późno. Ja właśnie wczoraj dorabiałam kolejne słoiczki tej sałatki, bo większość z niej została już zjedzona i na zimę niewiele zostało. Więc jeśli chcecie to spokojnie kupcie kapustę, buraki i zróbcie pyszną sałatkę, idealną do zimowych obiadów. Przepis sprzedała mi znajoma, po spróbowaniu tej sałatki u niej natychmiast postanowiłam ją zrobić. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKlasyczna ćwikła w nieco innym wydaniu. Z ostrym jak diabli wasabi i kwaśną żurawiną… Co potrzebne: 3 pieczone buraki 1/2 łyżeczki wasabi 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki świeżej żurawiny… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcufilet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół cebulki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości. Posypać solą i pieprzem. Przykryć
Gotowanie jest łatwedwóch wersjach: z cebulą lub z czosnkiem. W każdej z opcji pyszne, choć mi bliżej do tych z cebulą ;) Polecam!!! Składniki na buraczki na zimę: Ugotowane w skórkach buraki (małe). ZALEWA: 1 litr wody 125 ml octu 10% 100 g cukru 1 łyżka soli DO KAŻDEGO SŁOIKA WKŁADAMY: 1 ząbek czosnku lub plaster cebuli 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu
Rozpustne gotowanieDzisiaj chciałam Wam zaprezentować dani, które stworzyłam swego czasu z myślą o konkursie kreatywnym, w którym zadanie polegało na stworzeniu dania z wykorzystaniem indyka, buraków i orzechów. Poza tymi składnikami można było dodać jeszcze jeden składnik główny i składniki robocze jak przyprawy, tłuszcz do smażenia itp. Pulpeciki są mięciutkie, nadziane chrupiącymi orzechami i słodkawymi
Pyry na GazBlueberry Corner by "jagodzianka" To najlepsze risotto jakie do tej pory jadłam. Zdecydowany kolor współgra z delikatnym, lekko słodkawym ale wyraźnym smakiem. Buraki są … Przeczytaj cały artykuł Post Buraczane risotto pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerosób z nadciśnieniem. Jeśli nadal wam mało, to dodam, że w żółtym kalafiorze jest jeszcze dodatkowo zawarta kurkuma, (o jej wspaniałych właściwościach pisałam tutaj ), a w różowym burak, który zawiera mnóstwo cennych związków w tym najbardziej znaną betainę o udowodnionych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodam jeszcze, że kiszonki robi się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Składniki : ( na dwa 3 słoiki jeden
zdrowa vege kuchniaPrzygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę. Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
SzczyptaSmaQobiad w taką pogodę? Smacznego ;) Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice . Składniki: 1,5 l maślanki naturalnej pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku pół łyżeczki cukru Wykonanie
Krakowskie smaki Aniprzepis tym razem na wspaniałą sałatkę śledziową. Wielu z Was prosiło mnie o tego typu przepisy, zatem spełniam Wasze życzenia. :) Może niektórych zaskoczy jednoczesne użycie takich składników jak buraki i śledzie a'la Matjas, jednak skuście się na jej zrobienie i spróbowanie - smak Was zaskoczy. Dodatkowo mam nadzieję że zaintryguje Was mój sposób podania "brzydkiej" sałatki z majonezem
Garniec Magaliepostaci purée. Wystarczy 20 minut i nasz obiad na leniwca gotowy. Bez ruszania głową i wydziwiania :) Kotleciki sojowe z ziemniaczanym purée i podsmażonym buraczkiem składniki: 8 kotlecików sojowych 1 burak sól
wegetalerzeżycie. Więc i u mnie będzie balował chłodnik. Tym razem buraczkowy, wiem że już powoli kończy się czas na botwinkę ale śmiało można ją zastąpić koncentratem z buraka. Mnie się jeszcze udało nabyć na bazarze, oczywiście za kilka listków zapłaciłam, jak Żyd za mokre zboże ale warto było. Można jeść oczami, jak to powiedziała moja znajoma, kocha go właśnie
pieprzny smaczekNudna jestem z tą botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja podaję ją zamiast surówki. Robi się ją szybko, nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli i dużej ilości pieprzu. Smacznego! :-) 1 pęczek botwinki ze sporej wielkości buraczkami 1 cebula olej sól, pieprz 1. Na rozgrzanym
Szefowa kuchniBotwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać. 2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!!! * do takiej ilości
Kuchnia domowa AniKompleksowe Wyposażenie Kuchni http://www.e-kwk.pl/ Wszyscy jedli ze smakiem, aż im się uszy trzęsły ;) I cała przyjemność po mojej stronie :) A na naszym stolę znalazły się : Carpaccio z buraka zupa pomidorowa i bakłażan zapiekany z cieciorką Link do przepisów poniżej : ://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/carpaccio-z-buraka-w-kolejnej-odsonie.html: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/zupa-pomidorowa-po-mojemu.html http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/bakazan-zapiekany-z-pomidorami-cukinia.html Trochę zawało prywatą ale mam nadzieję,że mi wybaczycie :) Uważam, że trzeba
Jemy Pijemy