zwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie) a do tego całość podkręcona słonym, kozim serem. Świetna przekąska na pochmurny dzień świetnie zastąpi ci ulubioną sałatkę. Burak faszerowany
Wielki apetytpodziwem aż łodygi dęba stają. I cóż? A no nic. Idziemy dalej w poszukiwaniu czegoś bardziej oswojonego. A być tak nie musi! Dajmy szansę temu niewyrośniętemu burakowi , okażmy odrobinę litości i zróbmy zeń smakowitą zupę doprawioną czosnkiem, octem balsamicznym i ostro-słodkim posmakiem owoców jałowca . Zaprośmy młode ziemniaki i koperek - botwinka gotowa na konsumpcję. Zupa z botwinki, marchwi i owoców(...)sakiewki, po czym związać nicią, wyciągnąć na koniec gotowania). Dodajemy parę łyżek octu balsamicznego, świeżo zmielony pieprz i po chwili dolewamy gorącej wody / bulionu warzywnego / rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem. Mniaaami
Right Behind The KitchenWystarczy zagotować z wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) kromka razowego chleba przegotowana letnia woda Buraki umyć, obrać i zetrzeć
Maślane ciasteczkoPolecam sałatkę, która Was porządnie nasyci. Zastąpi niejeden obiad i niejedną kolację. Sałatkę pyszną i akurat na czasie. Składniki -burak czerwony -pomidorki śliwkowe -sardynki z puszki -nać selera -czarna oliwka -rzodkiewka - Ziołowo Mi! od Ziarenkowo -sos czosnkowy Folwark -czarny sezam Najpierw zajmiemy się burakiem. Umyj go i ugotuj w skórce. Następnie wystudz i obierz. Pokrój na kawałki razem
Z Kuchni Do Kuchnikońcu zdecydowałam się na przepis Ani . Imbir marynowany. Składniki: - kawałek imbiru (150g) - ½ łyżeczki soli morskiej Marynata: - ¼ szklanki octu ryżowego - 30 ml wody - 1/8 szklanki cukru - sok z buraka Imbir obieramy łyżeczką. Ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki lub bardzo cienko szatkujemy. Posypujemy solą, którą następnie wcieramy w imbir (ja go lekko wygniotłam z solą). Wkładamy(...)najmniej godzinę do lodówki. Tuż przed wyjęciem imbiru gotujemy marynatę. Do rondelka dodajemy ocet ryżowy, cukier i wodę. Mieszamy i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy sok z buraka. Imbir lekko odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do czystego, wyparzonego słoiczka i zalewamy przygotowaną marynatą. Zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień imbir marynowany jest gotowy do spożycia
mojewypiekiinietylkoChłodniki znakomicie gaszą pragnienie, orzeźwiają, regenerują siły i co najważniejsze, skutecznie uzupełniają płyny w czasie, kiedy ich najbardziej potrzebujemy. Ponadto wzmacniają i uodporniają organizm, a botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także licznych minerałów, m.in. fosforu, sodu, wapnia i ważnego szczególnie dla wegetarian – żelaza. Dzięki zawartości kefiru, jogurtu naturalnego (oczywiście(...)połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo, posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone pozostałe składniki czyli ogórek, rzodkiewki,szczypiorek i koperek. Ja osobiście jeszcze dolewam trochę koncentratu z barszczu i barszczyku
potrawyregionalneLubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-) Polecam dziś pyszną śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę pracochłonna ... ale czego się nie robi dla zaspokojenia swojego podniebienia i żołądka. Zachęcam również do spróbowania sałatki śledziowej z jabłkiem śledzi po kaszubsku śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym(...)koperkiem Składniki: 6 płatów śledziowych 2-3 szt. buraków 1 kg (można mniej) ziemniaków 6-8 szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu jogurt naturalny pieprz czarny Zacznijmy od głównego składnika. Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli. Odlewałam co jakiś czas z nich wodę
potrawyregionalneduży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję) DODATKOWO: ugotowane ziemniaki (ilość(...)patelni) na dobrze rozgrzanym oleju do zezłocenia się panierki (około 8-10 minut) ze wszystkich stron, przekładając je na boki co kilka minut. BURACZKI: Ugotowane, ostudzone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny lub octu oraz opcjonalnie olejem (ja pomijam ten dodatek), wymieszaj. Możesz schłodzić je w lodówce przed podaniem
Słodko-Słony Świat Ilonyjadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka majeranku Mięso umyć i zalać wodą w garnku. Dodać liśc i ziele(...)angielskie, gotowac do miękkości. Mięso wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru mięsnego. Gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem a jeśli używacie to przyprawą uniwersalną, a także startym czosnkiem lub przeciśniętym przez praskę. Dodajemy także majeranek. Jeśli kolor
Radość kipiąca uśmiechem.pełnoziarnistego spaghetti Lubella 2 udka 1 pomidor 130 g świeżych liści buraka naciowego 1 papryczka chili 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa(...)podsmażyć. Dodać przyprawy, pokrojonego pomidora, drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron Lubella ugotować al'dente , odcedzić i wymieszać z sosem
Gotowanie jest łatweciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800 g szpinaku 200 g sera feta 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej
Gotowanie jest łatweciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy
Gotowanie jest łatweszczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół cebuli sól pieprz łyżka miodu 2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 kilogram ziemniaków rozmaryn 1 ząbek czosnku sól pieprz Żeberka umyć(...)naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl wody . Okryć folią aluminiową. Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę. W tym czasie przygotować surówkę: Buraki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku, doprawić octem i oliwą. Wymieszać. Po godzinie pieczenia z brytfanek zdjąć folie aluminiowe, włączyć termoobieg
Gotowanie jest łatweudka 1 marchewka 4 ziarna ziela angielskiego 1 burak gotowany lub pieczony 300 g dyni 1 kalarepka 2 ziemniaki pół cebuli 4 ząbki czosnku szczypta kminku sól pieprz ziołowy pieprz czarny 2 łyżki octu jabłkowego 200 ml śmietany 18% Udka umyć, przekroić na 4 mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować z dodatkiem marchewki i cebuli oraz ziela angielskiego. Warzywa pokroić(...)kostkę, najpierw dodać ziemniaki , po 10 minutach dynię, burak i kalarepkę, oraz przyprawy. Pod koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku octem
Gotowanie jest łatwemała dynia hokkaido 1 marchewka 1 cebula 3-4 ziemniaki 1,5 l rosołu imbir cukier sól pieprz majeranek śmietana burak ćwikłowy chleb lub bułka na grzanki Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki
Gotowanie jest łatwe