chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:122/261)

PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 63

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :) Składniki: * 500 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 164

żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta

Naturalna Kuchnia
Domowy zakwas na żurek 116

Żurek (czy przez niektórych nazywany barszcz biały) jest tradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić

Tradycyjna Kuchnia
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 142

dziś podsuwam pomysł na zielonkawy chleb z mielonym zielonym jęczmieniem. Oprócz koloru jęczmień nadaje też temu wypiekowi charakterystyczny zapach, który zanika po dwóch dniach. Jeśli dysponujecie większą ilością jęczmienia, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym - zachowa wtedy swoje właściwości, które traci po obróbce termicznej. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj(...)sezam) Rano Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z semoliny z Altamury 146

powinien za trzecim razem. Obejrzeliśmy sporo filmików na Youtub. I jest. Nasz własny bochenek. Jeśli będziecie w Apulli koniecznie spróbujcie kupić chleb z Altamury. semolina - 500 g woda - 300 g drożdże suszone 7g lub zakwas 35 gram cukier - 5 g sól - 15 g Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, rozpuszczone drożdże (lub zakwas), wodę i sól. Zagnieć ciasto. Pozostaw(...)ponownego wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto należy przykryć. Po wyrośnięciu nastaw piekarnik na 240 stopni. Piec 30 minut. Otrzymujemy bochenek pięknego chleba o niesamowitym smaku. Mój chleb zrobiony jest na zakwasie pszennym (levito madre) z Włoch. Ale z powodzeniem uda się na drożdżach

AZgotuj!
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 225

Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się sprawdzi mąka żytnia razowa. Chleb jest stosunkowo prosty do wykonania, choć jego zrobienie trwa. Mimo tego, że jest wyłącznie na drożdżach z zakwasu, bardzo ładnie wyrasta, zarówno podczas fermentacji, jak i wypiekania. Dlatego też myślę, iż warto go przed włożeniem do piekarnika naciąć(...)pewno. I będą to nacięcia poprzeczne, albo w postaci dwóch iksów. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#27) .   Zaczyn: 83 g zakwasu żytniego razowego 165 g mąki żytniej starogardzkiej 225 g wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej dolej wodę, rozmieszaj, a następnie dodaj mąkę żytnią i całość dokładnie wymieszaj. Przykryj folią

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 189

się okazuje, nawet zdeklarowani mięsożercy nie mogą oprzeć się poezji smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas(...)chlebowej 230 g wody o temp. pokojowej 150 g sera koziego pleśniowego 8 g zmielonego słodu jęczmiennego 8 g soli 5 g nasion kminku 12 g świeżych drożdży Przygotowanie chleba: Rozpuść w wodzie drożdże, następnie zalej tą wodą zaczyn i namoczoną mąkę owsianą, całość wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę pszenną, zmielony słód, kminek i sól. Wymieszaj składniki do ich całkowitego połączenia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny, na zakwasie i bez formy 186

Ja wiem, że w sieci wiele zdjęć i przepisów na piękne, smakowite chleby, ale z tego swojego jestem dumna. Pierwszy raz upiekłam bochenek bez używania żadnej

Smaczna Pyza
Chleb na dzikich drożdżach wyhodowanych w domu 87

sytuacji gdy w sklepach drożdży wszelakich brak a za zakwas boicie się zabrać, mam jeszcze inny, prosty sposób na ich wyhodowanie. Można na wodzie z dzikimi drożdżami zrobić zakwas zarówno na chleb jak i ciasta a można także samej wody zakwasowej z dzikimi drożdżami użyć do wyrobu chleba i jest to bardzo, bardzo proste. Zaczynamy od zalania ulubionych owoców

Moje Małe Czarowanie
Chleb z garnka na zakwasie - garniak 173

Dzisiaj chleb z garnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą

Smaczna Pyza
Chleb owsiany, przypadkowy 191

smakował mój własny wypiek. p.s.Piekarnik rozgrzałem do 250 °C. Dzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia nie spadła za bardzo, i otrzymałem rewelacyjnie chrupiącą skórkę. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 2 foremki a 22 cm) : 250 g mąki owsianej 400 mąki pszennej(...)godziny, w zależnosci od temperatury. Ciasto powinno wyrosnąć jakieś 3 cm ponad górną krawędź foremek, powinno podwoić swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 °C. W tym czasie oprósz chleb mąka owsianą. Jeśli chcesz, możesz delikatnie naciąć chleb, ale zrób to tuż przed włożeniem go do piekarnika. Wstaw chleb do piekarnika zmniejszając temperaturę do 220 °C, i piecz

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb gryczany z amarantusem 147

jeden z moich ulubionych. Tym razem pokusiałam się o wypróbowanie przepisu Beaty Pawlikowskiej na chleb gryczany z amarantusem - jednak całą procedurę pieczenia i przygotowywania zakwasu opierałam na wskazówkach Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Proporcje składników zmieniałam wg uznania, dostosowując je do wielkości formy, w któej piekłam chleb. Przepełniony ziarnami, ciężki, lekko wilgotny - taki jest chleb gryczany z amarantusem(...)mąki z amarantusa 450 ml wody łyżka soli morskiej 3 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ordzynek 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki pestek dyni Chleb gryczany z amarantusem - jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu (60 g) wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć do dużej szklanej miski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody

Moje Qulinaria
Borodiński - rosyjski chleb żytni z zaparką 231

wersji nie jadłem, ale cóż stoi na przeszkodzie aby spróbować go odtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały dzień, nie licząc wcześniejszego odświeżania zakwasu. Co prawda samej pracy nie ma przy nim wiele, po prostu mieszamy składniki, ale wymaga on uważnej kontroli czasu trwania poszczególnych(...)przepisu: Film z rusbrot   - warto zobaczyć przed pieczeniem tego chleba http://brotgost.blogspot.com/2014/10/blog-post.html Przepis  z  400 g mąki, wychodzi mały chleb ok 650 g, robiłem w foremce 20x11 cm Wieczorem odświeżyć zakwas żytni, zrobić 28 g (11 zakwas, 7 woda, 10 mąka żytnia razowa) na 70% 28oC Potem od rana do późnego wieczora ok. 14 godzin

Przepisy na domowy ser i chleb
BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE 145

BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE.  BARDZO CHRUPIĄCE! U mnie znowu pieczywo ;-) Tym razem pyszne, chrupiące bagietki na zakwasie. Mocno się wkręciłam w pieczenie chleba i pieczywa w domu. Lubię tą czynność i uwielbiam ten zapach chleba w domu. Zresztą chyba nie ma nic lepszego jak kromka pieczywa z jakimś mazidłem, ja niestety nie jadam masła, więc u mnie to zawsze

SMYKWKUCHNI
Pieczone placki z mascarpone na zakwasie 124

Nadmiar zakwasu skłania mnie zawsze do wymyślania dań z jego udziałem, oprócz oczywiście pieczenia chleba. Tym razem stwierdziłam że nie będę smażyła chlebków na patelni tylko je upiekłam w piekarniku. Powstały chlebki wilgotne w środku, idealne samodzielne czy razem z wędliną czy serem na kanapki. Polecam gorąco. Pieczone placki z mascarpone na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z dynią na zakwasie żytnim 122

kanapek, grzanek i do zajadania tylko z masłem. Pracy z nim niedużo ale trzeba dokarmić zakwas aby był sprawny. Polecam, pieczcie razem ze mną ten pyszny chleb. Chleb żytni z dynią na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie