Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku kilogram pomidorów 1 marchewka 700-800 ml wody 1 kostka rosołowa drobiowa 2 łyżki tartej mozzarelli bazylia sól oliwa do smażenia Wykonanie: Oliwę rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić
kolorowotorcikowoSkładniki: 800 g ziemniaków 250 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula duża natka pietruszki - ilość wg uznania sól, pieprz, olej do smażenia na sos: 2 łyżki serka ricotta 3 łyżki majonezu, polecam Pomorski 2 ząbki czosnku sól, bazylia do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto. Cebulkę przełożyć do miseczki, olej
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 3-4 małe młode marchewki 2 młode małe pietruszki 2 małe plastry selera 1 cebula czerwona 10-12 pomidorków koktajlowych garść migdałów natka pietruszki i selera 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę(...)obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki. Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać cebulę, pokrojoną w piórka. Na koniec wrzucić nać selera i pietruszki, migdały i pomidorki. Zgasić ogień. Dolać oliwę, wsypać kaszę gryczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie ziołami. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra 3 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g twarogu 70 g sera żółtego, np gouda 7-8 oliwek tymianek świeży sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Ser żółty zetrzeć na najmniejszych oczkach, oliwki i tymianek bardzo drobno posiekać. Wszystko połączyć z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Makaron nadziewać(...)masą serowa- przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego. Pomidory cebulę i czosnek zmiksować w malakserze. Doprawić do smaku solą i pieprzm. Na dno naczynek do zapiekania wlać trochę sosu. Na sosie układać makaron. Polać odrobiną sosu, posypać żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem, żeby makaron się nie spiekł. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa ) 2 cebule 1/2 bakłażana 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1/3 szkl. czerwonego wina olej rzepakowy sól, pieprz woda Wykonanie: Mięso kroimy w większą kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo. Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu. Smażymy chwilę
kolorowotorcikowoSkładniki: 100g makaronu spaghetti Lubella 100 g kabanosów wieprzowych 1 średnia cebula 3 łyżki kukurydzy 1 jajo 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 150 g sera mozarella oliwa Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozkroić, tak by powstał duży płat(...)rozbić dość cienko. Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć. Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów. Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną
kolorowotorcikowoSkładniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki(...)Cebulę pokroić w krążki. 4. Czosnek pokroić w plasterki. 5. Majonez połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smakunajpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować(...)odstawić. 2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec ok. 30 min. w temperaturze
Pasja Smakupopołudnia. Najczęściej dodaje do niej to, co mam w lodówce i w szafce. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 pierś z kurczaka pół czerwonej papryki 1 pomidor 2 małe cebule lub 1 duża 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera kilka różyczek brokułów 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej(...)pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente. 2. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Paprykę, cebulę, pomidora i pieczarki pokroić i dusić na patelni do miękkości. 4. Brokuły ugotować na parze. 5. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. 6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, warzywa
Pasja Smakudobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Ryż(...)soczewicę i marchewki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie zostawiamy na kolejne 20 minut w wodzie i dopiero odcedzamy oraz studzimy. 4. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Przekładamy do wcześniej powstałej masy. 5. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy. 6. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na patelni
Pasja Smakuszybko zrobiłam w sobotę. Zdjęcia pozostawiają dużo do życzenia, ale mało brakowało a wcale bym ich nie zrobiła. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli cebula 2 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku chilli pieprz oregano kostka bulionowa 10 dag żółtego sera Naleśniki: 0,5 litra mleka 2 jajka 3 szklanki mąki sól słodka(...)sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron. 2. Mięso smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka. 3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa. 4. Wsypujemy
Pasja Smakuradość ta sama. Polecam! Składniki: [Przepis stąd . Oczywiście z moimi zmianami.] Ciasto: -200 g mąki -120 g masła -jajko -1 łyżeczka soli Nadzienie: -500 g zielonych szparagów -mała cebula -100 g śmietany 18% -2 jajka -1 łyżka mąki -2 pomidory -sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą(...)wstawić do lodówki na 30min. 2. Szparagi umyć, odciąć końcówki i przeciąć na pół. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. 3. Cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę. 4. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na cząstki. 5. Śmietanę wymieszać z jajkami, mąką, solą, ziołami i pieprzem. 6. Formę na tarte wysmarować margaryną. Ciasto wykleić w formie, ponakuwać widelcem
Pasja Smakupołączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów - 3 łyżki kwaśnej śmietany - sól - pieprz Wykonanie: 1. Wywar postawić na ogniu, cebulę obrać i grubo pokroić, wrzucić do wywaru razem
Pasja Smakunagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut. Składniki na sos pomidorowo-paprykowy: - 5 pomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę - 1 bardzo drobno pokrojona papryka - 1 drobno pokrojona cebula - 2 drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić(...)cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około 5-6 minut. 3. Dodać pomidory, zioła i szczyptę chilli. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. 4. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem
Pasja Smaku