cebula - 11518 przepisów (strona:476/768)

Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 319

azjatyckiej, szybko, zdrowo I przepieknie się prezentuje. Smak...och niesamowicie niebiański..no I przede wszystkim mamy wiecej czasu dla siebie  :) Zaczynamy  Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego 1 cebula 4 piersi z kurczaka 1-2 marchewki 1-2 papryki 100 gr bambusa 55 gr nerkowca- cashew nuts  Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki(...)wody I dodajemy mąki ziemniaczanej, reszta składników gotujemy w rondelku, po zagotowaniu dodajemy rozrobioną mąke  ziemniaczaną, zagotowujemy I odstawiamy. Na woku na olej wrzucamy posztkowaną cebulę- smażymy na dużym oleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół talarki marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu

Smaki Edyty
Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 154

winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :) Zaczynamy:)  Składniki: 55 gr masła 80 gr wędzonej szynki lub boczku 1 cebula 1-2 marchewki 500 gr mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 gr startego parmezanu 100 gr startego miękiego sera 100 gr sera(...)mozzarella 500 gr sera ricotta 150 gr pieczarek  sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy

Smaki Edyty
Gulasz z karkówki 227

Stęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy  Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego  Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka

Smaki Edyty
Żeberka II 162

mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso(...)było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem.  Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie

Smaki Edyty
Bechamel Sos 177

Béchameil, markiza de Nointel, który był finansistą I miał honorowe stanowisko naczelnego zarządcy na dworze Ludwika XIV. Zaczynamy :) Składniki: 300 ml mleka 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu plaster cebuli 25 gr masła 25 gr mąki sól I pieprz  Wykonanie: Nalej mleka do rondelka, dodaj pieprz ziarenka, liść laurowyi cebulę. Doprowadz prawie do punktu gotowania :) ale nie wrzenia. Odstawiamy

Smaki Edyty
Łopatka w ziołach z warzywami 193

bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej. Zapraszam , Składniki: ok 1 kg łopatki 3-4 marchewki 200 gr pieczarek 2 cebule 200 ml bulionu wołowego po 0,5 łyżeczki- majeranku, tymianku, oregano, bazyli I papryki sól, pieprz olej  Wykonanie: Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki- porcjujemy. Idealnie byłoby natrzeć przyprawami łopatkę(...)kawałków, wkładamy łopatkę do garnka I zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 40 min. Mięso, jest wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa

Smaki Edyty
Sałatka śledziowa z sosem tatarskim 294

zaspokoi każde gusta smakowe ....Prosta w wykonaniu I przepyszna w smaku :) Rewelacyjan na świąteczy stól. Polecam Zaczynamy :  Składniki: 4-5 ziemniaków 4 ogórki konserwowe 4 matiasy pół cebuli sól, pieprz sos tatarski  - przepis znadziecie tutaj Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie kriomy w paski. Ogórki w półtalarki. Cebulę- bardzo drobno w paseczki

Smaki Edyty
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 255

dodatkiem sosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta. Zaczynamy :)  Składniki na 8 kotletów: 600 gr mięsa mielonego 200 gr pieczarek sól, pieprz, paprika pół cebuli 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki startego sera Wykonanie: Myjemy I kroimy pieczarki - cieńko. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż do odparowania wody(...)Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej

Smaki Edyty
Kurczak po jamajsku 284

kuchnia jamajska, która  wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy:  Składniki: 3 piersi z kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego 180 gr fasolki szparagowej 100 ml śmietany sól, pieprz(...)oleju Wykonanie: Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min. Wyciągamy z garnka.  Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę

Smaki Edyty
Zupa-krem z brokułów 267

dużo witaminy C oraz błonnika,  oraz wiele substancji odżywczych o właściwościach przeciwrakowych , takich jak Diindolylmethane i   niewielkie ilości   selenu :) Samo zdrowie. Zaczynamy: Składniki: 2 marchewki 1 cebula 1-2 brokuły ( uzależnione ile potrzbujemy zupy) 1 ziemniak sól, pieprz ok 300 ml śmietany 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku (ok 1 l rosołu(...)kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie: Warzywa obieramy I kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy rosół I dodajemy brokuły. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Zciągamy z gazu dodajemy śmietanę. Miksujemy na krem.Doprawiamy solą I pieprzem . Kładziemy na gaz. Gotujemy

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem 222

jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 3 piersi z kurczaka 200 gr pieczarek 150 gr drobnej kukurydzy 150 gr fasolki szparafowej 150 ml białego wytrawnego wina 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku 1 szkl ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie: Na patelni(...)obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy

Smaki Edyty
Gulasz z łopatki z grzybami 196

Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu kurczakowego pieprz, sól, paprika 1-2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 1-2 łyżki mąki oliwa Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju(...)dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany. Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa. Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy

Smaki Edyty
Ryż a'la risotto z kiełbasą 299

chce :) a obiad powinien zrobić się sam ....I ja tak dzisiaj mam . Dlatego zapraszam Was na szybki obiad- I przyznaję że wyszło szybko I pysznie... Zaczynamy Składniki: 2 cebule 4-5 serdelków kiełbasy 2 papryki 2 szkl ryżu 2 zabki czosnku 1 l bulionu z kurczaka sól, pieprz, paprika 0,5 łyżeczki tymianku 200 ml koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju(...)natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ok 2 min, dodajemy paprykę I kiełbasę- pokrojoną w talarki. Smażymy ok 2-3 min. Dodajemy tymianek. Dodajemy ryż. Mieszamy . Dodajemy koncentrat pomidorowy I bulion. Mieszamy. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I "dusimy" około 15-20 min- od czasu do czasu mieszając. Jeżeli zabraknie bulionu dodajemy wody

Smaki Edyty
Kurczak w sosie szparagowo-pieczarkowym 231

pomysł przyszedł nagle i wiedziałam że to jest..:) obiad w 30 min ...uwielbiam takie cuda Zaczynamy  Składniki: 200 gr pieczarek op szparagów 4 piersi z kurczaka 2 cebule 1 łyżka mąki 300 ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz, paprika 2 ząbki czosnku olej Wykonanie: Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowaną cebulę- smażymy

Smaki Edyty
Kremowa zupa z kurczaka 237

Kremowa zupa z kurczaka? tak :) Pożywna, śmietanowo-kurczakowa, rozpływająca się w ustach....po prostu rewelacyjna w smaku I zachęcam do spróbowania :) Zaczynamy  Składniki: 6 udek kurczaka 1 cebula 3 marchewki 3 łodyżki selera 1 pietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej  Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane(...)Rosół z udek odkładmy na bok. Póżniej obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. W drugim garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy 1 min wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy marchew, cebule, seler I pietruszkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy rosół z udek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania