nią. PASTA Z FASOLKĄ ADZUKI Składniki: * 2-3 łyżki ugotowanej fasoli * 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej * ząbek czosnku * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * sól, lubczyk, cebula suszona, kminek mielony Wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszła super! PASTA Z JAJKIEM I BROKUŁEM Składniki: * 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej * ugotowane na twardo jajko(...)zblanszowane różyczki brokuła * łyżka jogurtu/majonezu/śmietany * duży ząbek czosnku * kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek Bardzo, bardzo dobra:) Do tych past nie potrzeba chleba (choć zamierzałam je zjeść na grzance), smakują solo wyśmienicie:) "Moda - to co dziś ładne, ale za kilka lat będzie brzydkie. Sztuka — to co dziś brzydkie, ale za kilka lat będzie ładne. " Coco Chanel
Zdrowa Kuchnia Sowyryżowego i kilka kropli do pierwszego posmarowania patelni * odrobina soli, 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, szczypta kurkumy, łyżeczka soku z cytryny Nadzienie pieczarkowe: * ok. 30 dkg pieczarek * 1/2 cebuli * łyżka oleju * ząbek czosnku * sól, lubczyk, 1/2 łyżeczki cytryny Na wierzch: * kilka pokrojonych suszonych pomidorów * pokrojony w drobną kostkę grecki ser solankowy(...)więc odstawiłam ciasto na ok. 1/2 godziny, a w tym czasie przygotowałam pieczarki. Obrane i pokrojone w kosteczkę wrzuciłam do rondelka, gdzie chwilę wcześniej na rozgrzanej łyżce oleju zeszkliłam cebulę (sł). Poddusiłam je pod przykryciem, po czym dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o), po chwili sok z cytryny (k), jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g). Wróciłam
Zdrowa Kuchnia Sowyilości ą pieczarek pozostałych po obiedzie. I ju ż wiedziałam jaką pastę skomponuję:) Składniki: * puszka czerwonej fasolki (jeszcze lepsza by była nie z puszki, tylko ugotowana) * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * kilka pieczarek uduszonych z cebulą * po 1/4 łyżeczki majeranku, kminku mielonego i lubczyku * kiszony ogórek (do przybrania) Wszystkie składniki zmiksowałam i serwowałam
Zdrowa Kuchnia Sowyświeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej. Składniki: 500 g mielonego wieprzowego mięsa 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku 1/2 drobno posiekanej cebuli 3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 3 -5 łyżek posiekanego koperku 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso mieszamy z 2 łyżkami(...)koperku, jajkiem, cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki. Formujemy maleńkie pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem. Wkładamy uformowane pulpeciki. Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt dużo. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 - 40 minut. Pod koniec gotowania
Sto kolorów kuchnipozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne. Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów * ziemniaki * pomidorki koktajlowe * cebula * papryka - nie za dużo * tymianek, najlepiej świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz Ziemniaki kroimy w cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy nią ziemniaczki. Pomidorki
kolorowotorcikowospiżarnię o kilka słoiczków grzybków. Pieczarki marynowane: 1 kg pieczarek Zalewa: 1 szkl. octu 2 szkl. wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca marchew, cebula Pieczarki oczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie. Ugotować zalewę. Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę. Obgotowane pieczarki układać luźno
kolorowotorcikowodziurce w trzonie ! I pora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty (najlepiej parmezan) ja nie miałam parmezan użyłam innego i też było pyszne ! Cebulę kroimy w piórka
kolorowotorcikowowłaśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa
kolorowotorcikowoczasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa z czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć
kolorowotorcikoworoku było naprawdę pysznie... Danie główne to - wieprzowina w bułce Wieprzowina w bułce - przepis Składniki: około 350 g mięsa z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 średnie cebule 1 marchew 1 /2 puszki pomidorów 1/2 butelki piwa Porter 2 kabanosy podwędzane 1 łyżeczka przypraw y Tandari Masala Royal Brand sól, rozmaryn, gałka m u szkatołowa, pieprz olej(...)mięso i podsma ż yć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, a ż płyn prawie całkowicie wyparuje. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić. Doda ć p omidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand. Dusić kilka m inut. Bułki
kolorowotorcikowoprzepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju(...)smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować i potłuc. Po łączyć mięso, z iemniaki, cebulkę, natkę, jaja i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rz adka - dodać więcej bułki tartej . Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i sma zyć na z łoto
kolorowotorcikowoDziś sałatka a'la gyros Składniki: 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej 1 puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1/2 cebuli 1 filet z kurczaka przyprawa do gyrosa, ja polecam Prymat - jest najlepsza majonez, ketchup olej do smażenia Wykonanie: Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia posypać przyprawą do gyrosa. Kapustę poszatkować. Cebulę
kolorowotorcikowoSkładniki : 1 kapusta młoda 1 cebula 2 młode marchewki koperek woda 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz olej rzepakowy np RAPSO kwaśna śmietana Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę. Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw. Cebulę zeszklić
kolorowotorcikowoSkładniki: kilka liści jarmużu 15-20 pieczonych pomidorków koktajlowych 1/4 cebuli 1 gotowane jajko 2 łyżki kukurydzy DIP: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy ( ja dałam musztardę chrzanową Ocetix ) sól, pieprz, przyprawa - zioła włoskie Jarmuż porwij na kawałki - ułóż na talerzu. Jajko pokrój na ćwiartki, połóż na środku liści jarmuży. Posyp kukurydzą, piórkami cebuli i pomidorkami. Składniki
kolorowotorcikowoSkładniki: 0,5 kg ziemniaków 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Po 5 minutach odcisnąć. Dodać mąkę, jajo, doprawić do smaku. Formę do babeczek/muffinek posmarować olejem, posypać tartą bułką, napełniać ziemniaczanym ciastem. Piec około 50-60 minut - do zrumienienia. Podawać z sosem koperkowym: pęczek koperku 1 szkl
kolorowotorcikowo