cebula - 11518 przepisów (strona:462/768)

Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze 411

Sałatka idealna na wiosenna porę: lekka, ale jednocześnie sycąca. Składniki (dla 2 osób) : 2 duże kawałki z piersi kurczaka pół pomidora pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy  3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania(...)kroimy na plastry. 2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę. 3. Sos mieszamy z olejem i wodą.  4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem

Pasja Smaku
Sałatka z kuskusem 339

szczęście w końcu przekonałam się i ... jest super! Kolejne opakowanie już zakupione, nie pozwolę mu czekać już tak długo. Składniki: szklanka kuskusu szklanka wrzątku 8-10 pomidorków koktajlowych pół cebuli czerwona papryka 6 średnich ogórków konserwowych pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Mieszamy. 2. Pomidorki, paprykę, cebulę

Pasja Smaku
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 151

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Farsz:   300 g kaszy gryczanej   250 g białego sera   1 jajko   1 cebula   sól, pieprz Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Wykonanie: 1. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Przełożyć do miski. 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Odstawić do ostygnięcia. 3. Rozdrobnić widelcem biały ser i dodać do ostudzonej kaszy. 4. Do farszu wbić jajko, wymieszać. Doprawić

Pasja Smaku
Klopsiki w sosie koperkowym 138

theme-font:minor-bidi;} Idealne danie na obiad. Dawno już ich nie jadłam, więc miło było wrócić do smaku z dzieciństwa. Klopsiki Składniki 250 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, pieprz ziołowy wywar warzywny lub woda mąka do obtoczenia Wykonanie: 1. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć

Pasja Smaku
Dorsz na warzywach 139

łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem

Pasja Smaku
Roladki z bakłażana 93

minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 27 Składniki: 2 bakłażany sól, pieprz oliwa z oliwek 500 g mięsa mielonego 150 g mrożonego szpinaku opakowanie sera feta cebula 2 ząbki czosnku 800 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka ziół prowansalskich 80 g tartego żółtego sera Wykonanie: Bakłażany umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w plastry. Plastry posolić, odstawić(...)wystygnięcia. Na małej ilości tłuszczu podsmażyć mielone mięso. Dodać rozmrożony szpinak. Krótko podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Kiedy mięso nieco wystygnie, wymieszać z rozkruszonym serem feta.  Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać pomidory z puszki, gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.  Na plastry bakłażana nanieść porcję farszu mięsno-szpinakowego

Pasja Smaku
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym 136

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych mała czerwona papryka papryczka chili garść listków bazylii 2 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz opakowanie makaronu radiatori Wykonanie: Pierś z kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć przez chwilę, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki

Pasja Smaku
Pyzy z mięsem 147

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku. Szybko wyrobić gładką masę(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Przełożyć do miski. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać. Dodać jajko, doprawić do smaku.  Formować z ciasta wałek, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać. Kształtować nieduże kulki. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 minut od zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane 243

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1,5 kg ziemniaków cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypiorek sól tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę na drobnych oczkach. Z cebulą zrobić to samo. Dodać

Pasja Smaku
Kurki w śmietanie 177

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g kurek 200 g śmietany cebula sól, pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki

Pasja Smaku
Schab i sos z maślaków 155

pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie do pieczenia przez godzinę w temperaturze 175 st.C. Maślaki oczyścić, obrać(...)skórki, umyć, pokroić na plastry. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać ze schabem. a tak wyglądały obrane maślaki

Pasja Smaku
Papryka faszerowana mięsem mielonym 242

przyprawami. Klasycznie. Jesiennie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, słodka papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag żółtego sera cebula 5-6 papryk Wykonanie: Mięso mielone połączyć w misce z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać do mięsa. Doprawić do smaku i wymieszać razem z koncentratem

Pasja Smaku
Kokardki z tuńczykiem w warzywach 166

każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli.  źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula łyżka masła 1 czerwona papryka łyżka oleju 2 puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować.  Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dorzucić do warzyw w garnku. Wymieszać. Podawać posypane

Pasja Smaku
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 280

jednak następnym razem sama spróbuję go ugotować. Czuć trochę tę sztuczność, która jest zawsze w przypadku takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki:  500 g mięsa mielonego cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju puszka pomidorów opakowanie makaronu kolanka sól, pieprz 20 dag żółtego sera opakowanie Sosu beszamelowego do zapiekanek (Winiary) 200 ml wody 300 ml mleka Wykonanie(...)Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać puszkę pomidorów i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.  Ugotować makaron al dente. Zawartość opakowania rozprowadzić w wodzie i mleku. Postawić na ogniu i doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze przez 30 sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego

Pasja Smaku
Sałatka warstwowa 26050

każdemu powinno się spodobać. PS. Przepraszam za nieobecność, ale zawirowania życiowe z pracą i nie tylko sprawiły, że nie miałam możliwości dodawać postów. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 3-4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy mała kapusta pekińska papryka czerwona przyprawa gyros keczup majonez Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, podsmażyć na patelni. Odstawić do ostudzenia. W misce układać(...)warstwami: kurczaka, warstwę keczupu, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki pokrojone w kostkę, grubą warstwę majonezu, kukurydzę, cienko pokrojoną w paski kapustę pekińską i na wierzchu paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. insertCookd("02a3dfd7d9fb39921fb4b8f2cb21ffdf

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania