tuńczyka Do jej przygotowania potrzebować będziesz: 50 g ryżu 1 puszki tuńczyka w oleju 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 2 - 3 kiszonych ogórków 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie 1/2 cebuli pieprz Ryż ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo a następnie posiekaj je w drobną kostkę, podobnie jak ogórki, paprykę i jeśli się zdecydujesz - cebulę. Wszystkie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaużyć możesz: 1 podwójny filet z kurczaka (u Asi była to polędwiczka wieprzowa) 3 buraki 200 gram ryżu (zasadniczo do risotto zalecany jest ryż arborio, ja dodałam ciemny) 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru sok z 1/2 cytryny 50 gram parmezanu sól, pieprz,odrobina curry olej,woda (ewentualnie bulion czy czerwone wino) Zacznij od przygotowania buraków. Obierz(...)ogniu, zajmij się resztą. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i curry (opcjonalnie - jeśli lubisz tą przyprawę), wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smaż na złoty kolor. Cebulę posiekaj w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj te składniki do zrumienionego mięsa, chwilę podsmaż razem a następnie wsyp ryż. Zamieszaj a gdy ryż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazimowe zapasy nie miały okazji dotrwać nawet do Bożego Narodzenia nie mówiąc o Wielkanocy;) Śledź z suszonym pomidorem Składniki: 4 filety śledziowe 4 suszone pomidory + zalewa 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, posyp suszoną bazylią, zalej(...)oliwą z pomidorów i wymieszaj z pokrojoną w pół krążki cebulą i pokrojonymi w mniejsze kawałki pomidorami. Odstaw do lodówki, by smaki się "przegryzły
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazakręcić słoik i odstawić go na 2 dni do lodówki. Można je również przygotować w zalewie ze świeżo ugotowanych buraczków - potrzebować wówczas będziesz: 6 małych, całych ugotowanych buraczków 1 cebulę pokrojona w cienkie plasterki 6 jaj ugotowanych na twardo i obranych 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu winnego Płyn z ugotowanych buraczków zlej do rondelka. Dodaj do niego ocet, cukier(...)gotuj na małym ogniu około 5 minut. Buraczki, cebulę i jajka włóż do większego słoja. Zalej je przygotowaną, przestudzoną zalewą, zakręć słój i wstaw do lodówki na 2-3 dni, pamiętając, że im dłużej poleżą w marynacie tym intensywniejszy będzie ich smak
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasuszonymi pomidorami i szynką parmeńską Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 200 g szynki parmeńskiej 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (285 g) garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Makaron ugotuj al dente. Do przestudzonego dodaj podzielone na mniejsze części suszone pomidory, posiekaną cebulę, pokrojoną w paski szynkę i oliwki. Dopraw
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsko z kurczaka możemy wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki - spróbujcie:) Sałatka z grillowanym kurczakiem Składniki: 1 grillowany filet z kurczaka 1 sałata lodowa 6 korniszonów 2 pomidory 1 czerwona cebula 150 gram sera mozzarella 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Sałatę porwij, mięso podziel na mniejsze kawałki, pomidory, korniszony, cebulę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałateż od innych wariacji :) Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje im naturalna przyprawa maggi, czyli lubczyk wprost z ogródka :) Składniki: 1 główka kapusty, 70 dag mięsa z łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 jajko, 1 torebka kaszy jęczmiennej, sól, pieprz, majeranek, kilka listków świeżego lubczyku, 2 szklanki bulionu warzywnego. Z kapusty wycinamy głąb oraz odrywamy wierzchnie liście, które posłużą nam do gotowania(...)gołąbków. Następnie kapustę w całości wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Musi się sparzyć, aby liście lepiej odchodziły. Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. W każdy liść nakładamy farsz i zawijamy. Na dnie garnka układamy wierzchnie liście (te nie obgotowane
Delicious Titbitsskładniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić(...)folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki, cukinię w plastry,cebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Zamiast kurczaka można dać
Monia miesza i gotujeskładniki: 350 g młodej cukinii 1 cebula biała 7 pomidorów suszonych 150 g sera żółtego startego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 8 oliwek czarnych sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Młodą cukinię umyć odciąć końce (nie obierać) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście(...)obrać,drobniutko posiekać i podsmażyć na złoty kolor na oleju.Pomidory suszone i oliwki drobniutko pokroić.Cukinię osączyć na sitku,można delikatnie odcisnąć z soku.Osączoną cukinię wymieszać z podsmażoną cebulą,pokrojonymi pomidorami i oliwkami,bułką tartą,żółtkiem i startym serem.Doprawić delikatnie pieprzem i solą (soli nie za dużo bo cukinia jest już słona).Z białka ubić pianę i delikatnie
Monia miesza i gotujeskładniki: 600 g młodych buraczków ćwikłowych z łodyżkami 2 l wody lub bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe do smaku przyprawa uniwersalna 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki pszennej Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę
Monia miesza i gotujeskładniki: 400 g filetów z morszczuka 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia 1 papryka czerwona 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy do ryb 5 łyżek oleju 3 łyżki soku z cytryny przyprawa grill ziołowy Kamis do warzyw olej do skropienia warzyw Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy(...)min.1 godzinkę, ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie
Monia miesza i gotujeskładniki: 400 g makaronu ze szpinakiem 1 średnia pierś kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula odrobina oleju rzepakowego 2-3 łyżki sosu sojowego 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone kurki, jeśli są małe można dodać całe. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać
Monia miesza i gotujeskładniki: 1,3 kg mięsa mielonego 2 jajka 1 cebula 1 słoiczek pomidorów suszonych 4 łyżki bułki tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku 1 kostka mięsna 250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano
Monia miesza i gotujeskładniki: 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 cebula zioła włoskie sól do posypania ser zółty olej do smażenia Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujeprzygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka jest bardzo aromatyczna - czosnkowa, w sam raz do obiadu jak i do kanapek. składniki: 3 kg obranych ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 główki czosnku 1 łyżka ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % Jamar 2 szklanki wody 2 łyżki soli Ogórki pokroić w plastry, posolić(...)odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania
Monia miesza i gotuje