cebula - 11518 przepisów (strona:473/768)

Nietypowo. I kurczak. 352

się w jeden styl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem. Jest tu tyle, że głowa mała! Ale o dziwo, smakuje wspaniale. KURCZAK W NIETYPOWYM SOSIE. (autorski;) pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów(...)100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym,  oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby.  Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam

W kuchni Karmel-itki
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 216

coś za coś! Poza tym, sama chciałaś, Karmel-itko, co nie? FASZEROWANE KALAREPKI. (autorski;) 7 średnich kalarepek 500g mięsa mielonego 100g pieczaerk majeranek sól, pieprz,  oregano suszone średnia cebula jajko 3-4 łyżki bułki tartej Kalarepki ładnie obrać, ściąć główki i wydłubać środek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki do kawy. To, co zostało, starłam na tarce i dodałam(...)mięsa. Pieczarki również starłam, cebulę drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone. Napełniłam dołki kalarepek. Połowę przykryłam serem, połowę zostawiłam bez niczego. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Kalarepki umieściłam w naczyniu żaroodpornym, wlałam na dno trochę wody.*  Wstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie coś

W kuchni Karmel-itki
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 365

JARSKI PASZTET Z CUKINII. (autorski;) 2 średnie cukinie 3-4 jajka 4-5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 2 marchewki 1 por 2 pietruszki 1 duża cebula pęczek natki 2 ząbki czosnku vegeta pieprz ziołowy majeranek Cukinie rozkrawam, usuwam pestki i ścieram je wraz ze skórką na grubych oczkach. Marchew, pietruszkę obieram, także ścieram na grubych oczkach. Pora(...)kroję w półkrążki, cebulę w drobną kostkę, czosnek siekam. Podsmażam je na maśle, aż się zeszklą i dodaję do cukinii i marchwi. Natkę siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna przypominać masę na kotlety mielone. Długą keksówkę smaruję lekko tłuszczem, wysypuję bułką. Przekładam masę, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 215

rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy. Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję z jednej strony przyprawami, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i nacieram,następnie druga(...)strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu)  wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso

W kuchni Karmel-itki
Mgliście jesnienny KREM Z CUKINII. 211

zdecydowanie zdaje egzamin. Kremy są, w moim mniemaniu, wręcz banalne, przez co nie podpierałam się żadną recepturą. KREM Z CUKINII.  /autorski;/ 1 żółta cukinia 1 kostka rosołowa 1 cebula łyżka masła ząbek czosnku 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki lubczyku  pieprz, gałka muszkatołowa Cukinię obrałam, usunęłam miąższ z pestkami i pokroiłam w kawałki, aby szybciej się ugotowała. Cebulę

W kuchni Karmel-itki
Dyniowy szał. CZOSNKOWY KREM Z DYNI Z MAKARONEM. 182

magicznej, piątej kreski na miarce. Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule 4-5 ząbków czosnku bulion warzywny (tyle, aby do 3/4 zakrył dynię) 1/2 szklanki śmietanki 12% (nie ukwaszonej) gałka muszkatołowa, lubczyk, pieprz makaron (najlepiej jakiś drobny) Ugotowałam paczkę drobnego makaronu(...)mnie małe kolanka). Cebulę posiekałam, czosnek zmiażdżyłam i podsmażyłam wszystko na maśle. Kiedy już warzywa się zeszkliły, wrzuciłam dynię, wlałam bulion i gotowałam do miękkości. Dodałam też lubczyk. Następnie całość zmiksowałam dokładnie, dodałam śmietankę,  zagotowałam i doprawiłam.  Podałam z ugotowanym makaronem.  SMACZNEGO! Pozdrawiam zimowo-jesiennie Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Niedzielny obiad rodzinny. BIODRÓWKA PIECZONA. 285

miętosi mnie za policzki, jak wtedy, gdy miałam sześć lat.  Taaaak, niedzielny obiad z rodziną..   PIECZEŃ Z BIODRÓWKI /własny;/ ok. 1kg dorodnej biodrówki 4 duże cebule 4 ząbki czosnku sporo majeranku tymianek sól, pieprz, łyżka suszonych warzyw 3 liście laurowe  łyżka oliwy Mięso oczyściła. Czosnek obrałam, roztarłam w moździerzu wraz  z przyprawami, suszonymi warzywami(...)łyżką oliwy i natarłam mięso.  Ułożyłam na basze. Cebule obrałam, pokroiłam w plastry i posypałam mięso oraz blachę wokół.  Liście laurowe rozkruszyłam w palcach i posypałam mięso. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni i piekłam ok. 1h i 15 minut. Podałam z domowymi kluskami na parze i sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam niedzielnie. Miłej, ciepłej rodzinnej atmosfery! Karmel

W kuchni Karmel-itki
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 205

ruszyła, nie ma już odwrotu. (A może jest, lecz go nie chcę?) ****** DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu

W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 267

sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość wody (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody) oraz jarzynkę. Doprowadzamy(...)ognia i zostawiamy, aż całkowicie zgęstnieje i zmięknie. Dodajemy masło, mieszamy aż do roztopienia. Por kroimy w wąskie półtalarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 278

Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło.  PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki  sól, pieprz,  ostra papryka mielona spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera (u mnie topiony w plastrach) Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam(...)drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam ok 45 minut

W kuchni Karmel-itki
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 205

podany z lampką dobrego wina. BUŁGARSKI GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIA I PAPRYKĄ ORAZ DODATKIEM POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH /przepis autorski;/ - 500g jagnięciny - 500g obranej dyni - 4 duże czerwone papryki - 4 duże cebule - 2 ząbki czosnku - sól,pieprz - 3 łyżki powideł śliwkowych - majeranek Dynię kroimy w średnią kostkę, z papryki usuwamy pestki i kroimy w krótkie paski. Jagnięcinę kroimy w średnią kostkę, oprószamy(...)solą i pieprzem, po czym podsmażamy z obu stron na złoto. Cebulę kroimy w plastry, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 1015

zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni,  bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka pomidorów w zalewie (bez skóry) zioła, sól, pieprz duża cebula 1/2 kartonika śmietanki kulinarnej 12% łyżka mąki Na tym samym tłuszczu zeszkliłam drobno posiekaną cebulę. Wlałam pomidory z puszki, rozgniecione wcześniej widelcem i zagotowałam. Dodałam śmietanki kulinarnej z rozprowadza

W kuchni Karmel-itki
GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. 205

czego czerpać sił? GROSZEK ZIELONY Z CHORIZO. /przepis własny, inspirowany smażonym groszkiem z boczkiem;/ dla dwóch osób 2 kiełbasy chorizo miseczka (taka 300ml) zielonego groszku 2 duże cebule 1/2 szklanki wrzątku miseczka kaszy Kaszę zalewam wodą w stosunku 1:2 (miseczka kaszy do dwóch miseczek wody), zagotowuję, zmniejszam ogień chwilę gotuję. Wyłączam gaz i zostawiam w cieple (owijam w ręcznik(...)chowam pod koc/kołdrę), aby kasza doszła, co trwa około 30 minut. Kiełbasę kroję na plasterki, cebulę w półtalarki. Podsmażam ją, a kiedy staje  się przeźroczysta, dodaję kiełbasę. Smażę razem, dorzucając zielony groszek. Po chwili wlewam wrzątek, całość duszę 5 minut pod przykryciem, zdejmuję pokrywkę i odparowuję wodę (dzięki temu groszek będzie miękki). Kiedy płyn odparuje, smażę całość kilka

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 268

czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku 6 łyżek octu sok z cytryny olej rzepakowy Filety z matiasa moczę przez(...)pokroić, ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

W kuchni Karmel-itki
KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 185

udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji.   KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową ;/ na 2-4 osoby kilogram dojrzałych pomidorów 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz suszone zioła: bazylia, pietruszka 200 gram kremowego sera koziego  Pomidory sparzam, obieram ze skórki(...)kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Następnie wrzucam pokrojone pomidory i podsmażam około 5 minut, aż pomidory  puszczą sok. Dolewam bulion, dodaję odrobinę ziół i zagotowuję. Następnie całość miksuję blenderem na jednolity krem, dodając 2/3 koziego  sera do środka. Zabielam krem śmietanką. Doprawiam. Przed podaniem podgrzewam ponownie, a gdy już

W kuchni Karmel-itki