cebula - 11518 przepisów (strona:473/768)

Wspolne gotowanie :-) 135

razem ze mna. Na obiad zrobilysmy sobie bardzo proste i szybkie danie, ale najwazniejsze, ze zrobilysmy je razem. Spagetti z tunczykiem i pomidorkami cherry skladniki dla 3 osob: 1 cebula 2 zabki czosnku 250g pomidorkow koktajlowych 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego 200ml bulionu warzywnego puszka tunczyka w kawalkach tymianek sol, pieprz do smaku ewentualnie odrobina cukru do smaku makaron spagetti ewentualnie(...)parmezan wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion. Gotujemy przez okolo 5 minut i dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pol lub na cwiartki. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Dodajemy tymianek i odsaczonego tunczyka pokruszonego na kawalki. Gotowy makaron laczymy

Przysmaki Karolki
Krokiety w orzechowej panierce 196

dorosla czesc rodziny woli wersje wytrawna i to wlasnie z mysla o nas samych powstaly dziesiejsze krokiety. Krokiety z pieczarkami w orzechowej panierce skladniki przepis na ciasto farsz: 1 cebula 200g pieczarek sol, pieprz ostra papryka w proszku suszony rozmaryn 1 lyzka masla tarty ser Gouda - opcjonalnie panierka: 1 jajko posiekane orzechy wloskie wykonanie: Zaczynamy od usmazenia nalesnikow. Pieczarki oczyszczamy(...)osuszamy, kroimy w plastry. Wrzucamy je na patelnie z 1 lyzka masla i smazymy az plyn z pieczarek odparuje, a one lekko sie przyrumnienia. dokladamy wtedy drobno posiekana cebule i smazymy jeszcze przez okolo 5 minut az cebulka sie zeszkli. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy troche ostrosci za pomoca papryki w proszku. Na koniec dodajemy odrobine rozmarynu. Gotowym

Przysmaki Karolki
Makaron z dynia 119

Liczy sie jednak radosc dziecka i to jak bardzo chce pomagac. Penne z dynia i boczkiem skladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente. W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach(...)dynie. Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule w kostke. Na patelni wysmazamy boczek, dodajemy do niego posiekana cebulke i smazymy do chwili az sie zeszkli. Dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek i starta dynie. Smazymy przez 5 minut. Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane

Przysmaki Karolki
Krem z burakow 119

dobrze znamy, co lubimy, ale jednak w innej wersji. Zapraszam na barszcz, a wlasciwie krem z pieczonych burakow. Krem z pieczonych burakow skladniki: 800g malych burakow 1 cebula 2 zabki czosnku sok z polowy pomaranczy 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy 1 lyzka swiezego tymianku 1 litr bulionu warzywnego swezo zmielony czarny pieprz kilka lyzek posiekanego szczypiorku smietana(...)kazdy owijamy w aluminium. Wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na godzine. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy na kawalki. Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy po chwili pokrojone buraki, doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Podsmazamy przez 5 minut, a nastepnie dodajemy sok z pomaranczy, skorke i bulion. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut

Przysmaki Karolki
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 195

osob) 300g mielonego miesa 1 srednia cebulka 1 zoltko peczek koperku sol, pieprz ziolowy olej do smazenia sos pieczarkowy: 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek 200g pieczarek 1 cebula 1 zabek czosnku 250ml smietany swiezy koperek sol, pieprz szczypta chili wykonanie: Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy(...)mniej wiecej wielkosci pileczki golfowej. Klopsiki smazymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilosci oleju do smazenia. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek odparuje. Dolewamy

Przysmaki Karolki
Jesienna zupa ziemniaczana 378

taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka oleju  wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i rzucamy na patelnie na rozgrzany olej(...)Podsmażamy przez chwile do momentu uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, a po następnych 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy żupę majerankiem i gałką. Jeśli to jest konieczne doprawiamy sola do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 147

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól(...)czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet

Przysmaki Karolki
A do barszczu drożdżowe paszteciki 274

jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma z Kruszwicy Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz estragon 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno     Składniki dodatkowe: żółtko sezam lub mak Wykonanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki(...)lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy i siekamy. Pieczarki z cebulą obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Smażymy je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn, jaki puszczą pieczarki. Do pieczarek dodajemy posiekane grzyby i smażymy jeszcze

Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 153

indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu  1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy ze sznycelków(...)smarujemy porcją farszu, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do chwili aż się przyrumieni, podlewamy wodą i dusimy przez około 20 minut aż mięso będzie gotowe. Sos możemy zagęścić odrobiną maki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Przysmaki Karolki
Makaron z kurczakiem i cukinią 332

kurczakiem i cukinią składniki dla 3 osób  ulubiony makaron około 250 g 1 duża pierś kurczaka 1 średnia cukinia 150 g sera chedar 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej oliwa do smażenia masło do formy wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie na 2 łyżkach oliwy podsmażamy(...)cebule posiekaną w kostkę i posiekany czosnek. Po chwili dodajemy na patelnie kurczaka pokrojonego w kostkę oraz cukinie pokrojoną w pól plastry. Smażymy około 5 minut tak by cały kurczak był usmażony. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z kurczakiem i cukinią z patelni, dodajemy śmietanę i potarty ser. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego

Przysmaki Karolki
Smak dzieciństwa 132

była to pasta kupowana przez rodziców w Centrali Rybnej. Dziś odtwarzam jej smak. Mam nadzieje, ze i Wam posmakuje. Pasta z wędzonej makreli składniki 1 wędzona makrela 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skóry (krojone) sól, pieprz do smaku natka pietruszki Z makreli ściągamy skórę, a następnie oddzielamy całe mięso od ości. Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę

Przysmaki Karolki
Zupa kalafiorowo-selerowa i pistacje 144

kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki:  500 g kalafiora 1 seler ! cebula klika gałązek szałwii 100 ml śmietany sól, pieprz  oliwa do smażenia wykonanie: Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy przez około 2 minuty pokrojoną w kostkę cebule i seler oraz kalafiora podzielonego

Przysmaki Karolki
Zupa na poniedziałek 134

szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów i zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan do posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez(...)minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do misek. Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy

Przysmaki Karolki
Lasagne: 273

Dzisiaj obiad przygotowywal moj maz- a specjalnoscia jest lasagne a la moj maz Farsz: ok 600-800 gr miesa mielonego 2-3 marchewki pokrojone w kostki 1 cebula 200 gr pieczarek 1 cukinia koncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow 3 trojkaciki sera topionego 3 zabki czosnku 1 lyzeczka musztardy dijon sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku, Sos "beszamelowy(...)Mieso mielone wrzucic do garnka z podgrzana niewielka iloscia oleju, dodajac wycisniety czosnek, pieprz i sol do smaku. Po ok 5  min dodac dodac pokrojona w cwierctalarki cebule i marchew. Dolac niewielka ilosc wody, dusic ok 5-10 min. Na koniec dodac ser topiony,pieczarki, cukinie i koncentrat- doprawic ziarenkami smaku,musztarda i bazylia.Dusic

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania