cebula - 11518 przepisów (strona:487/768)

Cukinia w zalewie 105

kilku słoikach i tak wszystkim posmakowało, że w tym roku produkcja będzie zdecydowanie większa :) Składniki: - cukinie (ja w zeszłym roku próbowałam też z patisonami i efekt ten sam) - cebula - marchewki - liście laurowe - ziele angielskie - gorczyca Na zalewę: - 1 szklanka octu - 2,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Cukinię kroimy w platry (razem z łupą). Na dnie(...)słoika układamy plasterek cebuli, dwa plasterki marchwi, liść laurowy, ziele angielskie i gorczyce. Następnie przygotowujemy zalewę i gorącą zalewamy. Pasteryzujemy 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Leczo z cukini 122

teraz już spokojnie możemy ją kupić po 5 zł za kilogram ale jak zaczynałam zbiory cukini była po 18 zł) - 1/2 koncentratu pomidorowego - 5 pomidorów - 8 średnich cukini - 4 cebule Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cukinię (też pokrojoną w kosteczkę). Chwilę smażymy na małym ogniu a następnie

Zainspirowana w kuchni
Faszerowane papryki 184

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki: - 4 papryki - 150 g kuskusu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 100 g grzybów shitake - 2 szklanki bulionu Przygotowanie: W rondelku podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy grzyby oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy aż grzyby będa miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy

Zainspirowana w kuchni
Zapiekanka a la lazania 169

wyszła nam taka trochę lżejsza lazania :) Składniki: - 1 opakowanie makaronu lazania - 40 dag pieczarek - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 40 dag szynki - 1 puszka kukurydzy - 2 cebule - 25 dag startego żółtego sera - keczup - sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w plasterki i blanszujemy. Z papryk usuwamy miąższ, kroimy

Zainspirowana w kuchni
Peshawar - jagnięcina curry 192

ciekawostka: Czy wiecie, że w mięsie jagnięcim 76 % suchej masy to białko. Zaczynamy: Składniki: 4 łyżki oliwy 5 pestek kardamonu 5 goździków ok 1 kg jagnięciny- noga 1 cebula 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki czosnku sproszkowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy , 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniacznej(...)łyżeczki chilli 150 ml wody Wykonanie: Na oleju podsmażamy kardamon, dodajemy mięso pokrojone w kostki. Smażymy na ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę czosnek I imbir. Smażymy dalsze 5 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy , kolendrę, kurkumę I kminek. Wlewamy jogurt I dodajemy chilli, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około 45-50 min. Od czau do czasu mieszając

Smaki Edyty
Jambalaya 293

hiszpańskiej paella, kuchni francuskiej I wpływach afrykańsko- hinduskich. Jest przepyszna- a córka powiedziała że zapach kojarzy jej sie z .....leczo :) Polecam Zaczynamy:  Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 1 zielona paprika 2 zielone łodygo selera 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki 500 gr filetów z kurczaka 100 gr kabanosów 1 puszka pomidorów 450 gr ryżu długoziarnistego(...)bulionu kurczakowego  1 łyżeczka oregano 2 liście laurowe szczypior, natka pietruszki sol I pieprz Wykonanie: Na rozgrzanym oleju, na średnim gazie, smażymy poszatkowaną cebulę, pokrojony seler , paprykę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 8 min. Dodajemy łyżeczkę papryki. Następnie kabanosy I pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażymy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oregano

Smaki Edyty
C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 273

cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet z kurczaka , 10 dag pieczarki , 1 szt cebula dymka , 1 ząbek czosnek , 1 szt ketchup mały ostry , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka oliwa z oliwek , 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka(...)kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone w plastry pieczarki i posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki. Na warstwie pieczarek układamy kawałki kurczaka, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy ketchupem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wątróbka drobiowa z jabłkami 179

lubię, np. w wersji z jabłkami. Moje dzieci ją uwielbiają! Wątróbka drobiowa z jabłkami Składniki: 0,80 kg wątróbki z kurczaka, 2 szt jabłka kwaśne, 2 szt cebula surowa, do smaku Vegeta             do smaku curry(...)Jabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Zupa grzybowa na białym winie 159

marchewki              1 cebula             1 por (biała część)             1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)szklanki mąki Na rozgrzanym maśle z oliwą z oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 153

szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi  z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować w plastry, rozbić tłuczkiem, obficie posypać oregano.   Osypek pokroić(...)smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.      Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby. Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Wielkanocny żurek 169

wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych  grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy   2-3 łyżki chrzanu 0,5 l zakwasu na żur   1-1,5 kg białej kiełbasy 4   litry wody sól i pieprz(...)smaku ok. 8 jaj Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Schab w wiosennym sosie 131

prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie     Składniki ilość porcji: 6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny,   pieprzem(...)suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.   Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj 151

ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania(...)podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym.   Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Jarzynowa zupa na winie;) 152

pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek ( cyt : "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania