placków z cukinii. Nie były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż doszłam do tego… buraki + cukinia, dodatkowo mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z cukinii. Jedna sztuka to 88 kcal i spora dawka(...)witamin i minerałów. No i do tego pięknie się prezentują – czerwony kolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi. Składniki (ok.15 placków) 1,2 kg buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Łyżeczka
Powiedz dietom nieBotwina (dla niewtajemniczonych: liście młodych buraków z korzeniami) aktualnie jest na fali. Pamiętam, że wiele lat nie wiedziałam, co to jest i jak ją jeść, gdyż w moim rodzinnym domu nie uznawano botwiny. Czekano więc całe lato z niecierpliwością na buraki, wyrzucając na nieszczęście cenne i smakowite liście. Odkąd jednak zaczęłam blogować, wiele się
W kuchni Karmel-itkibazie wiejskiego mleka zsiadłego lub kefiru i najlepiej z nowalijkami ze swego ogródka bądź z bazarku ze zdrową żywnością. Chłodnik wolę taki biały, dlatego nie dodaję koncentratu z buraka, gdyż zmienia smak i wszystkie składniki mają posmak buraka. Składniki: pęczek rzodkiewek 6 ogórków najlepiej gruntowych lub 2 szklarniowe 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 1/2 pęczka koperku 1 litr kefiru
Kuchcik gotujelepszego pomysłu na młode buraczli niż botwinka. Tradycyjna już była, czas na nową wersję, jeszcze smaczniejszą od tradycyjnej. Ponieważ połączenie buraka z mlekiem kokosowym okazało się strzałem w dziesiątkę (przepis tutaj ), dzisiaj botwinka z mlekiem kokosowym. Szybka, prosta i absolutnie genialna w smaku. Słodkawy burak i delikatny smak kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dwóch miesięcy w roku, maja i czerwca. Cieszmy się więc tym smakiem ile można, bo będziemy za nim tęsknić przez kolejne 10 miesięcy. Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego to botwina. Zawierają dużo składników odżywczych (wit. C i A, żelazo, wapń, fitohormony), są cennym źródłem błonnika, odkwaszają organizm, wspomagają leczenie infekcji i przeziębień. Z botwiny, czyli młodego(...)buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie zupę botwinkę. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki) 2 l rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego
bistro mamabiały ocet winny do smaku Steki z tuńczyka skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować i obrać, wystudzone pokroić w plastry. Rukolę z botwinką umyć i osuszyć. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i schłodzić. Steki z tuńczyka skropić z obu stron oliwą. Szparagi(...)grillowanie może spowodować przesuszenie mięsa. Zgrillowane szparagi pokroić na kawałki, a tuńczyka podzielić palcami na cząstki. Rukolę z botwinką rozłożyć na talerzach lub w salaterce. Na sałacie ułożyć plastry buraków, szparagi oraz tuńczyka. Dodać podzieloną na kawałki fetę i polać chłodzonym dressingiem
Czerwień i błękitśpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami i.. burakami (niedługo go zaprezentujemy) :) Na blogu wraz z wiosenną aurą życie zacznie tętnić, więc zaglądajcie do nas. Nie wiem czy zauważyliście, ale zrobiłyśmy tu małe porządki i jest nieco przejrzyściej. Zaczynamy się(...)dodatkowo: 4-5 jaj, ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Buraczki obieramy. Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została pokryta płynem. Pokrojoną botwinę gotujemy pod przykryciem
Symfonia Smakówsłodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety(...)posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe (około 20-30 minut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii Leczo z cukinii Mrożona papryka Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni Suszony seler Zakwas z buraków I Zakwas z buraków II PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby Mrożone duszone maślaki Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Miód z mniszka lekarskiego Syrop miętowy
Kuchnia domowa AniZupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega
Kulinarna Pokusaselera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie miękkie(...)cielęcy, wymieszaj. Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia. W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Zupę z botwinki podawaj z jajem ugotowanym na twardo. źródło: Na podstawie przepisu
Moja Delicjatuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 ugotowane na twardo jaja kilka rzodkiewek zielony ogórek pół pęczka cienkich szparagów łyżka pikantnej oliwy limonka sól, pieprz do smaku mały burak i mała marchew (lub gotowe chipsy warzywne) oliwa sól morska gruboziarnista Jeśli przygotowujemy chipsy sami to buraka i marchew kroimy na cieniutkie plasterki. Dokładnie obtaczamy w oliwie i posypujemy gruboziarnistą
Mienta blogSkładniki: 300 gram świeżego łososia 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy(...)solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt
Mango Papajatort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy kolor, dlatego aby przyciemnić barwę dodawano do ciasta kakao(...)łyżki kakao 300 ml maślanki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka białego octu winnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub skoncentrowany sok z buraka Tort Red Velvet – krem: 250 g serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki
Poezja smaku