cebula - 11518 przepisów (strona:465/768)

SAŁATKA GRECKA 611

skórą są duuużo lepsze i super chrupią. ;-) Składniki: - 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą) - 4 pomidory - 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy lub kroimy w kostkę ser feta. Układamy odsączone z zalewy oliwki, pokrojoną w ćwierć-krążki cebulę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorem oraz oregano. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy obficie różowym octem winnym (lub innym) oraz oliwą z oliwek i serwujemy. Można całość wymieszać razem w misce

Smaczne Zdrowe
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 141

przygotować tak jak ja na 2 dni, na drugi dzień jest równie smaczna jak na pierwszy. Składniki: - 2 całe brokuły (lub 2 paczki mrożonych) - 2 duże ziemniaki - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki(...)dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć (tak by się nie spalił). Całość zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone korzonki brokuła. Zagotować. Do tego dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok.15-20 minut

Smaczne Zdrowe
ZUPA - KREM Z ZIELONYCH WARZYW "ZIELONY MIX" 247

wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam ;-) Składniki na ok.6 porcji:  - 2 większe cebule - 2 duże ząbki czosnku - 3 małe cukinie (po ok.300-350g) - 2 garście szpinaku baby - 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć) - por, kawałek ok.10cm - pęczek natki pietruszki(...)pół na pół) Dodatkowo: - prażone płatki migdałów (na suchej patelni) - po 3-4 krewetki grillowane na porcję W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać pokrojoną w większą kostkę obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać bulionem (można także dodać trochę wody), wrzucić por pokrojony na mniejsze kawałki, dodać plastry cukinii i szpinak. Zagotować. Gotujemy

Smaczne Zdrowe
KLOPSIKI MIĘSNO-WARZYWNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 211

tylko końcówki. Ja gotuję szparagi tylko w osolonej wodzie, bez dodatku cukru i krótko- max 10 minut. Składniki: - 360g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka) - 1 mała czerwona cebula (obrana i drobno pokrojona w kostkę) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 małe jajko - kilka cienkich, surowych zielonych szparag - sól(...)pieprz do smaku Dodatkowo:  1-2 pęczki zielonych szparag  bezzapachowy olej kokosowy do smażenia (lub oliwa) Do miski wrzucić drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pokrojone surowe zielone szparagi. Dodać sól (2 szczypty) oraz świeżo mielony pieprz i wymieszać. Następnie dodajemy mielone mięso i jajko. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować

Smaczne Zdrowe
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 177

risotto (u mnie średnioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego  (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule - 5 ząbków czosnku - 1kg cienkich, zielonych szparag (2 pęczki) - sól i pieprz do smaku + dodatkowo: - ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania szparag) - nie trzeba - olej kokosowy bezzapachowy do podsmażenia ryżu(...)były całe zakryte - zagotować, doprawić solą i odstawić. Po ok.10 minutach wodę z mlekiem odlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu

Smaczne Zdrowe
Sałatka ryżowa po węgiersku 3100

blogu. Sama nie wiem dlaczego, ale stanowczo powinnam to zmienić. SMACZNEGO!!!  Mam nadzieję, że Wam również posmakuje tak jak mi ;) Składniki: Na sałatkę: 200 g ryżu paraboiled cebula 150g salami 100 g sera papryka czerwona kukurydza konserwowa 6 niewielkich ogórków kiszonych 300 ml bulionu olej do smażenia Sos: 100 g śmietany 18%  3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu(...)łyżki octu winnego z białego wina sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też nie za bardzo miękki, do sałatki dobry jest tak "al dente"), od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników kroimy w mniejsze kawałki ( kostka, paski

Czerwona Porzeczka
Najlepszy Gyros 3776

gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha .... Składniki  : piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt 1 cebula olej niskokaloryczny- spray przyprawy tzatzyki -przepis   znajdziesz tutaj surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj Przyprawa do mięsa: 2 łyżki suszonej cebulki 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki oregano(...)przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki     I surówkę a'la colesław .  Rozgrzewamy patelnie , spryskujemy olejem I dajemy cebulę pokrojoną w cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka I smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe. Gyrosa podajemy

Smaki Edyty
Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami - kategoria mięso 209

zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości,  150g kiszonej kapusty,  300g kurek, cebula,  pęczek szczypioru,  4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  sól, pieprz,  szczypta tymianku, szczypta estragonu,  1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina,  łyżka mąki pszennej,  natka pietruszki(...)posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą.  1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy

Z miłości do słodkości
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 217

farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju  Ciasto: Do mąki z solą dodaję około 0,3-0,5 szklanki gorącej wody i olej, mieszam. Wbijam następnie jajko(...)bądź mąki, w zależności, czy jest zbyt twarde czy klejące. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowję ciasto (grubość max. 3 mm)  i za pomocą szklanki wykrawam krążki.  Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Wrzucam szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko

W kuchni Karmel-itki
Czerwone kokardki :) 316

Każdy przecież dobrze wie, że przez żołądek do serca najkrótsza droga :)   Farfalle z sosem mięsno pomidorowym Składniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili  oregano bazylia pieprz świeżo mielony sól oliwa z oliwek sos sojowy dodatkowo parmezan 400g makaronu  kokardki Makaron gotujemy w dużej ilości wody - prawidłowo(...)makaron, aby się nie przyklejał i nie przywierał do garnka. Gotujemy tyle czasu, ile podane jest na opakowaniu (najlepiej "na ząb").  Wołowinę mielimy w maszynce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwki możemy pokroić na dwie lub trzy części. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już

Sajkofanka smaku
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 182

łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona - 3 cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki cukru  Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, musztardę(...)ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Wszystko miksujemy w blenderze na gęsty mus.  Cebulę obieramy, kroimy w piórka, po czym wrzucamy na patelnię z oliwą. Smażymy, aż cebulka zmięknie i lekko zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie zalewamy winem i dodajemy miód oraz ocet winny, po czym dusimy pod przykryciem, aż wino się zredukuje. Na koniec dorzucamy cukier i podsmażamy

Sajkofanka smaku
Polędwiczka w sosie kurkowym 277

oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga  Czary Gary .  Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około 0,5kg kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki(...)mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie ;) Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli chcemy zagęścić

Czerwona Porzeczka
Krem z pomidorów z serowymi uszkami 111

Składniki: pomidory w puszce 1 szt czosnek 1 ząbek cebula 1 mała oliwa z oliwek 1 łyżka sól pieprz cukier do smaku Ciasto na uszka mąka pszenna 75 g woda ciepła 70 ml masło 12 g sól szczypta ser żółty 100 g Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podduście posiekany czosnek i pokrojoną cebulę . Dodać pomidory z puszki doprowadzić do wrzenia

Ala piecze i gotuje
Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 170

tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz kolorowy do smaku mozzarella 1 kulka pomidor 1 szt Przygotowanie:   Piersi oczyścić, przekroić(...)tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone

Ala piecze i gotuje
Sałatka z wędzonej makreli 344

smacznie.Sałatka z makreli wędzonej to nasza ulubiona.Tym razem podałam na chrupkim pieczywie z kiełkami z rzodkiewki. Składniki: makrela wędzona 1 szt jajka 2 szt ogórki konserwowe 3 szt cebula mniejsza 1 szt majonez 3 łyżki musztarda sarepska 1 łyżeczka sól pieprz do smaku kiełki rzodkiewki Przygotowanie:   Makrelę obrać z ości , rozgnieść widelcem.Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki(...)pokroić w kostkę.Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do miseczki dodać majonez ,musztardę ,wymieszać i doprawić do smaku.Podajemy z ulubionym pieczywem .Na górze posypujemy kiełkami z rzodkiewki

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania