Porządnie nim się można najeść, a właściwości kaszy gryczanej, która powoduje długie nasycenie nie zachęca do spożycia kolejnego posiłku. Składniki: pół torebki kaszy gryczanej mrożony szpinak (brykiet) jogurt grecki cebula gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni dusimy szpinak z odrobiną wody. Dodajemy drobno posiekaną cebulą i jakiś czas
Truskawkowa FiestaByły bardzo smaczne. :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżki maki pszennej 1/4 szklanki wody sól Farsz: 6 brykietów szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego cebula sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1 ząbek czosneku opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Powoli(...)Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Posypujemy mąką, aby dobrze się rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez
Truskawkowa Fiestałyżki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli szczypta pieprzu szczypta bazylii oregano Sos: 1 1/2 soku pomidorowego czosnek pieprz sól zioła prowansalskie Dodatki: cebula cukinia brokuł 1 duża pieczarka ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, pieprz, bazylię, oregano. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozcieńczone(...)według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje ulubione, więc nie koniecznie możecie nimi się sugerować. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i po ostudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce ścieramy ser (minimalna ilość). Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Truskawkowa Fiestasycące leczo. Ogólnie szybko się je robi, bo wszystko wykonuje się na raz, a takie rzeczy lubię. Składniki: 1 niewielka pierś z kurczaka 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 1 marchew 1 duży pomidor 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony Sposób przygotowania: Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek(...)kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między czasie myjemy warzywa, paprykę oczyszczamy z pestek, marchew, cebulę, cukinię obieramy, pomidora zaparzamy obieramy ze skórki - wszystko kroimy w drobną kostkę. Jeśli pierś się zarumieni dodajemy marchew i przykrywamy, aby się dusiła i zmiękła. Po kilku minutach wrzucamy wszystkie warzywa dolewamy odrobinę wody i ponownie dusimy
Truskawkowa Fiestaprzygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim odczuciu na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Składniki: - 2kg świeżych pomidorów (u mnie odmiana lima) - 1 duża cebula (lub 2 średnie) - 5 ząbków czosnku - 1 puszka mleka kokosowego - duża garść świeżej bazylii - 0,5l bulionu - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - ok.200g makaronu (u mnie nitki orkiszowe(...)garnuszka i odstawić będzie potrzebna do zupy. Pomidory obrać ze skóry (z moich odchodziła bardzo łatwo) odstawić na chwilę. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i chwilę podsmażyć. Do garnka dodać obrane pomidory, bulion, wodę od gotowania pomidorów, dorzucić makaron i pogotować ok.15-20 minut. Następnie zestawić
Smaczne Zdrowełyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Pozostałe składniki: połówka czerwonej papryki 8 plasterków oscypka 10 plasterków salami 100g startego żółtego sera (zwykłego lub mozzarelli) ogórek kiszony mała cebula 10 sztuk pieczarek przyprawa do pizzy olej do posmarowania formy Wykonanie: Ciasto: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej(...)rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Paprykę kroimy na mniejsze części. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju. Cebulę kroimy w piórka, salami na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem, rozciągamy tak aby miało 0,5cm grubości. Smarujemy sosem
Czerwona Porzeczkaprzy tym całkiem zdrowy obiad. Zapraszam Was zatem dziś na indyka, cukinię i kaszę kuskus :) Składniki: 60 dag piersi z indyka, 80 dag cukinii (3 średnie cukinie), 3 średnie cebule, 2 marchewki, 2 białe papryki lub 1 czerwona, 2 szklanki wody lub bulionu, sól, pieprz, kasza kuskus, 4 łyżki oliwy, Cebulę kroimy w pół plasterki i smażymy na oliwie
Delicious Titbitsstrony Magazyn Kuchenny , a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;) Składniki: 2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąki pół szklanki startego żółtego sera jajko cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy(...)miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkauwielbiam! Dodałam do nich cukinię i szynkę oraz oczywiście makaron. Musicie przygotować go sami w domu! Składniki: 4-5 gniazdek makaronu pappardelle kilka suszonych pomidorów 4 plastry szynki 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia kilka listków bazylii 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie(...)Odcedzić w durszlaku. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone w paski pomidory i szynkę. Po kilku minutach dodać makaron, doprawić do smaku i wymieszać. Posypać posiekaną bazylią i startym żółtym serem
Pasja Smakupolecam kruchą I przepyszną polędwicę w sosie paprykowym. Obiad rewelacyjny na gorące dni , bo robimy go w 30 minut. Polecam . Zaczynamy: Składniki: ok 700 gr polędwicy wieprzowej 2 cebule 300 gr pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki 200 ml kwaśnej smietany 400 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz Wykonanie: Polędwice kroimy(...)kostkę. Na rozgrzanym oleju I maśle smażymy na dyżym gazie około 3 min. Wyciągamy mięso na talerz. Do tłuszczu dajemy pokrojoną w kostkę cebulę. mażymy około 5 min. Dodajemy słodką paprykę, make- mieszamy na średnim gazie około 2 min. Dodajemy bullion kurczakowy- mieszamy- do zagotowania. Dodajemy pokrojone pieczarki I mięso. Dodajemy około 0,5 łyżeczki soli I 1/4 łyżeczki pieprzu
Smaki Edytypracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki oleju Wykonanie: Schab pokroić w paski(...)doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. W woku rozgrzać olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez
Pasja Smakubotwinką i ziemniakami z dodatkiem młodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa. składniki: 600 g botwiny (buraczki i łodyżki) 600 g ziemniaków 1,7 l bulionu 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora) 2 łyżki majeranku 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej sól Kamis pieprz Kamis Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami(...)Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Następnie zagęścić zupę, śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy
Monia miesza i gotujeburaków z mleczkiem kokosowym, podejrzewam, że jest świetny. KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże młode buraki (ok. 300- 400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie(...)obieram je i kroję w mniejsze kawałki (polecam robić to w gumowych rękawiczkach). Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino, a gdy w większości odparuje, wrzucam buraki i wlewam tyle bulionu, aby były delikatnie przykryte, mogą wystawać na powierzchnię. Doprowadzam do wrzenia, gotuję około 5 minut. Następnie całość miksuję blenderem, dodając pod koniec miksowania kozi serek
W kuchni Karmel-itkizwykła mizeria. Oczywiście jest przepyszna i bardzo ją lubię ale każdy potrzebuje zmian. Postanowiłam zrobić trochę taką orientalną, słodko-kwaśną wersję ogórka. Składniki: 3 ogórki gruntowe 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki jalapeno sól pieprz łyżka miodu sok z połowy limonki 1 łyżka sosu teryiaki łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek oregano Ogórki kroimy w cienkie paski a cebulę
Mango PapajaSkładniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem
Mango Papaja