Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania(...)gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki. Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu. Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę. Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze
Pan i Pani Smith w kuchniprzepisem biorę udział w konkursie Blogerchef Warsaw Fusion Gastro Show. Składniki: ok 300 g surowych buraków 1 duża cebula 1 szkl kaszy jaglanej 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu Wykonanie : Kaszę jaglaną(...)gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy, możemy opcjonalnie podsmażyć ja na oleju. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie i formujemy zgrabne kotleciki. Następnie delikatnie panierujemy je w ziarnie sezamu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkigoździki 4 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru, zagotować Wykonanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce według upodobań. U mnie zawsze tarte na dużych oczkach oraz część buraków kroje na części a małe w całości. Wymieszać z dodatkami
W garach u Gosikrem z batatów. Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę, plasterki czosnku i imbiru. Po chwili dodaję marchew, pietruszkę(...)Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z buraka
Takie tam pichcenieurozmaicone, że każdy znajdzie coś dla siebie, a do spróbowania są specjalnie skomponowane dla SUTO smaki, których nie ma nigdzie indziej – z chutneyem jabłkowym, liczi, fenkułem czy też burakiem! ( warto je wypróbować! ) Są handrolle z mięsem: Żeberko BBQ, Indyk Panko i Kurczak Teriyaki Są też oczywiście handrolle rybne: Grillowana krewetka, Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś(...)owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł z burakiem i Karmelizowana gruszka. Do też aż 6 rodzajów sosów – jest czym wybierać! Nie będę ukrywać, że spróbowałam większości rolek ( obżarciuch straszny ze mnie! :D ). Faworytami zarówno dla mnie, jak i dla mojego kolegi, który smakował razem ze mną są te mięsne i z krewetką, ale tak naprawdę
Ostra na Słodkożeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 duża cebula(...)następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną kapustę, ugotowane, (wcześniej obrane ze skórki) i pokrojone w talarki buraki, oraz fasolę. Wszystko gotujemy do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, następnie d odajemy słodką śmietanę, solimy, pieprzymy i ponownie zagotowujemy. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i podajemy posypując
Miód i pieprzczasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się nieustająca walka o odrobinę miejsca: słoik z zakwasem na chleb wciska się między garnek zakwasu z buraków, a doniczki z ziołami, kiełkujący szczypiorek nie chce ustąpić miejsca ekspresowi do kawy, a gdzie postawić pojemnik na kiełki?! I tak kiełkownicę zastąpiły słoiki. Zamierzałam kupić niewielki stojak z dwoma słoikami(...)gotowych mieszanek nasion. Już wielokrotnie przekonałam, że producenci takich mieszanek nie uwzględniają różnic w tempie kiełkowania. I tak w słoiku mamy dobrze wykiełkowane nasiona lucerny i rzodkiewki obok nasion buraka i brokuła, które zaledwie wypuściły maleńkie ogonki :( Nie chodź na skróty - zawsze kupuj nasiona przeznaczone do kiełkowania (na opakowaniu powinien być napis ,,nasiona na kiełki"). Nigdy nie używaj do kiełkowania
Codziennik Kuchennykawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-))) Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele angielskie majeranek sok z cytryny szczypta cukru śmietana 18% + jajka ugotowane na twardo Wykonanie(...)marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i podajemy
Walijskie PichcenieKolejny przepis na tak zwane finger food, czyli KRAKERSY Z... Artykuł Krakersy z buraczanym pesto, kozim serem i orzeszkami pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINESkładniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet, buraki 1/2 kg, cukinia 1 średnia, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron muszelki 1 szklanka/suchy, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię ze skórką
W Mojej Kuchni LubięKotleciki buraczane z komosą ryżową Składniki – 8 sztuk: Quinoa trzy kolory Sonko – 100g Burak – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Koper włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm Czosnek – 1 ząbek Sos sojowy – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Mąka – 3 łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie
Kuchnia Bon Appetitminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Koktajl buraczano-porzeczkowo-cykoriowy Składniki – 2 porcje (duże): Banan – 1 sztuka Burak – 1 sztuka Czarna porzeczka (mrożona lub świeża) – 1 szklanka – porzeczkę można zastąpić malinami lub jeżynami Mleko – 1 szklanka Cykoriada instant z jagodami – 2 łyżeczki Wykonanie: Kawę zaparzyć w małej ilości(...)wody (około 150 ml), a następnie przestudzić. W mikserze zmiksować banana, buraka, porzeczkę, mleko i kawę – Cykoriadę. Przelać do szklanek i pić schłodzone
Kuchnia Bon AppetitWywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego(...)wywar dokładnie zakrywa ryż. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty
Kuchnia Bon AppetitWywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego(...)wywar dokładnie zakrywa kaszę. NIE MIESZAMY!!! Przykrywamy pęczak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. W połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty
Kuchnia Bon Appetitminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg cukinii (waga po oczyszczeniu) 1 kg buraków 1 kg cebuli Cebulę pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, po ok 10 minutach wodę odlać a cebulkę wystudzić. Buraki ugotować, wystudzić, zdjąć skórkę, zetrzeć na tartce na dużych
kulinarnyswiatdomi