ( bo również mam na nie alergię). Oczywiście można je dodać pół na pół z nasionami dynii, swoją drogą jadłabym je garściami, gdybym mogła oczywiście. Chleb oprócz tego, że jest

To co kocham
Pasta madre italiana 224

Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona. Przyzwyczajony do naszego zakwasu żytniego, mojego ulubionego razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym aż tak widoczne będzie działanie dzikich drożdży i bakterii. Po drugim dokarmieniu masa powiększyła swoją objętość ponad dwukrotnie. Po trzecim dokarmieniu mogłem jej użyć do wypieku chleba toskańskiego . Ku mojemu zaskoczeniu - chleb wyrósł niesamowicie, mimo

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia 172

bardziej przypomiało  focaccię niż 3-krotnie składany chleb. Pieczenie chleba na blaszce to niezbyt trafiony pomysł, dlatego pewnie nie wyrósł jak powinien. Bardzo słabo nabierał koloru. Całe szczęście, że nie porwałam się na 2 bochenki. Podsumowując, nie jestem zadowolona z efektów. Składniki na 1 bochenek: zaczyn: 1 łyżka zakwasu 100 g mąki orkiszowej ciemnej 175 ml wody ciasto właściwe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy na zakwasie II 113

Jeszcze tylko z pół roku i akcja zostanie zakończona sukcesem. Zatem pomęczę was kolejnym orkiszowcem. Taki zwykły zupełnie, tyle że na zakwasie. No i mam pewne nowe uwagi co do tego naczynia. Otóż musiałem dwa razy ten chleb zrobić, bo pierwszy niestety wylądował w śmietniku :( Nie to żeby to była wina naczynia, nie o to chodzi. Po prostu przyzwyczaiłem się(...)tytule "II", bo mam już tutaj  bardzo podobny chleb, właściwie z identycznymi składnikami. Tylko, że ten teraz znacznie krócej wyrasta, przez co, mimo identycznych składników, smak jest inny. Polecam wypróbowanie obu przepisów. 500 g mąki orkiszowej jasnej chlebowej typ 750 300 ml wody 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli

Marder&Marder Manufacture
Kanapka na ciepło z boczkiem i podagrycznikiem 63

bardzo prostego przepisu na super kanapkę z boczkiem, chwastami, marynowaną marchewką, majonezem i ajvarem. Pycha, mówię wam! PRZEPIS KANAPKA NA CIEPŁO Z BOCZKIEM I PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 4 kromki chleba jasnego na zakwasie 2 czubate łyżeczki majonezu 2 czubate łyżeczki ajvaru 4 plastry niezbyt cienkie boczku – może być wędzony, może być pieczony 2 garście liści młodego podagrycznika 2 łyżki plasterków

Dorota Smakuje
Chleb z idealną skórką 74

Mój ulubiony chleb. Klasyczny, pszenny, z dziurami i idealną skórką. Wygląda przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest to zdecydowanie chleb, który piekę najczęściej! Wymaga trochę pracy

Chleby Rolfa
Chleb litewski 167

upieczony z ciasta potrójnie zakwaszonego, pachnie kminkiem, ma delikatny wilgotny miąższ i miękka skórkę. Jest doskonały. Chleb litewski Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 26 x 12 cm Czas przygotowania: ok. 21 godzin Składniki Zaczyn/ciasto potrójnie zakwaszane: 50 g aktywnego płynnego zakwasu żytniego* 220 g  mąki żytniej razowej typ 2000 230 g wody Ciasto właściwe(...)więcej) 2 łyżki miodu 1 łyżka soli *Aktywny zakwas to taki zakwas, który dokarmiliśmy 12 godzin wcześniej. Wykonanie: W wieczór poprzedzający dzień pieczenia chleba robimy zaczyn. W misce mieszamy 50 g zakwasu, 130 g mąki żytniej razowej i 120 g wody. Przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodajemy pozostałą mąkę i wodę

Kulinarne przygody Gatity
KANAPKI Z TWAROŻKIEM I POMARAŃCZĄ 144

Składniki na 1 porcję: 1 średniej wielkości pomarańcza (ok. 200 g części jadalnej) 2 kromki chleba żytniego na zakwasie (ok. 70 g) 1 łyżeczka miodu (ok. 12 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1/2 opakowania bio sera twarogowego z jogurtem (Lidl) lub 75 g chudego twarogu połączonego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego 2 szczypty wiórków kokosowych

Vroblewska-fitlife
Zakwas buraczany 122

soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem i przyprawami. Zalać 3 szklankami gorącej wody (nie wrzącej). Dodać kromkę chleba razowego na zakwasie (przyspieszy proces zakwaszania). Przykryć słoik gazą. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Gotowy zakwas przecedzić przez gazę. Przelać bo butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni

Moja Galeria Smaku