cebula - 11518 przepisów (strona:457/768)

Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 147

mięsko - wręcz rozpływające się w ustach, aksamitny sos....  Mniam... Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki oleju; ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka(...)jest w przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył

Miksturownik
Ryba wpływa na wszystko czyli łosoś na kanapce :) 202

Wspaniała na drugie śniadanie i na kanapki do pracy dla mężusia :)   Pasta z łososia z jajkiem. Składniki: 100 g łososia wędzonego na zimno; 1 jajko na twardo; 1/2 cebuli; 1 łyżka posiekanego koperku; 1 łyżeczka majonezu; pieprz Łososia siekamy drobno, jajko i cebule kroimy w drobną kostkę. Łączymy ze sobą te składniki i dodajemy posiekany koperek i majonez. Doprawiamy

Miksturownik
Moje Danie Jednogarnkowe 417

pełnej lodówce. Dlatego dzielę się z Wami moim "odkryciem". Danie jednogarnkowe. Składniki na 2 porcje: 300 g łopatki; pół główki kapusty pekińskiej (moja nie była zbyt duża); 1 nieduża cebula; 1 marchewka; kawałek pietruszki; 1 łyżeczka masła; 2 garści ryżu; pieprz, sól, ostra papryka; woda. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do dużego rondla o grubym dnie(...)podsmażamy - ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś chce proszę bardzo :) Warzywa myjemy, obieramy i ... marchewkę kroimy w talarki, cebulę w kostkę, pietruszkę w bardzo małą kostkę :), kapustę szatkujemy. Gdy mięso będzie rumiane dodajemy 1 łyżkę masła (mięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu, masło nadaję taki specyficzny posmak warzywom i sprawia, że cała potrawa jest bardziej

Miksturownik
Tarta grzybowa 183

swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na dobre. Tarta grzybowa. Przepis na ciasto. Składniki na farsz:  300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki); 1 cebula; 2 jaja; 100 ml śmietany co najmniej 18%; 1 łyżka masła; natka pietruszki, szczypior; pieprz, sól Ciasto przygotowujemy według podanego wyżej przepisu. Grzyby czyścimy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło(...)wrzucamy grzyby. Smażymy około 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. I odstawiamy do wystudzenia. Jajka i śmietanę mieszamy, dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki lub szczypior albo jedno i drugie :) Przyprawiamy delikatnie. Grzyby wykładamy na ciasto i zalewamy jajami ze śmietaną. Wkładamy ponownie do piekarnika na 180 stopni na około 25 - 30 min. Smacznego

Miksturownik
Tunezyjski kurczak!!! 306

owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 1 duża czerwona cebula; 2 marchewki; 600 ml bulionu; 4- 5 łyżek oliwy z oliwek; po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka; 1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość(...)wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty dodajemy kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny - im dłużej tym lepiej :) Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. Obraną marchewkę tniemy w pół talarki. Podsmażamy cebulkę, marchewkę i kurczaka. Gdy kurczak się zarumieni podlewamy go 300 ml bulionu i dusimy około

Miksturownik
Sałatka z boczniakami i ryżem. 284

bierze udział w akcji: Boczniak rządzi, do której serdecznie wszystkich zapraszam! Sałatka z boczniaków z ryżem. Składniki: 250 g boczniaków, 3/4 szklanki ryżu brązowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, cebula, 3 ogórki kiszone, 100 g żółtego sera, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 - 3 łyżki majonezu, łyżka natki pietruszki lub szczypiorku,   sól, pieprz. Ryż gotujemy. Oczyszczone(...)boczniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulę i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą. Studzimy. Ogórki, ser i jaja kroimy w kostkę. Szczypior/pietruszkę siekamy drobno. Przestudzony ryż, boczniaki z cebulką, ogórki, ser, jajka i zieleninkę mieszamy razem. Dodajemy majonez i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Miksturownik
Danie jednogarnkowe z boczniakami. 217

Wyszło smacznie i sycąco! Polecam! Przepis bierze udział w mojej Akcji Boczniak Rządzi - zapraszam do udziału!!! Danie jednogarnkowe z boczniakami. Składniki: 400 g mięsa z szynki; duża marchewka; cebula; 125 g boczniaków; 6 małych ziemniaków; 500 ml bulionu; rozmaryn; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obrane i umyte ziemniaki, marchewkę, boczniaki również(...)kostkę. Cebulę w drobną kostkę. Do wysokiej patelni o grubym dnie wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy następnie dodajemy warzywa, grzyby i przyprawy i wszystko razem smażymy, aż mięso się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy do momentu kiedy warzywa i mięso będą miękkie. Smacznego

Miksturownik
Aromatyczna grzybowa na dziś. 156

kluskami!!! Bardzo prosta w przygotowaniu. Gęsta, przez to sycąca. Mocno aromatyczna. Grzybow a zupa z lanymi, serowymi kluskami. Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone; 200 g pieczarek; cebula; 1 mały ząbek czosnku; 1 łyżka masła; ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy otrzymać :); natka pietruszki; sól, pieprz. Kluseczki: 3 łyżki mąki; jajko; woda; 1/2 łyżeczki(...)kurkumy; sól; szczypta suszonego lubczyku; 2 łyżki drobno startego sera żółtego. Oczyszczone grzyby kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na masełku dusimy grzyby z cebulką. Gdy grzyby zmiękną dodajemy odrobinę zmiażdżonego czosnku, mieszamy chwilkę i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy kluseczki: do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, kurkumę, lubczyk, szczyptę soli, ser żółty. Wody

Miksturownik
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 275

sklepowej wędliny". Mam takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze

Miksturownik
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 169

zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie. Składniki: królik podzielony na kawałki; mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany 18%; 250 ml białego wytrawnego wina; 250 ml bulionu warzywnego; tymianek; natka pietruszki; szczypior; sól; świeżo mielony pieprz; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka masła. Na wysoką patelnie(...)masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy tymianek i zalewamy białym winem, a po chwili dodajemy bulion. Układamy ponownie królika

Miksturownik
Wigilijne uszka z pieczarkami. 146

pierogi.  Rogi pierożków zawijamy na palcu i łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek; 2 małe cebule; 1 łyżka masła; 1 - 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby

Miksturownik
Sałatka warstwowa z tuńczykiem. 2815

warstwowa, do której nie trzeba żadnych przypraw :) Sałatka warstwowa z tuńczykiem. Składniki: 8 jajek; 2 puszki tuńczyka (najlepiej w kawałku - dobrej jakości); 200 g sera żółtego; 1 duża cebula mały majonez; szczypior do dekoracji. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Do salaterki ścieramy białka. Drugą warstwą jest starty ser żółty. Dodajemy jedną puszkę tuńczyka(...)wierzch smarujemy majonezem. Na majonez układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Drugą puszkę tuńczyka. I znów smarujemy równomiernie majonezem. Na sam koniec rozkładamy starte na tarce żółtka. Sałatkę można przyozdobić szczypiorkiem. Smacznego

Miksturownik
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 145

efekt jest wart poświęcenia. Wołowina w sosie z czerwonego wina. Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki oleju; ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka(...)jest w przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył

Miksturownik
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 288

kumin; sól gruboziarnista. Justyna starła w moździerzu wszystkie powyższe przyprawy na pył. Marokański tagine z kurczakiem. Składniki dla 6 osób: 6 filetów z kurczaka; 100 g suszonych moreli; 1 cebula; 1 duża marchewka; pęczek kolendry lub pietruszki; kilka nitek szafranu; 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego; oliwa z oliwek; 6 suszonych pomidorków; garść oliwek; ras el hanout. Umyte i oczyszczone(...)filety nacieramy ras el hanout. Suszone morele zalewamy gorącą wodą. Posiekaną cebulę szklimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przekładamy do naczynia/garnka, a na patelni podsmażamy filety - 3 min. z każdej strony. Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania