cebula - 11518 przepisów (strona:468/768)

Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 138

Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii i szpekiem Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu strozzapretii 1/4 cebuli 3 małe cukinie pokrojone na julienne( cieniutkie paseczki) 12 kwiatów cukinii 80 g pokrojonego w paseczki szpeku 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, do smaku Parmezan Zgrać czas ugotowania makaronu al dente z przygotowaniem warzyw. Umyć i osuszyć kwiaty cukinii, odciąć tzw “dupkę”, pokroić(...)cienkie plasterki. Na oliwie zaszklić cebulę dodać cukinie pokrojone na julienne i szpek, dusić ok 5 min( cieniutka cukinia dusi się bardzo szybko), dodać pokrojone w paseczki kwiaty cukinii i gotować jeszcze chwilę( ok 2/3 min). Ugotowany al dente makaron wymieszać z warzywami i posypać parmezanem. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Jesienny makaron z dynią 125

dobre było! Więc szczerze polecam. Jesienny makaron z dyni ą Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani) ½ dyni, około 700 g (przed obraniem) 1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu, z balkonowego ogródka 50 g tyrolskiego szpeku lub szwarcwaldzkiej szynki 2 garści rukoli

Mia Cucina Sofieta
Jesienne danie na pierwszy dzień jesieni 177

fikuśnych makaronów, dzis powt ó rka pysznego makaronu strozzapreti (możecie poczytać o nim tu ) , a o bakłażanie  tutaj .  Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu strozzapreti 1/4 cebuli 2 małe białe kiełbaski 300 g opienków 1 duży bakłażan 2 łyżki oliwy natka pietruszki Sól, pieprz, do smaku olej do smażenia szybko umyć i osuszyć grzybki, pokroić na mniejsze(...)kawałki. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzybki, posolić, podsmażyć ok 5 minut, dodać wody i dusić ok 20 min, aż grzybki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. W tak zwanym miedzy czasie, w głębokim tłuszczu usmażyć pokrojony w kosteczkę bakłażan. Osaczyć na papierowym papierze. Na osobnej patelni, na łyżce oliwy, podsmażyć pokrojoną na malutkie kawałeczki( dosłownie 0.5 cm) białą

Mia Cucina Sofieta
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 150

kałamarnice i ośmiornice   (pokrojone w paseczki),  krewetki 300 g ryżu , mój vialone Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał. 3 łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego wina( u mnie wino Celebro – białe hiszpańskie) 2 łyżki przecieru pomidorowego, ok ¾ litra wywaru z ryby/warzywnego z kostki( lub w ostateczności(...)gorąca wodą i warzywko) sól/pieprz/natka pietruszki do smaku Wykonanie: Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę i cały ząbek czosnku. Dusimy na średnim ogniu, aż zmikną, a cebulka stanie się złocista, wyjmujemy czosnek.  Dodajemy owoce morza(oprócz krewetek), troszkę gotujemy, dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy trochę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 196

eleganckie risotto o pomarańczowej nucie. Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał). 3 łyżki oliwy, ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 pomarańcza naturalna, 2 mandarynki, ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu(...)moczymy przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu do dekoracji. Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni, lub w dużym rondlu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 164

zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia(...)jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce

Mia Cucina Sofieta
CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM. 289

energię na kolejną część dnia. Proponuję więc taką to oto wersję :) CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM. /własny; inspiracja - przepis na opakowaniu;/ na 2-4 porcje 250g ciecierzycy  1 duża cebula biała 750g mrożonego szpinaku 1/2 szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku olej ryżowy do smażenia sól, pieprz, suszony tymianek szczypta płatków chili łyżeczka kolendry Ciecierzycę zalewam obficie wodą i zostawiam(...)napęczniała. Gotuję ją następnie w tej samej wodzie, w której się moczyła, aż do miękkości, czyli około 1,5 godziny. Odcedzam. Siekam cebulę i czosnek, szklę na oleju, a następnie wrzucam szpinak. Kiedy się skurczy, dodaję ciecierzyce, płatki owsiane, przyprawy i wszystko razem podduszam.  Dodaję serek ziołowy, mieszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sok pomidorowy z bazylią 153

drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru. Przygotowanie Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć(...)środki".  Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak. Gotowy sok rozlać do butelek. Pasteryzować 3 minuty

Z miłości do słodkości
Zupa krem z zielonego groszku 181

witaminę B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny. I nawet mąż poprosił o dokładkę;)  Składniki: 1 por, łyżka masła, 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 2 szklanki domowego bulionu drobiowego, 300g świeżego groszku, pęczek świeżej mięty, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Przygotowanie Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany

Z miłości do słodkości
Zupa krem z dyni 170

działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Samo zdrowie!     Składniki: 1/2 kg miąższu z dyni,  1litr drobiowego rosołu,  3 duże ziemniaki,  2 marchewki,  cebula, łyżka masła,   szczypta kurkumy,  szczypta curry,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 szklanki śmietany 18,  grzanki,  natka pietruszki.  Przygotowanie Cebulę

Z miłości do słodkości
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 170

aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki,  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki pszennej. Przygotowanie Mięso umyć(...)osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą - ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą.  Na koniec doprawić do smaku.  Podawać

Z miłości do słodkości
Arabskie kefty z pietruszką i fetą 255

przygotowałam je w tradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczka oregano, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50g sera feta, sól, pieprz.   Przygotowanie Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać

Z miłości do słodkości
Oszukane gołąbki 184

się je skleja. Jednak w smaku są równie pyszne jak zwykłe gołąbki:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 200g ryżu długoziarnistego Halina, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 2 jajka, cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz.   Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem

Z miłości do słodkości
Sałatka nicejska 361

przygotowaniu, ale na pewno do smacznych:) Poza tym nie jest kaloryczna, a dzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników... Składniki: 250g fasolki szparagowej, puszka tuńczyka, 2 pomidory, czerwona cebula, główka sałaty, garść czarnych oliwek, 4 ziemniaki, 2 jajka. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki(...)pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki.  Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.  Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.   Sos:   1/4 szklanki soku z cytryny,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać

Z miłości do słodkości
Wieprzowe kąski z pomidorami 144

smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki:  1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 5 suszonych pomidorów, marchewka, cebula, 250ml drobiowego bulionu, do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz, łyżka mąki pszennej.   Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około(...)każdym kawałku zrobić na środku nacięcie.  Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Nadziewać nimi mięso. Kąski przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania