więc na... Gulasz na sposób węgierski W tle sałatka, na którą przepis już jutro Do jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka(...)pestki, ale ja tego nie robię. Uważam, że jest to marnotrawstwo. Poza tym w gulaszu pestki zupełnie nie przeszkadzają. Tak przygotowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy
Ratunku obiadbędę chciała zrobić coś swojego. Zapraszam na przepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie(...)Całość dobrze wyrabiamy i formujemy 4 kotlety. (Moje miały 1 cm grubości). Muszą mieć średnicę nieco większą niż nasze bułki, ponieważ w trakcie smażenia na pewno się skurczą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem łyżeczki cukru. Cebulka powinna jednak zostać półtwarda. Pomidora wolę bez skórki, więc najpierw go parzę i obieram, a następnie kroję
Ratunku obiadcenię sobie takie błyskawiczne przepisy. Dlatego dziś... Leczo w trochę innej odsłonie Potrzebujemy: kawałek dobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek(...)cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy także cebulkę. Gdy się zarumienią dodajemy paprykę, czosnek, koncentrat i kukurydzę. Dolewamy ok. 0,5 szklanki wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu, gdy papryka zmięknie. Podajemy gorące
Ratunku obiadbiałego wina (ja użyłam półwytrawnego) 200 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do farszu: 250 g hiszpańskiej surowej kiełbasy, np. chorizo (ja użyła wieprzowej kiełbasy z białym pieprzem) 2 cebule 1 zieloną paprykę 2 małe ząbki czosnku 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem puszkę czerwonej fasoli (200-250 g) ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę(...)jest już gładkie i jednolite. Tak przygotowaną masę formujemy w kulę i z powrotem wkładamy do garnka (jego dno najlepiej podsypać mąką), by odpoczęło. Teraz możemy zająć się farszem. Cebulę, dymkę, paprykę i kiełbasę kroimy w niewielką kostkę. Czosnek i szczypiorek siekamy. Pieczarki kroimy w półplasterki lub drobniej. Na rozgrzanym oleju smażymy najpierw cebulkę, a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki
Ratunku obiadporcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej głodnych osób Potrzebujemy: 0,5 kg mrożonych krewetek tygrysich 2 średnie marchewki 0,3 kg pieczarek 1 czerwoną paprykę 1 sporą cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę: otartą skórkę i sok 1 puszkę pomidorów lub tyle samo pomidorowej passaty 1 puszkę mleka kokosowego 1 szklankę mleka(...)delikatnie słodkawa) Dodatkowo: kilka placków tortilli (ilość wedle zapotrzebowania) Krewetki rozmrażamy. Marchewkę kroimy dość drobno (ja pokroiłam ją w takie niby słupki). Paprykę kroimy tak samo lub w kostkę, cebulę i dymkę w piórka, pieczarki w grube plasterki, czosnek w paseczki/słupki. Pomidory blendujemy/miksujemy ze szklanką mleka. Powstały płyn wlewamy do garnka i dodajemy mleko kokosowe. Podgrzewamy i mieszamy
Ratunku obiaddodatek wychodzi naprawdę niedroga. Czego chcieć więcej? Zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą (porcja dla 4-5 osób) Należy przygotować: 100 g zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry 1 udko z kurczaka 100 g domowego przecieru pomidorowego (lub dobrej jakości koncentratu) 100 ml płynnej(...)biały pieprz olej do smażenia Udko zalewamy wodą (ok. 800 ml), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, kurkumę, słodką paprykę i gotujemy do miękkości. W czasie gdy kurczak się gotuje, cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Imbir ścieramy na drobnych oczkach lub również drobniutko siekamy. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (wystarczy 1 łyżka) i smażymy
Ratunku obiadczosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Sos: 2 puszki pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 400 g makaronu Sposób przygotowania: Zacząć od przygotowania sosu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę
Obiad za dychędzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka; 2 ziemniaki; 2 łyżki oliwy; 1 szkl. soczewicy; ok. łyżeczki curry; pieprz,sól do smaku; papryka ostra; lubczyk; łyżeczka soku z cytryny; pół szklanki mleka kokosowego(...)łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) ) Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy soczewicę i przyprawy (bez soli i pieprzu - te dodajemy na końcu - do smaku). I znów chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta
MiksturownikMoja Mama czasem takie cuda przyrządza, a ja chętnie ją naśladuję w moim domku. To taka nasza alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: 0,5 kg mięsa z łopatki; cebula; 2 - 3 listki laurowe; 2 ziarna ziela angielskiego; mała marchewka; sól; pieprz; woda. Kroimy mięso na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, liściem laurowym, zielem
Miksturownikgarnkach. Mały mi wtóruję, wącha, słucha, dotyka i... jest wesoło. Ale wróćmy do dzisiejszego obiadu - curry z książki "Apetyczna Panna Dahl". W troszkę zmienionej formie. Składniki na 2 porcje: Cebula; chili - bez nasion; ząbek czosnku; 1 łyżeczka imbiru; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka curry w proszku; 1 łyżeczka pasty curry zielonej (opcjonalnie); 2 pojedyncze filety z kurczaka; sól, pieprz(...)mleka kokosowego; szczypior. Drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir i curry. Mieszamy chwilę podsmażając. Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy na patelnie. Smażymy wszystko kilka minut i doprawiamy do smaku. Zalewamy kurczaka mlekiem kokosowym i podgrzewamy na małym ogniu około 20 min. Ja posypałam danie szczypiorem, ale w oryginale jest kolendra. Podałam z ryżem
MiksturownikRisotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto; 2 łyżki masła; ok. 150 ml białego wytrawnego wina; filet z kurczaka; 200 g pieczarek; papryka czerwona i zielona; cebula; sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej
Miksturownikmięsko - wręcz rozpływające się w ustach, aksamitny sos.... Mniam... Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki oleju; ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka(...)jest w przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył
MiksturownikWspaniała na drugie śniadanie i na kanapki do pracy dla mężusia :) Pasta z łososia z jajkiem. Składniki: 100 g łososia wędzonego na zimno; 1 jajko na twardo; 1/2 cebuli; 1 łyżka posiekanego koperku; 1 łyżeczka majonezu; pieprz Łososia siekamy drobno, jajko i cebule kroimy w drobną kostkę. Łączymy ze sobą te składniki i dodajemy posiekany koperek i majonez. Doprawiamy
Miksturownikpełnej lodówce. Dlatego dzielę się z Wami moim "odkryciem". Danie jednogarnkowe. Składniki na 2 porcje: 300 g łopatki; pół główki kapusty pekińskiej (moja nie była zbyt duża); 1 nieduża cebula; 1 marchewka; kawałek pietruszki; 1 łyżeczka masła; 2 garści ryżu; pieprz, sól, ostra papryka; woda. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do dużego rondla o grubym dnie(...)podsmażamy - ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś chce proszę bardzo :) Warzywa myjemy, obieramy i ... marchewkę kroimy w talarki, cebulę w kostkę, pietruszkę w bardzo małą kostkę :), kapustę szatkujemy. Gdy mięso będzie rumiane dodajemy 1 łyżkę masła (mięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu, masło nadaję taki specyficzny posmak warzywom i sprawia, że cała potrawa jest bardziej
Miksturownikswoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na dobre. Tarta grzybowa. Przepis na ciasto. Składniki na farsz: 300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki); 1 cebula; 2 jaja; 100 ml śmietany co najmniej 18%; 1 łyżka masła; natka pietruszki, szczypior; pieprz, sól Ciasto przygotowujemy według podanego wyżej przepisu. Grzyby czyścimy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło(...)wrzucamy grzyby. Smażymy około 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. I odstawiamy do wystudzenia. Jajka i śmietanę mieszamy, dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki lub szczypior albo jedno i drugie :) Przyprawiamy delikatnie. Grzyby wykładamy na ciasto i zalewamy jajami ze śmietaną. Wkładamy ponownie do piekarnika na 180 stopni na około 25 - 30 min. Smacznego
Miksturownik