cebula - 11518 przepisów (strona:480/768)

Buraczki na zimno z jabłkiem 185

buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki:   4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku     Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić(...)zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do przestudzenia.  Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pododnie jak jabłko (umyte, ze skórką). Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać sok z cytryny, cukier, sól,  Doprawić do smaku pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 234

ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie(...)ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą i pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 195

około 15 porcji) na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 20 dag leśnych grzybów lub pieczarek 1 większa cebula 2 łyżki masła sól pieprz na naleśniki: 0,5 l  mleka  0,5 l wody niegazowanej 2 jajka ok. 400 g  mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku(...)zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza). Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na pateln i. Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ogórkowa z curry i jogurtem 180

oraz niskie koszty uzyskania tego pysznego, ogórkowego smaku:) Ogórkowa z curry i jogurtem Składniki (ok. 5 porcji) 6 średnich ziemniaków 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 cebuli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru papryka mielona słodka pieprz canney mały jogurt naturalny ok. 2 litrów wody Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić(...)kostkę, zalać wodą. Dodać ćwiartki obranej cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut, dodać ogórki - starte na grubych oczkach tarki wraz ze skórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Maślaki w marynacie 176

nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z  chili     Maślaki w marynacie Składniki: 1,5 kg małych maślaków 1 duża cebula 4-5 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody 1 szklanka 10% octu spirytusowego 2 łyżki soli (jedna do gotowania grzybów, druga do marynaty) Grzyby należy oczyścić, dokładnie(...)umyć  i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach. Cebulę pokroić w piórka, dodać wodę, ocet, sól, liście laurowe i ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów 169

zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć ości i skórę. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy, drobno pokroić.Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wszystko połączyć dodając zalewę z suszonych pomidorów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledź z gruszką, cytryną i cebulką 254

jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:) Śledź z gruszką, cytryną i cebulką   Składniki: 250g śledzi 1 cytryna 1 cebula 1 twarda gruszka oliwa 4 ziela angielskie 1 liść laurowy oliwa pieprz Cebulę poszatkować w prążki, umytą gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić razem ze skórą w cienkie plastry

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z tortellinii i suszonych pomidorów 2229

potrzebuję przygotować ich kilka;) Poniższa jest efektem ostatnich eksperymentów: Sałatka z tortellinii i suszonych pomidorów Składniki: 250 g tortellinii 1 średni słoik suszonych pomidorów w zalewie 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka suszonej bazylii Do ugotowanego tortellinii dodać pokrojone na połówki suszone pomidory i cebulę posiekaną w kostkę. Zalać zalewą z pomidorów, posypać bazylią, delikatnie wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 203

mięsa mielonego  (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie) sól, pieprz, ewentualnie curry Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew brać, zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z chrzanem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami 180

łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki  ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy  Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do  rondelka z grubym dnem,  smażyć na małym(...)uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo, unikając przypalenia  a w efekcie gorzkiego posmaku).  Jeżeli stosujemy wersję uproszczoną, gotowy smalec roztapiamy w rondlu  na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę,  obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drugie życie pieczonego kurczaka - pasta do chleba 213

się w aromatyczną, puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych upodobań

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku 161

wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej  2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej Fasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż(...)całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z  przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli,  doprawić solą, pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Żeberka w kapuście pekińskiej 247

piekarniku, w towarzystwie kapusty i pomidorowego soku, mają szansę stać się ulubionym, dietetycznym obiadem:) Żeberka w kapuście pekińskiej Składniki: ok.1,5 kg żeberek cielęcych 1 kapusta pekińska 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy 1 szklanka soku pomidorowego majeranek sól, pieprz, ostra papryka Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować na mniejsze kawałki, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posolić, posypać papryką i pieprzem oraz obficie(...)odstawić do lodówki na min.2 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zrumienić z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć posiekaną cebulą i poszatkowaną kapustą. Zalać sokiem pomidorowym, dołożyć liść laurowy, przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 200-210 stopni piekarnika na około 70-80 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 169

polecana dbającym o linię.  Ja zapraszam dziś na sycące, rozgrzewające, pachnące curry i imbirem danie obiadowe. Składniki: 500 g mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego) 200 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka kawałek świeżego imbiru 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  papryka ostra, papryka słodka, curry,  2 łyżki oleju(...)kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodać posiekaną w kostkę cebulę, a następnie przygotowane  pieczarki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut. W garnku zagotować wodę dodając do niej liście laurowe i ziele angielskie. Do wrzątku przełożyć zawartość patelni, zmniejszyć ogień

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała