chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:119/261)

Chleb z soją 212

powiedziane. Wydłubywałam z niego żółte ziarna, które były pyszne. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale teraz... Postanowiłam upiec chleb z soją, żeby przypomnieć sobie czy to jest to. Chleb z soją powstał w dwóch wersjach żytni jasny i pszenny. Żytni niestety mi się nie udał, bo za długo mieszałam ciasto i wyszedł gliniasty, ale przepis jest ok. Soję najpierw(...)szklanki     Woda : 260 ml     Soja : 1/3 szklanki     Sól : łyżka     Zakwas żytni jasny : 3 łyżki Wszystkie składniki umieściłam w misce i wymieszałam - ja przedobrzyłam, więc jeśli chcesz, aby chleb żytni nie był gliniasty mieszaj krótko. Ciasto jest klejące, ale to wina mąki i gęste. Przykryłam i odstawiłam na 40 minut w cieple

apetytnapieczenie
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 171

dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść  do koszyczków. Wyrastały  dłużej niż(...)Uwagi: Koszyczki tym razem  wyłożyłam  ściereczkami, które grubo  obsypałam  mąką. Sprawdziło się idealnie. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Zakwas buraczany na Wigilię i nie tylko 109

rano. Składniki: 1 kg buraków 2 l wody cała główka czosnku 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny w ziarnach sól, na litr wody 1 łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika (5 l ) umieść buraki, czosnek(...)oraz przyprawy. Zalej posoloną wodą, na wierzch połóż kromkę chleba. Przykryj słoik gazą. Postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką zakwas. Po 7 dniach przelej go do szczelnych słoików. Taki gotowy zakwas może stać w lodówce parę tygodni. Dajcie znać czy też robicie

Bike By Life
Chleb ukraiński 143

Dostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki , ale jest ze    zbiorów Tatter . U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe chlebki...ale można upiec 1 większy.. Zaczyn zakwasowy: 190 g zakwasu żytniego razowego(...)luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Tang Zhong i brązowy ryż 180

uformować podłużny bhochenek w foremce, tak jak to zastosowałem w przepisie na czekoladowy Tang Zhong . Możesz zrobić rolki, tak jak w chlebie Hokkaido . A możesz po prostu do formek wkładać kule... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Tang Zhong: 150 g mleka pełnego 30 g mąki orkiszowej Zgodnie z recepturą przygotuj Tang

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z maślanką na zakwasie 166

chlebów? Uwielbiam je wypiekać dlatego wydaje mi się że im więcej fajnych przepisów dodam tym większa szansa że namówię kogoś na wypiekanie chleba w domu. Wbrew pozorom piecze się je dość szybko i czy to na zakwasie czy na drożdżach można zaplanować wypiek tak że nie koliduje(...)naszymi codziennymi zajęciami. Przepis na chleb na kefirze znalazłam na blogu Smakowity chleb i pozmieniałam go po swojemu a teraz powstał fajny nowy bochen, zapraszam. Chleb z maślanką na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 123

część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość.  Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. letniej wody Wymieszać(...)Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Chleb piec 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę i wystudzić. *Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody. Smacznego CHLEB ZIOŁOWY NA INNYCH BLOGACH: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen

Codziennik Kuchenny
Wiejski chleb na dzikich drożdzach z wody jabłkowo - rodzynkowej - Tartine country 162

wytrwałym gdyż potrzeba trochę czasu aby się nim cieszyć. Najpierw 5 dni na wodę zakwasową ale nie trzeba się nią martwić, ona zrobi się sama. Potem doba na zakwas i rośnięcie chleba w lodówce ok. 28 - 30 godzin. Zachęcam do pieczenia bo to naprawdę pyszna zabawa i można sobie regulować godziny pieczenia. Wiejski chleb na dzikich drożdżach z wody jabłkowo

Moje Małe Czarowanie
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 93

natomiast nie macie takiej funkcji, na dno piekarnika włóżcie naczynie z zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem. [caption id="attachment_8855" align="aligncenter" width="1024"] Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną Bułki Pszenno-Żytnie Z Serem(...)Żółtym I Cebulą Bułki Pszenne Na Jogurcie Bułeczki Bez Mąki Chałka Z Kruszonką Artykuł Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Chleb pszenny na zakwasie pszennym z pokrzywą 143

traci ona swoje właściwości parzące i osuszoną ręcznikiem papierowym. Majowa pokrzywa ma mnóstwo rzeczy najlepszych dla organizmu. O pokrzywie poczytajcie sobie w poście a tymczasem zapraszam na chleb. Chleb pszenny na zakwasie pszennym z pokrzywą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ŻUREK STAROPOLSKI 215

cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy i gotować około 20 minut. Śmietanę zahartować, paroma łyżkami żurku, wymieszać i dodać do zupy. Następnie dodać, chrzan majeranek, i podgotować jeszcze parę minut. Podawać

RAROSSA
Chleb ziołowy 113

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem. Oto przepis na mocno ziołowy chleb, którego zapach będzie czuć w całym domu. Składniki 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g mąki gryczanej 320 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich

My Chcemy Jeść
Chleb z dynią i imbirem 254

Sezon na dynię jest! A że dawno nie było wpisu o chlebie to jest okazja. Wiadomo, że wolałabym na zakwasie, ale niektórym chlebom nie wypada. Ten po prostu jest delikatny i taki ma być :) Miąższ jest konkretny, skórka chrupiąca, posmak cytrynowy, środek nie kruszy się przy krojeniu. 300 g. pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni 1 cm kawałek startego świeżego

apetytnapieczenie
Jasny chleb żytni z ziemniakami i kminkiem 127

ziemniaczanego (u mnie resztki z obiadu) 340 g wody 35-40°C 50 g mąki żytniej razowej typ 2000 175 mąki żytniej jasnej typ 720 2 szczypty mielonego kminku Zakwas i ziemniaki rozprowadzić dokładnie w ciepłej wodzie, dodać obie mąki i kminek, wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Przykryć aby nie obsychał. Zostawić do fermentacji w ciepłym miejscu(...)Przełożyć do obsypanego mąką żytnią koszyka i zostawić w cieple na 45 min wyrastania. Po tym czasie przełożyć bochenek na stół i zostawić odkryty na 15 minut, aż wierzch chleba popęka. T garowania = 27-28°C . Pieczenie na nagrzanej wcześniej co najmniej 40 minut grubej blasze lub kamieniu: 5 minut w 250°C, następnie 40 min -> 190°C. Można

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na jogurcie 73

rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i bardzo smaczny chleb na jogurcie. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword jogurt Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 150 g wody o temperaturze pokojowej 100 g zakwasu żytniego aktywny 100 g jogurtu naturalnego typ grecki(...)spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, ale jeśli musicie wyjść z domu na dłużej, może spokojnie zostawić ciasto nawet na 9 godzin. Przygotować formę na chleb ( ja użyłam 23 x 14 cm ) wysmarować ją olejem i wysypać otrębami . Ciasto przed przełożeniem do formy, wymieszać, przelać , wyrównać, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia

SprawdzonaKuchnia.pl