cebula - 11518 przepisów (strona:463/768)

Kotlety z dorsza 142

zdecydować. I teraz żałuję, bo to naprawdę smaczny pomysł i urozmaicenie obiadu. Kotlety robi się bardzo szybko. Składniki: ok. 1 kg filetów z dorsza (u mnie mrożone) pęczek szczypiorku cebula 2 jajka sól, pieprz przyprawa do ryb sucha bułka (np. kajzerka) bułka tarta Wykonanie: Filety rozmrozić, wypłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Do ryby dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę(...)lekko podsmażoną cebulę, namoczoną, a następnie dobrze odciśniętą bułkę, jajka oraz przyprawy: sól, pieprz i łyżeczkę przyprawy do ryb.  Składniki dobrze wymieszać i z rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty

Pasja Smaku
Quiche ze szpinakiem i łososiem 152

ukochanego. Niestety nie był nią zbyt zainteresowany, za to ja z mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem(...)Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 131

jest grillowana. Z uwagi na brzydki weekend majowy u mnie w wersji z piekarnika.Chociaż z pewnością jeszcze wypróbuję grillowaną. Składniki: 5-6 plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.  Marynatę(...)przygotować z drobno pokrojonej cebuli i posiekanego czosnku, które należy połączyć z koncentratem pomidorowym, miodem, musztardą i winem.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać gotową marynatą mięso. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce.  Następnie mięso umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami

Pasja Smaku
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 156

cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Szparagi umyć(...)usunąć z nich zdrewniałe końcówki i ugotować na parze.  Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso.  Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić

Pasja Smaku
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem 331

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki   Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)masłem.   Dodać jajko, śmietanę i sól. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka. Farsz: Boczek, cebulę i pomidorki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać

Pasja Smaku
Sałatka z zielonych pomidorów 288

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 3 kg zielonych pomidorów, dojrzałych 4 czerwone papryki 3 średnie cebule 2 łyżki soli ziarna pieprzu ziele angielskie Zalewa: litr wody 15 dag cukru 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie: Cebulę obierać i pokroić w piórka. W misce wymieszać z solą

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #8 - Paprykowa jajecznica 116

jajecznica autorstwa mojego prywatnego kucharza śniadaniowego. Tym razem z przewagą papryki. Była tak pyszna, że aż się muszę nią pochwalić.  Składniki: 1 pomidor 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 6 jajek sól, pieprz bazylia chili Wykonanie: Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Jajka rozkłócić widelcem, dodać przyprawy

Pasja Smaku
Chili con carne 158

kuchnię meksykańską. Zainspirowana tygodniem meksykańskim w Lidlu postanowiłam zrobić chili con carne - ostre i sycące. Dla przełamania ostrości podane ryżem i odrobiną śmietany. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula puszka kukurydzy puszka Chilli Beans  1 łyżka przecieru pomidorowego 2 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: woreczek ugotowanego ryżu śmietana 18% Tortilla Chips Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę

Pasja Smaku
Pęczotto z leśnymi grzybami 128

najbliższej okazji, spróbuję chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć je w domu. Składniki: 500 g kaszy pęczak 1 l bulionu (warzywnego lub grzybowego) kilka sztuk grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki) cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki masła (+ 1 do smażenia) 20 dag sera dojrzewającego sól, pieprz Wykonanie: Kaszę przełożyć na sito i kilka razy przepłukać.  Cebulę obrać i pokroić

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #9 - Omlet z kiełbasą i pomidorami 289

Wyrywam chwile, ale najczęściej jest to w weekend. Oto zupełna sobotnia rozpusta... Mój pierwszy w życiu omlet. Składniki: 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych kilka plasterków wiejskiej kiełbasy 1 mała cebula pieprz, sól szczypiorek Wykonanie: Jajka rozkłócić widelcem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na patelni, a następnie dodać plasterki kiełbasy. Po ok 2-3 minutach wlać

Pasja Smaku
Curry z kurczakiem i kalafiorem 169

robiłam z pomidorami.  Deseczka ze zdjęć pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana . Składniki: pierś kurczaka pół główki kalafiora 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry  sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)nawet na całą noc do lodówki. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować go al dente na parze. Kurczaka podsmażyć w woku, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami.  Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #11 - Jajecznica z chorizo i oliwkami 180

słonawa. Połączenie chorizo i oliwek wyszło super. Zawsze to jakaś odmiana :) Składniki /dla 2 osób/: kiełbasa chorizo (niewielki kawałek, 10-15 cm) 6 jaj 1/4 papryki 1/2 pomidora mała cebula 6-8 oliwek gałązka tymianku do dekoracji przyprawy: pieprz czarny, sól morska, bazylia, chilli olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone składniki, po kolei: chorizo, paprykę, cebulę

Pasja Smaku
Śledzie w pomidorach 467

moja druga śledziowa propozycja na Wigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz  olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić

Pasja Smaku
Śledzie w śmietanie 465

klasyka. Pyszna i szybka w wykonaniu przystawka, w sam raz na świąteczny stół. Chociaż bez śledzi nie obędzie się żadna, zwłaszcza zakrapiana alkoholem impreza. Składniki: 1 jabłko 1 średnia cebula 10 filetów śledziowych matjasów 400 g śmietany sól, pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Jabłka i cebulę pokroić w kostkę, a śledzie w kawałki. Pokrojone składniki zalać

Pasja Smaku
Zupa curry z kurczakiem 185

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Szybka do zrobienia zupa - sycąca i aromatyczna. W sam raz na chłodne dni.  Składniki: pierś z kurczaka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 marchewka kostka rosołowa curry Wykonanie: Ryż wsypać do garnka, zalać trzema szklankami wody i ugotować. Dodać kostkę rosołową, curry, pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, startą na tarce marchewkę(...)posiekaną cebulę. Gotować do miękkości kurczaka.   insertCookd("c396df1963da1e9dee999a1a4f93d7b2

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania