cebula - 11518 przepisów (strona:461/768)

Żeberka z rękawa 138

Składniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki(...)Cebulę pokroić w krążki. 4. Czosnek pokroić w plasterki. 5. Majonez połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Pasja Smaku
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem 252

najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować(...)odstawić. 2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec ok. 30 min. w temperaturze

Pasja Smaku
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 387

popołudnia. Najczęściej dodaje do niej to, co mam w lodówce i w szafce. Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 1 pierś z kurczaka pół czerwonej papryki 1 pomidor 2 małe cebule lub 1 duża 15 dag pieczarek 30 dag żółtego sera kilka różyczek brokułów 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła Sos: pół szklanki śmietany 18% bulion z 1 kostki rosołowej(...)pół szklanki wody łyżka mąki do rozrobienia z wodą Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente. 2. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Paprykę, cebulę, pomidora i pieczarki pokroić i dusić na patelni do miękkości. 4. Brokuły ugotować na parze. 5. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. 6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, warzywa

Pasja Smaku
Kotleciki wegetariańskie 197

dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Ryż(...)soczewicę i marchewki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie zostawiamy na kolejne 20 minut w wodzie i dopiero odcedzamy oraz studzimy. 4. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Przekładamy do wcześniej powstałej masy. 5. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy. 6. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na patelni

Pasja Smaku
Naleśniki po meksykańsku 249

szybko zrobiłam w sobotę. Zdjęcia pozostawiają dużo do życzenia, ale mało brakowało a wcale bym ich nie zrobiła. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli cebula 2 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku chilli pieprz oregano kostka bulionowa 10 dag żółtego sera Naleśniki: 0,5 litra mleka 2 jajka 3 szklanki mąki sól słodka(...)sól mieszamy mikserem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy paprykę, żeby nadać naleśnikom kolor. Smażymy na oleju z obu stron. 2. Mięso smażymy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka. 3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa. 4. Wsypujemy

Pasja Smaku
Tarta ze szparagami 101

radość ta sama. Polecam! Składniki: [Przepis stąd . Oczywiście z moimi zmianami.] Ciasto: -200 g mąki -120 g masła -jajko -1 łyżeczka soli Nadzienie: -500 g zielonych szparagów -mała cebula -100 g śmietany 18% -2 jajka -1 łyżka mąki -2 pomidory -sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą(...)wstawić do lodówki na 30min. 2. Szparagi umyć, odciąć końcówki i przeciąć na pół. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. 3. Cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę. 4. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na cząstki. 5. Śmietanę wymieszać z jajkami, mąką, solą, ziołami i pieprzem. 6. Formę na tarte wysmarować margaryną. Ciasto wykleić w formie, ponakuwać widelcem

Pasja Smaku
Kremowa zupa z zielonym groszkiem i szparagami 133

połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów - 3 łyżki kwaśnej śmietany - sól - pieprz Wykonanie: 1. Wywar postawić na ogniu, cebulę obrać i grubo pokroić, wrzucić do wywaru razem

Pasja Smaku
Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowo-paprykowy 142

nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut. Składniki na sos pomidorowo-paprykowy: - 5 pomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę - 1 bardzo drobno pokrojona papryka - 1 drobno pokrojona cebula - 2 drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić(...)cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około 5-6 minut. 3. Dodać pomidory, zioła i szczyptę chilli. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. 4. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem

Pasja Smaku
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 275

podpowiedzi siostry, która właśnie oglądała powtórkę programu Buddy'ego Valastro , a on także robił coś podobnego. Składniki (na 4 porcje): - 2 podwójne piersi z kurczaka - 10 pieczarek - 2 średnie cebule - 2 trójkąciki serka topionego - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - zioła prowansalskie - oliwa Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka dzieli na połowy, by otrzymać 4 filety. Ostrym nożem wycinamy w każdym filecie(...)kieszonkę. 2. Pieczarki kroimy, smażymy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Farszem napełniamy kieszonki, dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek. 4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut

Pasja Smaku
Ogórki z curry 256

ogórki z chilli, nie czekałam długo i od razu wzięłam się do pracy. Powiem wam, że zapach zalewy jest obłędny... [Przepis stąd. ] Składniki: 1 kg ogórków liście selera 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 2 płaskie łyżki curry 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku(...)Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. 3. Na dno słoików włożyć liść selera, następnie ogórki, a na wierzchu położyć plaster cebuli. 4. Zalewę zagotować z podanych składników, wyłączyć i odstawić by ostygła. 5. Gotową zalewą zalewać słoiki. Po zakręceniu ich, pasteryzować od zagotowania wody przez 5 minut, pozostawiając słoiki w wodzie na kolejne

Pasja Smaku
Dorsz po azjatycku 135

wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki(...)żeby ociekła z tłuszczu, następnie przełożyć w ciepłe miejsce. Pozostawić w garnku ok. 1 łyżkę oleju i przez 1-2 minuty smażyć na nim czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), łodygi selera ( pokrojone w małe kawałeczki), czerwoną paprykę (pokrojoną w drobną kostkę) i chili (namoczone i pokrojone w plasterki) ciągle mieszając. Do warzyw dodać pozostałe składniki

Pasja Smaku
Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym 147

sosu. Ale co tam, na szybko fajna potrawa, choć tylko dla fanów słodkich smaków. U mnie domowników podzielił pół na pół ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża marchewka duża cebula pół czerwonej papryki 2 garście niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki oleju 3/4 szklanki wody fix Knorr "Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym" Wykonanie: 1. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę

Pasja Smaku
Kurczak w sosie miodowym 517

dąsów. PS. Zdjęcia wyszły kiepskie, bo kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka duża cebula szklanka mrożonego groszku 2 łyżki oleju szklanka zimnej wody fix Knorr "Kurczak w sosie miodowym" Wykonanie: 1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju

Pasja Smaku
Sałatka szynkowa 15543

surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz  Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler i kukurydzę odcedzić. 2. Jabłka, jajka, pomidory, ogórki, cebulę i plastry ananasa pokroić w drobną kostkę

Pasja Smaku
Pizza z tuńczykiem i oliwkami 198

drożdży 3/4 szkl. ciepłej wody 1,5 szkl. mąki łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatki: sos pomidorowy tuńczyk w puszcze plasterki pomidorów czarne oliwki kukurydza cebula starty żółty ser zioła prowansalskie pieprz, sól Wykonanie: 1. Cukier z drożdżami rozrobić w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Wlewamy do misy robota i pozostawiamy(...)wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i serem. Ułożyć na tym tuńczyka, oliwki, cebulę, pomidora i kukurydzę. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec ok 10 min. w temp

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania