chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:125/261)

Lecytal - wyborowy chleb pszenny 175

polepszaczy piekarniczych). No więc nie dziwcie się, że wolę moje chleby z lecytyną... P.S. Lecytynę można kupić w aptece, dostępną w kapsułkach. Kapsułki trzeba przedziurawić i wycisnąć z nich lecytynę. Nie znalazłem jej np. w buteleczkach. No ale może zbyt krótko szukałem... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . podmłoda: 345 g mąki pszennej(...)podmłoda 345 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 7 g lecytyny 7 g cukru 7 g miękkiej margaryny 8 g sol 7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Do dużej miski przełóż całą podmłodę, dodaj przesianą mąkę pszenną, wodę z rozpuszczoną w niej solą i cukrem, lecytynę oraz margaryne. Jeśli chcesz, możesz jeszcze dodać 7 g zmielonego słodu

Grahamka, weka i kajzerka
Bardzo szybki chleb owsiany 54

chleba, takiego ekspresowego. Bo czasami naprawdę nie ma w domu chleba, a i nie ma też nawet 3 godzin żeby samemu upiec. Dlatego taki przepis na ekspresowy chleb może być na wagę złota. Ale żeby to mogło się udać, to musiałem drożdże zastąpić proszkiem do pieczenia. Wiem, chleb na proszku to tak trochę nie bardzo. Bez drożdży (a najlepiej zakwasu

Marder&Marder Manufacture
Tatterowiec - chleb na zakwasie 42

Bochen Chleba. Agnieszka napisała tak: Tatterowca każdy upiec może, trochę lepiej lub trochę gorzej, ale nie o to chodzi, jak co komu wychodzi… Podczas robienia tego chleba przypomniało mi się słynne wykonanie Jerzego Stuhra i chodzi za mną do dzisiaj, bo z tym chlebem rzeczywiście tak jest. Polecam zatem wypiekajcie ten chlebuś bo warto. Chleb mieszany na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 72

musiałam tego robić, bo po chwili pojawił mi się przepis na chleb. Na drożdżach. Nie jestem jakimś fanem chlebów na drożdżach, zakwas to zakwas. Ale zakwasu nie mam (może to dobry moment, żeby to zmienić), więc rozumiecie. Chleb pszenno-żytni na drożdżach pięknie wyrósł, dobrze się upiekł, był bardzo smaczny chwilę po wyciągnięciu z piekarnika. Wyszedł spoko, ale bez wielkiego

Kardamonovy
NOCNY CHLEB Z GARA ŻELIWNEGO 119

Przepyszny i cudowny chleb z gara żeliwnego, łatwy do zrobienia. Polecam początkującym piekarzom domowym ;-). Chleb ma piękną strukturę miąższu, jest lekki i ma cudowny smak, dzięki

SMYKWKUCHNI
Chleb żytni na zakwasie z lnem - z lodówki 86

pokarmowy, dlatego warto go zajadać, chociażby w takiej formie. Ponadto ja osobiście wolę chleby żytnie od pszennych, dlatego ten podbił moje kubki smakowe. A zapomniałam dodać że aby wyrósł włożycie go do lodówki i nie musicie się o nic martwić, on sam wyrośnie. Chleb żytni na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Najprostszy chleb żytni na zakwasie 88

mące żytniej T 720. Chleb z takiej mąki jest przepyszny, ma sprężysty miękisz i chrupiącą skórkę a pracy przy nim praktycznie mało. Zachęcam do pieczenia własnego chleba. Chleb żytni na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki mleczne na zakwasie / Sourdough Milk Rolls 81

drożdże, prawda?). Jeśli nie chce Wam się formować bułek, możecie upiec bułki na zakwasie w formie dużego, okrągłego bochenka - czas pieczenia będzie taki sam. Zarówno chleb jak i bułki mleczne na zakwasie możecie posypać ulubioną mieszaną ziaren. Ja czasami posypują moje bułki makiem, sezamem albo słonecznikiem. Jeśli nie pieczecie chleba lub bułek bardzo często, szkoda byłoby wyrzucać pozostały zakwas. Jeśli

Lekcje w kuchni
Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem 85

których coś mi chrupie pod zębem. Chleb jest pachnący, z chrupiącą skórką i aromatycznym, miękkim i elastycznym wnętrzem. Idealny chleb na kanapki do pracy czy szkoły, polecam. Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy na zakwasie 119

igrzyskach. Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Jedzmy go zatem dużo i cieszmy się każdym dniem. Chleb orkiszowy jest pyszny, sprężysty, wilgotny, idealny, zachęcam do pieczenia. Chleb orkiszowy na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na zakwasie 157

już rytuał w domu pieczemy chleb jednym z nich jest chleb żytni na zakwasie zamiast kupować w piekarni czy w sklepie Zawsze niecierpliwie czekam aż chleb się upiecze i będę mogła zjeść kromkę z masłem :) Trudno czasami czekać choć chwilę aż ostygnie :) Uwielbiam takie połączenie i mam do niego słabość :) Chleb wyszedł bardo dobry smaku, muszę bardziej popracować nad skórką

Kulinarne pyszności Molki
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 138

Długo zbierałam się do upieczenia tego chleba, aż w końcu doczekał się on nawet dwóch wersji. Ta jest całkowicie na zakwasie i powstała wczoraj. Niedługo pojawi się także wersja mieszana - na zakwasie i drożdżach. Składniki i wykonanie : 1 i 2/3 mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych

apetytnapieczenie
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 113

Toskańskie Crosstini to nic innego jak chrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między  Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki

Bon Appetit Małgorzaty
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 258

Powiśle", który potwierdza, iż żywność, którą tam wytworzono jest tradycyjna i regionalna. Mąki z tego młyna naprawdę pięknie pachną i idealnie nadają się do wypieku chleba oraz przygotowywania zakwasu na chleb :) Nie wiem, czy dostępna jest ona w innych sklepach, ale na pewno można ją kupić przez internet. Zbiorowy zakup jest w tym wypadku najbardziej opłacalny ;) Zastępując mąkę pszenną mąką

Sajkofanka smaku
Chleb orkiszowo-żytni z sezamem i "Żona plantatora herbaty" 198

comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 360 g razowej mąki orkiszowej 160 g mąki żytniej(...)zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika, by mieć zakwas na następny wypiek, a resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie