gdybym zjadała ją zaraz po zrobieniu, użyłabym małych pomidorków koktajlowych. TABBOULEH /kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów 1/2 pęczka mięty 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól pieprz młotkowy z kolendrą (można zastąpić kolorowym pieprzem) Kaszkę kuskus zalewam wrzątkiem(...)znajdowała się około 0,5 cm pod powierzchnią. Zostawiam, aby wchłonęła płyn, a następnie całkowicie wystygła. Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę obieram, zaparzam wrzątkiem, po czym siekam dość drobno. Liście mięty i natkę pietruszki również siekam. Pomidory suszone odsączam na papierowym ręczniczku z oleju, kroję w paski. Wszystko mieszam z wystudzoną kaszką kuskus, dodaję
W kuchni Karmel-itkimiesa mielonego ( wolowego badz wieprzowego) 0,5 cebuli 2 jajka bulka tarta sol papryka sypka Mieso wrzucamy do miski i doprawiamy sola i papryka Mieszamy mieso Drobniutko siekamy cebule dodajemy do miesa Wbijamy jajak poczym razem wszystko ugniatamy Dodajemy bulki tartej tyle aby masa zrobila sie spojna Odstawiamy na godzinke
Klaudynkowa kuchniaLubicie leczo? Duszoną paprykę, z dużą ilością pomidorów, cebulą i wędzonką ? Ja uwielbiam ! To danie nieco podobne do bigosu bo każda gospodyni ma na nie swój własny, i oczywiście najlepszy, przepis. Ja też mam swój i też uważam, że najlepszy :D Do leczo nie trzeba skomplikowanych składników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania(...)smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej papryki, tzw. igołomskiej, która nadaje się do tego doskonale. Nieodzownym składnikiem jest jakaś wędzonka - może to być boczek albo wędzona słonina
Smaczna Pyzawłaśnie jest - rewelacyjna. CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI /własny;/ na 2-3 porcje 1/2 szklanki czarnej soczewicy 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami 1 biała cebula pieprz młotkowy z kolendrą ew. sól do smaku Soczewicę gotuję do miękkości w podwójnej ilości wody. Odcedzam na sicie. Pomidory suszone kroję w paski, cebulę obieram i drobno siekam, szklę
W kuchni Karmel-itkikurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy(...)osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
OstryKęsgrubości ścianek. Kaszę wsypuję do garnka, zalewam wrzącym bulionem tak, aby przykrywał kaszkę około 0,5 cm ponad jej powierzchnię. Zostawiam, by wpiła płyn. Czosnek obieram, rozgniatam. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę czosnek, cebulę, wrzucam paprykę i smażę około 6 minut. Zestawiam z palnika
W kuchni Karmel-itkioliwny natychmiast znika. BRĄZOWY RYŻ Z OLIWKAMI. /przepis własny; inspiracja - pobyt w hotelu Windsor;/ na 2 porcje 2 woreczki brązowego ryżu szklanka pokrojonych w plasterki oliwek zielonych 1 biała cebula 2 ząbki czosnku bulion warzywny pieprz kolorowy kilka łyżek oleju ryżowego Ryż brązowy gotuję w bulionie aż do miękkości (uwaga: zajmie to znacznie więcej czasu, niż w przypadku zwykłego ryżu(...)Następnie odcedzam, rozcinam woreczki. Na patelni rozgrzewam olej, szklę obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Wrzucam oliwki, chwilę przesmażam, po czym dodaję ryż. Wszystko dokładnie smażę, a pod koniec doprawiam pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka 4 piersi z kurczaka 2 marchewki- pokrojone w pół talarki 2 papryki- pokrojone w większą kostkę 300 gr grzybów chińskich marynowanych* 100 gr pędów bambusa(...)zagotować doprawić do smaku solą I trzymać na gazie około 3 min. Gotowe :) Gotujemy noodle-makaron. Wykonanie kurczaka: W woku lub na dużej patelni smażymy na rozgrzanym ogniu cebulę- około 1 min. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 3 min. Dodajemy grzyby, marchew I paprykę- smażymy dalsze 3 min. Dodajemy bambus, nerkowce I sos słodko-kwaśny. Trzymamy na ogniu
Smaki Edytylodówce jest jeszcze zapas w postaci woreczków bobem na najbliższe dni, więc kto wie, może jeszcze coś bobowego wpadnie mi do głowy :) Składniki: 0,5 kg bobu, 1 średnia cebula, 20-30 listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki gęstego jogurtu, 1 łyżka oliwy, sól. Bób gotujemy ok. 12 minut, następnie przelewamy go zimną wodą (nie straci wtedy swojego(...)koloru) i obieramy. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy obrany bób i smażymy 7 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając (nie dolewamy więcej oliwy). Całość studzimy, a następnie wkładamy do malaksera wraz za majonezem, jogurtem i miksujemy na gładko. Dodajemy listki bazylii i ponownie miksujemy. Pastę można posolić
Delicious Titbitsbyć może prawdziwej nigdy nie jadłam ale na pewno pyszną. Składniki: NA WYWAR: 600g szpondra wołowego (zupę powinni się gotować na kościach ale te jest ciężko dostać) 2 cebule 1/2 główki czosnku 50g korzenia imbiru 2 gwiazdki anyżu 5cm kory cynamonowej 2 goździki 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru(...)godzinie wylewamy wodę, opłukujemy garnek. Wkładamy mięso z powrotem. Zalewamy 2l wody. Gotujemy na dużym ogniu przez 15 min, zdejmujemy szumowiny. Następnie dodajemy opalone nad palnik a następnie obrane cebule, czosnek, imbir. Podprażone na patelni i lekko rozgniecione w moździerzy przyprawy: korę cynamonową, goździki, anyż, pieprz. I na koniec: sos rybny, łyżeczkę soli, cukier. Przykrywamy, gotujemy 3 godziny. Przecedzamy wywar
Brzuszki Łakomczuszkimogłabym zmienić na obiad. Dzięki temu powstał przepyszny makaron z tuńczykiem, którego fanką nigdy nie byłam, a tutaj łopsi - udało się wyczarować coś pysznego. Składniki: puszka tuńczyka puszka groszku cebula parę suszonych pomidorów śmietana 18% żytni makaron spaghetti Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy cebulę, dokładamy tuńczyka z zalewą, dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone
Brzuszki Łakomczuszkiktóre jadłam z restauracjach, knajpkach czy będąc w gościach. Tak na prawdę nigdy wcześniej nie robiłam żurku. I oto co powstało. Składniki: 1/4 kg boczku (z kością) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 6-7 średnich ziemniaków 1 szklana butelka żurku 1 żurek Winiary jajka surowa biała kiełbasa śmietana 18% 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego(...)włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por), kiełbasę, kość wykrojoną z boczku, zioła (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe). Wszystko gotuję na średnim ogniu przez 30 min. W międzyczasie podsmażam pokrojony boczek i cebulę. Gdy całość się podsmaży dorzucamy do garnka, nalewamy łyżkę zupy na patelnię, wymywam dokładnie smak i z powrotem wlewam do garnka. Po 15-20 min gotowania obieramy i kroimy ziemniaki
Brzuszki Łakomczuszkicałej siły uderza w czosnek robiąc z niego miazgę. :) Składniki: 3 duże czerwone papryki 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego pół kostki fety (Favita) 1 torebka ugotowanego ryżu cebula 150 g śmietany 18% pół słoiczka oliwek (w oryginalnym przepisie były zielone, ja jednak pod ręką miałam czarne) 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano natka pietruszki oliwa z oliwek sól(...)pieprz Do miski wrzucam po kolei: mięso mielone, drobno pokrojone 3 ząbki czosnku (gdy je pokroję posypuję solą i rozcieram), drobno pokrojoną cebulę, pokruszony ser feta, ugotowany ryż, 1 łyżkę oregano, drobno pokrojoną natkę pietruszki (w zależności od upodobań, ja dodałam pół niedużego pęczka), sól i pieprz do smaku (uwaga! feta sprawia, że potrawa staje się słona). Mieszam wszystko
Brzuszki Łakomczuszkimożemy ukryć fałdki pod ciut za dużym swetrem). Kolejne danie z cyklu pach, pach 15 minut i gotowe. KREM CUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa(...)pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni francuskiej – masła nigdy za wiele, do garnka wrzucamy ¼ kostki masła. Gdy masełko się rozpuści dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek
Brzuszki Łakomczuszkizapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka(...)urośnie (podwoi swoją objętość). Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na lekko naoliwionej blaszce. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy wrzucamy paprykę mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy
Brzuszki Łakomczuszki