cebula - 11518 przepisów (strona:450/768)

Pasta z zielonego groszku bardzo wiosenna:) 229

stosunku do groszku z puszki, ale się karnie zastosowałam i wrzuciłam na kilka minut na wrzątek ze szczyptą kurkumy. W tym czasie zeszkliłam na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę. Przełożyłam odsączony groszek i cebulę (sł) do miski  i kolejno dodałam jeszcze: łyżkę oliwy (sł), estragon, pieprz, czosnek niedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem cukiniowy z dodatkiem pomidorów 232

kiniowo-brokułowa z dodatkiem sera. Tym razem cukinię wzbogaca smak pomidora. Wyszła pysznie gęsto-sycąco-zawiesista zupa, genialna na obiad i kolację! Składniki na 2 porcje: 1/2 sporej cukinii cebula ząbek czosnku spory pomidor łyżka oleju ryżowego (akurat taki miałam) lubczyk, bazylia, tymianek, sól bulion Najpierw przygotowałam bulion, czyli: 1. na wrzątek szczypta lubczyku (g) 2. kawałek marchewki, pietruszka, kapusta(...)oliwy/masła (sł) 3. kawałek selera, pora (o) 4. sól morska (sn) 5. kilka kropli cytryny (k) Gotowałam do miękkości. W międzyczasie na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam pokrojoną cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku (o). Po chwili dorzuciłam cukinię (sł), szczyptę bazylii (o) i soli (sn) i dusiłam  ok. 10 min. Dodałam pokrojone pomidor (k), chwilę znów poddusiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne pasty z kaszy jaglanej - pyszne 281

nią. PASTA Z FASOLKĄ ADZUKI Składniki: *  2-3 łyżki ugotowanej fasoli *  2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej *  ząbek czosnku *  łyżka jogurtu/majonezu/śmietany *  sól, lubczyk, cebula suszona, kminek mielony Wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszła super! PASTA Z JAJKIEM I BROKUŁEM Składniki: *  2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej *  ugotowane na twardo jajko(...)zblanszowane różyczki brokuła *  łyżka jogurtu/majonezu/śmietany *  duży ząbek czosnku *  kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek Bardzo, bardzo dobra:) Do tych past nie potrzeba chleba (choć zamierzałam je zjeść na grzance), smakują solo wyśmienicie:) "Moda - to co dziś ładne, ale za kilka lat będzie brzydkie.  Sztuka — to co dziś brzydkie, ale za kilka lat będzie ładne. " Coco Chanel

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki i naleśniki jaglano-gryczano-kukurydziane z pieczarkami i serem, czyli coś pysznego!:) 194

ryżowego i kilka kropli do pierwszego posmarowania patelni * odrobina soli, 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, szczypta kurkumy, łyżeczka soku z cytryny Nadzienie pieczarkowe: *  ok. 30 dkg pieczarek *  1/2 cebuli *  łyżka oleju *  ząbek czosnku *  sól, lubczyk, 1/2 łyżeczki cytryny Na wierzch: *  kilka pokrojonych suszonych pomidorów *  pokrojony w drobną kostkę grecki  ser solankowy(...)więc odstawiłam ciasto na ok. 1/2 godziny, a w tym czasie przygotowałam pieczarki. Obrane i pokrojone w kosteczkę wrzuciłam do rondelka, gdzie chwilę wcześniej na rozgrzanej łyżce oleju zeszkliłam cebulę (sł). Poddusiłam je pod przykryciem, po czym dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o), po chwili sok z cytryny (k), jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g). Wróciłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Niefotogeniczna, ale pyszna pasta z czerwonej fasoli z pieczarkami 294

ilości ą pieczarek pozostałych po obiedzie. I ju ż wiedziałam jaką pastę skomponuję:) Składniki: *  puszka czerwonej fasolki (jeszcze lepsza by była nie z puszki, tylko ugotowana) *  1/2 cebuli *  ząbek czosnku *  kilka pieczarek uduszonych z cebulą  *  po 1/4 łyżeczki majeranku, kminku mielonego i lubczyku *  kiszony ogórek (do przybrania) Wszystkie składniki zmiksowałam i serwowałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 182

pozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne. Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów * ziemniaki * pomidorki koktajlowe * cebula * papryka - nie za dużo * tymianek, najlepiej świeży * kilka ząbków czosnku * olej, oliwa * sól i pieprz Ziemniaki kroimy w cząstki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy nią ziemniaczki. Pomidorki

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 197

spiżarnię o kilka słoiczków grzybków. Pieczarki marynowane: 1 kg pieczarek Zalewa: 1 szkl. octu 2 szkl. wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca marchew, cebula Pieczarki oczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie. Ugotować zalewę. Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę. Obgotowane pieczarki układać luźno

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 225

dziurce w trzonie ! I pora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty  (najlepiej parmezan) ja nie miałam parmezan użyłam innego i też było pyszne ! Cebulę kroimy w piórka

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 250

właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 215

czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa z czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe, sól do smaku Wykonanie: Wodę zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. Marchew i selera zetrzeć

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 219

roku było naprawdę pysznie...     Danie główne to - wieprzowina w bułce Wieprzowina w bułce - przepis Składniki: około 350 g mięsa z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 średnie cebule 1 marchew 1 /2 puszki pomidorów 1/2 butelki piwa Porter 2 kabanosy podwędzane 1 łyżeczka przypraw y Tandari Masala Royal Brand  sól, rozmaryn, gałka m u szkatołowa, pieprz olej(...)mięso i podsma ż yć na złoto. Marchew pokroić w kostkę - dodać do mięsa. Zalać piwem i dusić, a ż płyn prawie całkowicie wyparuje.  Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kabanosy w kawałki - dodać do mięsa - dusić.  Doda ć p omidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand. Dusić kilka m inut. Bułki

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 256

przepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :)     Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju(...)smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.  Ziemniaki ugotować i potłuc. Po łączyć mięso, z iemniaki, cebulkę, natkę, jaja i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rz adka - dodać więcej bułki tartej . Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i sma zyć na z łoto

kolorowotorcikowo
GYROS sałatka 312

Dziś sałatka a'la gyros Składniki: 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej 1 puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1/2 cebuli 1 filet z kurczaka przyprawa do gyrosa, ja polecam Prymat - jest najlepsza majonez, ketchup olej do smażenia Wykonanie: Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia posypać przyprawą do gyrosa. Kapustę poszatkować. Cebulę

kolorowotorcikowo
zupa z młodej kapusty 171

Składniki : 1 kapusta młoda 1 cebula 2 młode marchewki koperek woda 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz olej rzepakowy np RAPSO kwaśna śmietana Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę. Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw. Cebulę zeszklić

kolorowotorcikowo
Sałatka z jarmużu i pieczonych pomidorków 160

Składniki: kilka liści jarmużu 15-20 pieczonych pomidorków koktajlowych 1/4 cebuli 1 gotowane jajko  2 łyżki kukurydzy DIP: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy ( ja dałam musztardę chrzanową Ocetix ) sól, pieprz, przyprawa - zioła włoskie Jarmuż porwij na kawałki - ułóż na talerzu. Jajko pokrój na ćwiartki, połóż na środku liści jarmuży. Posyp kukurydzą, piórkami cebuli i pomidorkami. Składniki

kolorowotorcikowo