cebula - 11518 przepisów (strona:476/768)

Mielone ze szparagami 228

każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy -   Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule 150-200 gr pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki 200 ml śmietany oliwa do smazenia 3-4 łyżki 2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego(...)Sól, pieprz, papryka Wkonanie: Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć- są łykowate I mągą zepsuć nam obiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem

Smaki Edyty
Wątróbka drobiowa z ryżem- Dirty rice 191

łaknących tłumaczenia : wirujący ryż :) Trochę pozmieniałam I  wyszło to : Składniki 2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego 3 szkl bulionu kurczakowego ok 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 cebule 2 papryki 200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka tymianku ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne sol 2 łyżki masła  Wykonanie: Wstawiamy ryż. Gotujemy(...)patelni zabieramy wątróbke , I na tym samym oleju smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy ok 5 min. I prawie gotowe.:) Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę.  Wątróbke możemy zmieszać z ryżem lub położyć na ryżu. Potrawa

Smaki Edyty
Polędwica wieprzowa z warzywami 183

marchew z fasolką I poeksperymentowałam z kolendrą. Muszę oprzyznać że rewelacyjnie sie komponuje z polędwicą wieprzową I warzywami- inny smak- inny obiad :) Zaczynamy :)  Składniki: polędwica wieprzowa 2 cebule 100 gr małych pieczarek-baby 3-4 marchewki 100 gr fasolki 3 ząbki czosnku olej sól, pieprz, paprika ok 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżka mąki ok 200ml śmietany(...)bulionu kurczakowego  Wykonanie: Polędwice płuczemy I kroimy w kostkę.  Wlewamy trochę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w ćwierćtalarki cebule I pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Na duży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy  marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy

Smaki Edyty
Gyros a'la Edyta 209

ukłonem w stronę mojego synka. Jeżeli nie chcemy robić sosu - tzatziki są wystarczające. Zaczynamy :)  Składniki: ok 300gr piersi z kurczaka ok 200 gr wieprzowiny- np schab 1 cebula 150 ml bulionu kurczakowego 2-3 łyżki oleju Przyprawy : 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce rozmarynu, oregano, bazylii, suchego czosnku 1 łyżka mąki(...)przypraw- na dużym ok 5 min. Odstawiamy do miski, I nastepnie dodajemy kurczaka obtoczonego w przyprawach- smażymy tez ok 5 min. Na patelni dodajemy pozostały olej I smażymy poszatkowaną cebulę, ok 2-3 min. Dodajemy przyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy

Smaki Edyty
Spaghetti bolognese 147

potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek 2 ząbki czosnku  Wykonanie(...)rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe .  Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min.  Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą

Smaki Edyty
Dwa sosy z makaronem ( migdalowy i pomidorowy ) 176

pierwszorzędnej restauracji :) Zaczynamy Składniki na sos migdałowy: ok 400 gr piersi z kurczaka 55 gr masła 85 gr migdałów 300 gr śmietany sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gr - pomidorów posiekanych z puszki 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżkeczka oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 1 łyżeczka(...)zblanszowane migdały. Gdy kurczak jest gotowy - dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Dodajemy sól I pieprz do smaku. I sos gotowy :)  Sos pomidorowy. Posiekaną cebulę dajemy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 1 min. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, oregano, liść laurowy I cukier. Dodajemy soli

Smaki Edyty
Pilaw z mięsa mielonego 199

Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati 250 gr mięsa mielonego 100 gr fasolki szparagowej 100 gr kukurydzy ( baby ) 200 gr pieczarek 1 kiełbasa - podwędzana 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju 400 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy

Smaki Edyty
Zupa ogórkowa 322

Składniki: Na rosół- 5 podudzi ( lub w zależności od potrzeby, może być mniej ) 1 przecier ogórkowy- lub ogórki kiszone-słoik 3 marchewki 1 pietruszka 7 ziemniaków 1 cebula 50 gr masła 500 ml śmietany 1 łyżka mąki- opcjonalnie sól , pieprz koperek  Gotujemy rosół z podudzi- doprawiając solą I pieprzem do smaku. Gdy rosół jest gotowy, na rozpuszczonym maśle(...)szklimy poszatkowaną cebulę - ok 3 min. Dodajemy pokrojone warzywa "podsmażamy " około 5 min.  Dodajemy rosół z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok 10-15 min do momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą ogórkową. ( Uważajmy z zalewą, by zupa nie była za kwaśna, ratować można śmietaną )  Zagotowujemy. Odstawiamy z gazu. Zupę miksujemy

Smaki Edyty
Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 313

azjatyckiej, szybko, zdrowo I przepieknie się prezentuje. Smak...och niesamowicie niebiański..no I przede wszystkim mamy wiecej czasu dla siebie  :) Zaczynamy  Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego 1 cebula 4 piersi z kurczaka 1-2 marchewki 1-2 papryki 100 gr bambusa 55 gr nerkowca- cashew nuts  Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki(...)wody I dodajemy mąki ziemniaczanej, reszta składników gotujemy w rondelku, po zagotowaniu dodajemy rozrobioną mąke  ziemniaczaną, zagotowujemy I odstawiamy. Na woku na olej wrzucamy posztkowaną cebulę- smażymy na dużym oleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół talarki marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu

Smaki Edyty
Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 148

winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :) Zaczynamy:)  Składniki: 55 gr masła 80 gr wędzonej szynki lub boczku 1 cebula 1-2 marchewki 500 gr mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 gr startego parmezanu 100 gr startego miękiego sera 100 gr sera(...)mozzarella 500 gr sera ricotta 150 gr pieczarek  sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy

Smaki Edyty
Gulasz z karkówki 223

Stęskniliśmy się za gulaszem :) Choć wykonanie tego obiadu zajmuje troche czasu, było warto, karkówka rozpływała się w ustach. Zaczynamy  Składniki: ok 1 kg karkówki 4-5 marchewek 2 cebule 200 gr pieczarki 2 pieczarki olej 200 ml śmietany 300 ml bulionu wołowego  Wykonanie: Poszatkowaną cebulę wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy ok 5 min. Pokrojone mięso dajemy do garnka

Smaki Edyty
Żeberka II 157

mawiała moja babcia, jak dasz serce przy gotowaniu, wróci do Ciebie podwójnie: smaczne wraz z uśmiechem na ustach rodziny :) Zaczynamy Składniki: ok 1 kg żeberek 2 cebule 150 gr drobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz  Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso(...)było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem.  Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie

Smaki Edyty
Bechamel Sos 172

Béchameil, markiza de Nointel, który był finansistą I miał honorowe stanowisko naczelnego zarządcy na dworze Ludwika XIV. Zaczynamy :) Składniki: 300 ml mleka 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu plaster cebuli 25 gr masła 25 gr mąki sól I pieprz  Wykonanie: Nalej mleka do rondelka, dodaj pieprz ziarenka, liść laurowyi cebulę. Doprowadz prawie do punktu gotowania :) ale nie wrzenia. Odstawiamy

Smaki Edyty
Łopatka w ziołach z warzywami 187

bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej. Zapraszam , Składniki: ok 1 kg łopatki 3-4 marchewki 200 gr pieczarek 2 cebule 200 ml bulionu wołowego po 0,5 łyżeczki- majeranku, tymianku, oregano, bazyli I papryki sól, pieprz olej  Wykonanie: Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki- porcjujemy. Idealnie byłoby natrzeć przyprawami łopatkę(...)kawałków, wkładamy łopatkę do garnka I zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 40 min. Mięso, jest wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa

Smaki Edyty
Sałatka śledziowa z sosem tatarskim 288

zaspokoi każde gusta smakowe ....Prosta w wykonaniu I przepyszna w smaku :) Rewelacyjan na świąteczy stól. Polecam Zaczynamy :  Składniki: 4-5 ziemniaków 4 ogórki konserwowe 4 matiasy pół cebuli sól, pieprz sos tatarski  - przepis znadziecie tutaj Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie kriomy w paski. Ogórki w półtalarki. Cebulę- bardzo drobno w paseczki

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania