cebula - 11518 przepisów (strona:459/768)

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, szynką i ... 242

lodówki i skomponowane w jedno, jak się później okazało, wielce smakowite, danie:) Składniki na 2-3 porcje: * 200 g makaronu pełnoziarnistego penne * kawałek boczku surowego * kilka plasterków szynki * cebula spora * żółty ser wędzony - akurat taki był w lodówce Sos: * 100 g mascarpone * 50 g śmietany kwaśnej 18% * 3 ząbki czosnku * sól, przyprawy Wędlinę pokroiłam i przesmażyłam z cebulą. Makaron ugotowałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Śniadaniowy naleśniko-omlet z szynką 155

razem z szynką. Składniki na jeden naleśnik/omlet: * jajko * 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 * 2 łyżki mleka * ząbek czosnku wyciśnięty# * sól ziołowa * 2-3 plasterki szynki * 1/2 cebuli * papryka konserwowa * koperek # raczej pominąć, gdy po śniadaniu będziemy przebywać wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam(...)wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania, bo bez ciepłego śniadania źle się czuję w ciągu dnia, ciekawe...  ***** "Dobre nawyki są tak samo proste do stworzenia, jak te złe

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa zielona z serem 180

zdążyłam dokupić. Składniki na 2 porcje: * 1/2 brokuła * 1/2 cukinii * kawałek kapusty włoskiej * jarzyny do zrobienia wywaru: marchewka, pietruszka, seler, por * przyprawy: sól czosnkowa, lubczyk, kurkuma, oregano, bazylia * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * trochę oliwy * ser żółty lub lazur Najpierw zrobiłam wywar jarzynowy, żeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam(...)jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię  razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam i na końcu całość zmiksowałam. Wlałam porcję do miseczki, posypałam w pierwszym dniu startym żółtym serem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Marchwiane placki ziemniaczane z gorgonzolą 184

placki; poszperałam więc po necie w poszukiwaniu przepisu na placki wykonane wg zasad  Kuchni Pięciu Przemian i znalazłam na tym blogu . Składniki na 3 osoby: * 700 g ziemniaków * cebula * 3 spore ząbki czosnku * marchew * 2 jajka * 2 spore łyżki mąki pszennej typ 1850 * olej * łyżeczka soku z cytryny * przyprawy: kminek, pieprz czarny, imbir, gałka muszkatołowa, sól, Vegeta Natur, bazylia(...)obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (o) 3. Łyżeczkę z czubkiem soli i łyżeczkę Vegety Natur (sn) 4. Skropiłam całość łyżeczką

Zdrowa Kuchnia Sowy
Smalec/pasta z białej fasoli 161

smalcu ze słoninki - jest smalec z białej fasoli;) Przepis odrobinkę wzbogaciłam o przyprawy, aby było zgodnie z Pięcioma Przemianami:) Składniki: szklanka białej fasoli - wzięłam taką o średniej wielkości ziarna cebula ok. 8 - 10 łyżek oleju 1/2 jabłka przyprawy: kurkuma, majeranek, bazylia, kminek mielony, czosnek niedźwiedzi sól odrobina soku z cytryny Poprzedniego dnia wieczorem fasolę zalałam wodą i zostawiłam na całą(...)obiorę  i może dlatego była to najdłuższa i najbardziej mozolna czynność, ale się opłaciła;) Po obraniu fasoli na ok. 8 łyżek rozgrzanego oleju wrzuciłam drobno pokrojoną sporą cebulę i podsmażyłam do mocnego zeszklenia (sł). Dodałam szczyptę sporą czosnku niedźwiedziego (o) i dorzuciłam obraną  fasolę (sn). Chwilę pomieszałam, dolałam trochę wody spod fasoli, odrobinę soli do smaku

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa czosnkowa wg Kuchni Pięciu Przemian 269

swoją kolej. Zupę ugotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, a podstawą był przepis od Sylwiam7 . Składniki na ok. 3 porcje: 2 główki czosnku 3 ziemniaki kawałek białej części pora cebula 150 ml białego półwytrawnego wina ok. litr wody śmietana 18 % łyżka masła lub oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona cebulka, lubczyk Zrobiłam tak: 1. w garnku rozpuściłam łyżkę masła(...)wrzuciłam pokrojoną cebulę i pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż  ząbki czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone ziemniaki (sł) 2. szczypta czosnku niedźwiedziego i suszonej cebulki (o) 3. dolałam zimną wodę i posoliłam (sn) 4. wlałam wino (k) 5. dorzuciłam szczyptę lubczyku (g) Gotowałam ok. 30 min. Na koniec zmiksowałam, przelałam do miseczek, dodałam śmietanę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pasta z zielonego groszku bardzo wiosenna:) 169

stosunku do groszku z puszki, ale się karnie zastosowałam i wrzuciłam na kilka minut na wrzątek ze szczyptą kurkumy. W tym czasie zeszkliłam na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę. Przełożyłam odsączony groszek i cebulę (sł) do miski  i kolejno dodałam jeszcze: łyżkę oliwy (sł), estragon, pieprz, czosnek niedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 172

kiniowo-brokułowa z dodatkiem sera. Tym razem cukinię wzbogaca smak pomidora. Wyszła pysznie gęsto-sycąco-zawiesista zupa, genialna na obiad i kolację! Składniki na 2 porcje: 1/2 sporej cukinii cebula ząbek czosnku spory pomidor łyżka oleju ryżowego (akurat taki miałam) lubczyk, bazylia, tymianek, sól bulion Najpierw przygotowałam bulion, czyli: 1. na wrzątek szczypta lubczyku (g) 2. kawałek marchewki, pietruszka, kapusta(...)oliwy/masła (sł) 3. kawałek selera, pora (o) 4. sól morska (sn) 5. kilka kropli cytryny (k) Gotowałam do miękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam pokrojoną cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku (o). Po chwili dorzuciłam cukinię (sł), szczyptę bazylii (o) i soli (sn) i dusiłam  ok. 10 min. Dodałam pokrojone pomidor (k), chwilę znów poddusiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne pasty z kaszy jaglanej - pyszne 228

nią. PASTA Z FASOLKĄ ADZUKI Składniki: *  2-3 łyżki ugotowanej fasoli *  2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej *  ząbek czosnku *  łyżka jogurtu/majonezu/śmietany *  sól, lubczyk, cebula suszona, kminek mielony Wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszła super! PASTA Z JAJKIEM I BROKUŁEM Składniki: *  2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej *  ugotowane na twardo jajko(...)zblanszowane różyczki brokuła *  łyżka jogurtu/majonezu/śmietany *  duży ząbek czosnku *  kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek Bardzo, bardzo dobra:) Do tych past nie potrzeba chleba (choć zamierzałam je zjeść na grzance), smakują solo wyśmienicie:) "Moda - to co dziś ładne, ale za kilka lat będzie brzydkie.  Sztuka — to co dziś brzydkie, ale za kilka lat będzie ładne. " Coco Chanel

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki i naleśniki jaglano-gryczano-kukurydziane z pieczarkami i serem, czyli coś pysznego!:) 138

ryżowego i kilka kropli do pierwszego posmarowania patelni * odrobina soli, 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, szczypta kurkumy, łyżeczka soku z cytryny Nadzienie pieczarkowe: *  ok. 30 dkg pieczarek *  1/2 cebuli *  łyżka oleju *  ząbek czosnku *  sól, lubczyk, 1/2 łyżeczki cytryny Na wierzch: *  kilka pokrojonych suszonych pomidorów *  pokrojony w drobną kostkę grecki  ser solankowy(...)więc odstawiłam ciasto na ok. 1/2 godziny, a w tym czasie przygotowałam pieczarki. Obrane i pokrojone w kosteczkę wrzuciłam do rondelka, gdzie chwilę wcześniej na rozgrzanej łyżce oleju zeszkliłam cebulę (sł). Poddusiłam je pod przykryciem, po czym dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o), po chwili sok z cytryny (k), jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g). Wróciłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Niefotogeniczna, ale pyszna pasta z czerwonej fasoli z pieczarkami 234

ilości ą pieczarek pozostałych po obiedzie. I ju ż wiedziałam jaką pastę skomponuję:) Składniki: *  puszka czerwonej fasolki (jeszcze lepsza by była nie z puszki, tylko ugotowana) *  1/2 cebuli *  ząbek czosnku *  kilka pieczarek uduszonych z cebulą  *  po 1/4 łyżeczki majeranku, kminku mielonego i lubczyku *  kiszony ogórek (do przybrania) Wszystkie składniki zmiksowałam i serwowałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pulpeciki w sosie koperkowym 196

świeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej. Składniki: 500 g mielonego wieprzowego mięsa 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku 1/2 drobno posiekanej cebuli 3 - 4 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 3 -5 łyżek posiekanego koperku 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso mieszamy z 2 łyżkami(...)koperku, jajkiem, cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę bułki. Formujemy maleńkie pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem. Wkładamy uformowane pulpeciki. Woda ma je przykrywać, ale nie może jej być zbyt dużo. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 - 40 minut. Pod koniec gotowania

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 123

pozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne. Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów * ziemniaki * pomidorki koktajlowe * cebula * papryka - nie za dużo * tymianek, najlepiej świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz Ziemniaki kroimy w cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy nią ziemniaczki. Pomidorki

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 139

spiżarnię o kilka słoiczków grzybków. Pieczarki marynowane: 1 kg pieczarek Zalewa: 1 szkl. octu 2 szkl. wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca marchew, cebula Pieczarki oczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie. Ugotować zalewę. Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę. Obgotowane pieczarki układać luźno

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 168

dziurce w trzonie ! I pora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty  (najlepiej parmezan) ja nie miałam parmezan użyłam innego i też było pyszne ! Cebulę kroimy w piórka

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania