stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje: 2 garście rukoli 2 garście roszponki 2 garście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka
Kulinarne przygody Gatityczasu spędzonego w kuchni. Jego przygotowanie zajmie nam tyle czasu ile będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie pesto bazyliowe , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków(...)pesto szpinakowe . Makaron rigatoni z pesto z Mangolda Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 250 g makaronu rigatoni 3 łyżki pesto z buraka liściowego Mangold 2 łyżki orzeszków ziemnych świeżo starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt
Kulinarne przygody Gatityduża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka z około(...)posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej nie lubi niech dodaje mniej
Proste PotrawyOczyszczanie i regeneracja komórek wątroby. W przypadku łagodnych form oczyszczania wątroby stopniowo rozpuszczających złogi najkorzystniejsze są nasiona Ostropestu plamistego oraz sokoterapia m.in. świeże soki z czarnej rzepy, buraka lub z warzyw zielonych. FAZA 3. Oczyszczenie nerek (i powtórne jelit) , czyli przyspieszenie wydalania unieszkodliwionych przez wątrobę toksyn i metali ciężkich polega przede wszystkim na prawidłowym żywieniu(...)obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka
NaKońcuJęzykabardzo dobry. A przede wszystkim - niesłychanie czekoladowy! Dzisiejsza wersja - buraczana, z dodatkiem żurawiny. Przepis znaleziony na Vegeliocious, nieco zmieniony. BURACZANE BROWNIE Z ŻURAWINĄ /źródło: Vegelicious:/ 3-4 średnie surowe buraki (około 400g) 1 banan 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mleka 1,5szklanki mąki 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brązowego cukru(...)szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 180g gorzkiej czekolady 100g suszonej żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię lniane, sodę, sól, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Łączę z mokrymi składnikami
W kuchni Karmel-itkiparowniku. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy ze szklanką maślanki :) Rada: Tak przygotowane ziemniaczki fantastycznie smakują z burakami (ja niestety nie miałam...) Jeżeli dodajecie buraki, dodajcie również więcej liści kapusty pekińskiej na dno parownika - w przeciwnym razie parownik nieodwracalnie zmieni kolor na różowy (ale może nie wszystkim
My Culinary Artbrokulika" /By Roedelius [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)] W Polsce rapini jest niedostępne, ale z powodzeniem można je zastąpić naszą lokalną zieleninką w postaci liści mlecza, liści buraka (tak jak zrobiłam to ja), liści rzepy lub czerwonej botwiny . Kilka uwag na temat przygotowania... Studiując przepis zwróciłam uwagę na dość nietypowy, jak dla mnie, sposób przygotowania warzyw . Autorka nakazuje(...)botwiną i kalafiorem przepis na 4 porcje Składniki: 1 mała główka białego lub zielonego kalafiora 2 łyżki miałkiej soli morskiej 450 g cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki oliwy extra virgin 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków
Chilli Czosnek i Oliwaproduktach i równie chętnie nimi częstują ;) Z panem Ryszardem rozmawialiśmy o właściwościach zdrowotnych kwasu chlebowego przy kolejnych dolewkach kwasu z beczki, a nawet mieliśmy unikalną okazję skosztować soku z buraka z wódką "z prywatnych zapasów" właściciela, podobno rewelacyjnego środka na przeziębienie. Kupujcie kwasy chlebowe tylko w szklanych butelkach. Oprócz kwasów w ofercie są również sok z selera korzeniowego oraz(...)buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu - świetnie sprawdziła się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy
Chilli Czosnek i Oliwawyrzucajcie naci warzyw , one są nie tylko jadalne, ale również niezwykle wartościowe, np. nać marchewki ma kilkakrotnie więcej składników odżywczych niż sama marchew. Jeść można także liście rzodkiewki, rzepy, buraka i selera naciowego. - nie wytępiajcie chwastów – pokrzywy, mniszka , tylko pozwólcie im rosnąć w pewnej części ogrodu, a będziecie mieć własne źródło zdrowych roślin - jeżeli macie ogródek, działkę, zasadźcie szpinak, buraka
Chilli Czosnek i OliwaBarszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały przepis na barszcz
w kuchni i w ogrodzieSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach
prawdziwe jedzeniemieszam, aż kasza nieco zlepi się z cebulą, po czym wlewam odrobinę bulionu. Gdy kasza wchłonie płyn, dodaję kolejną porcję (ok. 3/4 szklanki). Botwinę (liście i łodygi młodych buraków) płuczę, drobno kroję. Wrzucam do kaszy, dodaję kolejną porcję płynu i duszę razem, ciągle mieszając, dopóki kasza nie będzie odpowiednio miękka, a bulion w większości zużyty. Pod koniec dodaję majeranek(...)tymianek, doprawiam do smaku. Dodaję też masło, które pięknie się rozpuści i nada przyjemnego maślanego smaku całej potrawie. Podaję z kiełkami rzodkiewki lub buraka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidomu samodzielnie to jest smaczniejsze...ale mimo to polecam taki barszczyk z torebki..np. dla osób zapracowanych ..lub leniwych jak ja.. Składniki barszczu: cukier, maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty
Moje domowe kucharzeniekrokiety przepis tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;) Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny(...)pół łyżki soli, pieprz ziarenka, marchew , pietruszke I seler. Teraz można dodać około 2-3 łyżek gotowych suszonych warzyw. Gotujemy około 10 min. Po tym czasie dodajemy buraki, około 1/3 łyżeczki pieprzu, sok z cytryny. Gotujemy około 20 min. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I w razie potrzeby cytryną. Barszcz jest gotowy :) Dzisiaj barszcz podałam z uszkami
Smaki Edytywarzywa i wykałaczki, które ma zanieść do szkoły. Po krótkim przesłuchaniu okazało się, że będą na lekcji robić jakieś prace z warzyw połączonych wykałaczkami. Początkowo chciał zrobić bałwanka z buraków i marchewki, ale ponieważ całkiem niedawno jedliśmy krem z buraków , postanowiłem podejść do tematu kreatywnie. Po dziesięciominutowej burzy mózgów na stoisku warzywnym kupiliśmy potrzebne produkty i dzisiaj młody przyniósł
Gotuj z Misiem