chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:118/261)

chleb francuski na zakwasie 152

chleb francuski Wypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i puszysty.  Sprawdzi się wprost idealnie jako dodatek do konfitury, czy też miodu. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 6 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka soli woda sposób wykonania(...)dwanaście, czternaście godzin  ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy mąkę pszenną, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy

Miód i pieprz
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 94

load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6695432c2b99163ba9e4193ec153297b').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: sama piekę chleb jak upiec chleb pszenny na zakwasie żytnim The post Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb appeared first

dom-agi.pl
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 146

Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny na zakwasie z melasą i otrębami 126

pokazania. Chleb jest prosty w wykonaniu, potrzebuje jednak trochę czasu na wyrośnięcie. Jeśli macie mocny zakwas to kwestia 3 - 5 godzin. Zaczynamy zatem wypiekanie, zapraszam. Prosty chleb z melasą, na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z pokrzywą na zakwasie pszennym 124

doliczymy zrywanie pokrzywy to się trochę wydłuży. Z pokrzywy zrywamy tylko młode wierzchnie listki bo reszta będzie niesmaczna. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie tutaj [ klik ] Polecam gorąco. Chleb pszenny z pokrzywą na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 155

Tylko czy Wy...? Trudno opisać magię wspólnego pieczenia chleba, tym większą jeśli niemal równocześnie ten sam chleb wyrasta i pachnie aż w 47 kuchniach i to na 3 kontynentach!  To było chlebowe pospolite ruszenie!  W kilku miastach zorganizowaliście "punkty przerzutu" zakwasu. Dobre Dusze słały zakwas pocztą. Co więksi szaleńcy nastawiali w pośpiechu zakwas, nie robiąc tego nigdy wcześniej(...)Przepis na wersję z naturalnym zakwasem znaleziony na tej stronie - klik , przepis z zaczynem drożdżowym pochodzi z tej strony - klik.   Etap I przygotowania chleba podaję w dwóch wersjach - na zakwasie naturalnym i zaczynie drożdżowym, kolejne etapy są wspólne dla obu rodzajów zaczynu. Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga - wersja na zakwasie naturalnym Biga: 28 g aktywnego zakwasu

KUCHARNIA
Świąteczny chleb z gara z morelami, figami i rozmarynem. 88

Chleb na świąteczny stół, obiecałam Wam przepis na domowy chleb, ale taki bardzo świąteczny. Postanowiłam przygotować chleb na drożdżach, żeby każdy mógł bez problemu go 

SMYKWKUCHNI
Chleb czeski 113

Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem.  Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej  110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie wymieszać

Przepisy na domowy ser i chleb
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 169

ciasto. P.S.Właśnie zorientowałem się, że robiąc chleb pomyliłem łyżkę z łyżeczką - dałem mniej kakao, niż powinienem był dać. I dlatego na zdjeciach chleb jest ciut blady :D Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Tang Zhong: 125 g mleka pełnego 25 g mąki orkiszowej Zgodnie z recepturą przygotuj Tang Zhong, przykryj go folią(...)kakao (ok. 1.5 łyżki) 70 g cukru ¼ łyżeczki soli 1 jajko 10 g mleka pełnego 30 g miękiego masła 100 g gorzkiej czekolady, o jak największej zawartości kakao Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kako i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą

Grahamka, weka i kajzerka
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 228

delikatną miodową nutą. A spory dodatek nasion nadaj e mi ę kiszowi fajną teksturę. Po prostu pyszny chleb :) Zaczyn: 60 g zawasu żytniego razowego 6 g soli 310 g mąki żytniej 1200 310 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu wlej wodę z rozpuszczoną solą, i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę żytnią. Całość dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z cebulą i piwem 126

wypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny    smak i  zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały.   Zaczyn  100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 g wody(...)smażenia cebuli 1 łyżeczka soli Przygotowanie zaczynu Dzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas z lodówki i odstawić na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej.  W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc (8 – 12 godzin). Przygotowanie ciasta właściwego W dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenno -gryczany, na zakwasie 183

Powstał taki trochę dziwny chleb bo z różnych rodzajów mąki pszennej, z dodatkiem mąki gryczanej i otrąb z gryki. Prawdę mówiąc to otworzyłam szafkę, w której

Smaczna Pyza
6. Chleb pszenny na zakwasie pszennym 133

zakwasie.              Ten na zdjęciu rzeczywiście był w moim życiu szóstym z kolei chlebem, własnoręcznie przeze mnie upieczonym. Pierwszym za to na zakwasie pszennym(...)który wyhodowałam dokładnie tak, jak zakwas żytni, tyle że z mąki pszennej typu 2000 (czyli z pełnego przemiału), dodając na początku do wody i mąki, łyżeczkę pracującego zakwasu żytniego. Od tego chleba zaczęło się pieczenie chleba właściwie już rutynowe. Wyrabiając ciasto, dotykając je i zagniatając czułam już, kiedy powinnam dodać mąki lub dolać wody. Myślę, że zauważyłam u siebie wprawę

Kuchnia Prezydentowej
Zakwas na żurek 236

razowej typ 2000 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1800 1 litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do dużego słoika, wlewamy letnią wodę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy . Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony(...)mniejsze kawałki chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce. Zakwas przecedzamy przez gęste sitko, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Chleb mieszany owsiany 153

Inspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach).  Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie(...)wody - wymieszałam. Ciasto jest lepiące, niezbyt luźne. Przykryłam miskę folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. Po  tym czasie dodałam 3 płaskie łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki gęstego zakwasu żytniego razowego i łyżeczkę drobnej soli. Całość wymieszałam i wyrobiłam tylko do połączenia składników. Przykryłam folią i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobiłam i odstawiłam

apetytnapieczenie