Wskazówka: w celu skrócenia czasu gotowania fasoli, namoczcie ją w wodzie najlepiej całą noc. Składniki na 2 spore porcje: 300g fasoli Jaś 20 dag kiełbasy dobrej jakości 1 nieduża cebula 2 małe ząbki czosnku 1-2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów i łyżeczka koncentratu Sól Pieprz Majeranek Łyżka oleju Przygotowanie: Fasolę(...)wodą w naczyniu, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotować do miękkości w osolonej wodzie ok. 40 minut, dolewając wody jeżeli jej ubywa. Następnie kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Przesmażyć na odrobinie oleju. Popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki i koncentrat w mniejszej ilości – w tym drugim przypadku dusić chwilę
Fabryka pomysłówwielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy sos- cebulę
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 7-8 łodyg selera naciowego 1 cebula czerwona 300g paluszków krabowych (surimi) puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Seler kroimy w plasterki, surimi w półokrągłe kawałeczki, cebulę w piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę. Majonez, jogurt, musztardę mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do pozostałych
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 5-6 łodyg selera naciowego puszka tuńczyka w oleju czerwona papryka czerwona cebula puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Seler kroimy najpierw wzdłuż na 3 części a następnie w kosteczkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy razem
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 250 dag makaronu kokardki 300-400 g paluszków krabowych 2 średnie czerwone cebule 1 ogórek szklarniowy puszka kukurydzy pęczek koperku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej Wykonanie: Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do wystygnięcia. Paluszki krabowe kroimy w półokrągłe kawałeczki, ogórka w kostkę, cebulę w piórka. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem wrzucamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki pikantnej musztardy 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 18% pół cebuli 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek(...)mieszamy razem w jednym naczyniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju co kurczaka. Gdy nam się ładnie zarumieni, przerzucamy ją do sosu. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze
Czerwona Porzeczkacytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino(...)wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku dodajemy 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok. Łososia smażymy na oleju aż się
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz, sól papryka słodka olej do smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Pieczarki(...)kroimy na mniejsze części, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. SMACZNEGO!!! :) Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog
Czerwona PorzeczkaSkładniki: podwójna pierś z kurczaka papryka czerwona cebula czerwona sałata lodowa puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 20 dag sera wędzonego w kawałku szczypiorek przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka Sos czosnkowy: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy(...)kostkę. Oprószamy przyprawą do kurczaka, odrobiną pieprzu i papryki słodkiej. Smażymy. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ser, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystko razem mieszamy, dodajemy odsączoną kukurydzę. Przepis na sos czosnkowy mam tutaj ;) Wszystkie składniki zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę do "przegryzienia". SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaktórego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to . Składniki: podwójna pierś z kurczaka 12 sztuk suszonych śliwek 3/4 szklanki pikantnego ketchupu pół szklanki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wody cebula 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki sosu sweet chili papryka słodka przyprawa do kurczaka olej do smażenia łyżka masła Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w przyprawie(...)kurczaka i słodkiej papryce. Smażymy na oleju, aż się zarumieni. Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy śliwki, ketchup, powidła, wodę, ocet i sos sweet chili. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i mieszamy dokładnie. Usmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy gorącym sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut
Czerwona Porzeczkaczerwoną cebulkę i według mnie to był bardzo dobry pomysł. Link do przepisu oryginalnego mamy tutaj :) Składniki: pół paczki makaronu małe muszelki udko wędzone z kurczaka cebula czerwona puszka kukurydzy papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obieramy i kroimy na mniejsze części(...)Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do "przegryzienia". SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkałyżki oleju Panierka: jajko sól pieprz ziołowy sezam (około 4 łyżki) olej do smażenia Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe ogórki kiszone pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól Sos słodko-kwaśny: 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego 1/3 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu(...)płaskie łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Farsz: Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na mniejsze części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do tuńczyka. Następnie dołączamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Naleśniki: Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę oraz olej. Miksujemy. Ciasto powinno być "lejące", jeżeli jest za gęste dodajemy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 250g makaronu penne brokuł -1 sztuka czerwona papryka- 1 sztuka 1 udko wędzonego kurczaka czerwona cebula kukurydza konserwowa 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy zioła prowansalskie około 2 łyżki czosnek granulowany 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy(...)mniejsze różyczki i gotujemy również al dente, w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Udko obieramy, mięso kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a cebulę w pół-piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i zioła prowansalskie. Sos: Mieszamy majonez, jogurt i musztardę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pieprz ziołowy i czosnek granulowany . Zalewamy sosem składniki
Czerwona Porzeczkałyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g pieczarek cebula przyprawa do mięsa mielonego papryka słodka, papryka ostra pieprz ziołowy bazylia oregano ser żółty starty na tarce Wykonanie: Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę(...)potrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię. Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości. Farsz: Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i pieprzem ziołowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni, przekładamy ją do mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na patelni
Czerwona Porzeczka